- Meningløst å være proff

NADDERUD (Dagbladet): For Martin Wiig (19) var det en drøm som gikk i oppfyllelse da han skjøt Odd til cupfinale. Nå vil han tenke mindre på fotball, og tar seg gratisjobb på Porsgrunn videregående skole.

Les fotballkommentaren

Stadig flere eksperter omtaler Wiig som et av Norges største fotballtalenter. I går viste han hvorfor. Han er sterk, rask, taktisk klok, og trenger få sjanser for å score mål.

- Faktisk så drømte jeg om å score i natt. Jeg drømte om det i morges, og på bussen på vei hit til stadion, sier Wiig.

- Hvordan var målet i drømmen?

- Det var selvsagt et drømmemål. Det er det alltid når jeg drømmer, smiler han.

Målet mot Stabæk kom fra drøye fem meter, etter en kontring og et godt innlegg fra Espen Hoff. Wiig regisserte også forspillet til Odds andre mål. Og etter kampen var unggutten utkjørt, men svært lykkelig.

- Det føles utrolig deilig.

- Meningsløst

Fram mot cupfinalen blir det en annerledes hverdag for Wiig. Men det handler om helt andre ting enn fotball.

- Jeg skal ha siviltjeneste på Porsgrunn videregående skole, der jeg sjøl gikk i fjor. Siviltjenesten begynner ikke før om en måneds tid, så jeg skal jobbe der gratis en måned.

Det siste året har han nemlig vært fotballspiller på heltid.

- Jeg har kjedet meg. Det er rett og slett meningsløst å dasse rundt uten å ha noe å gjøre, sier Wiig om profftilværelsen i Skien.

Spill i utlandet har han ikke tenkt på. Han har ikke agent engang.

- Det der tar vi etter sesongen.

For unge Wiig er en annerledes type enn fotballspillere flest. Den oprinnelige Bodø-gutten kommer fra en kristen familie. Faren er prest, og Martin definerer seg som personlig kristen.

- Jeg er personlig kristen, ja. Jeg er ikke redd for å si det høyt. Det gir meg utrolig mye godt i livet, sier han.

- Målretta

Faktisk kunne Wiig ha blitt historisk med to cuptriumfer i år. Men det satte gamle lagkamerater i Bodø/Glimt en stopper for. Odd tapte nemlig semifinalen mot Glimt i juniorcupen for drøye fjorten dager siden, med Wiig på laget.

- Dumt at vi røyk ut der. Det hadde vært bra med to cupfinaler. Det var litt spesielt å spille mot Glimt. Jeg kjenner mange på det laget. Jeg spilte jo i Glimt til jeg var femten. Det var der det starta, sier Wiig.

Han ergrer seg vel neppe over at det ble cupfinalen på Ullevaal som ble den ene av finalene han får spille. Wiig hører dessuten hjemme blant de store gutta. Og har en god fysikk, alderen tatt i betraktning.

- Det er riktig, det. I hele vinter trente jeg veldig mye styrke. Jeg er en ganske målretta person, så du kan si at det ble en effektiv vinter. Da våren kom, og det lå an til at jeg ble førstevalg, så har det gitt mye motivasjon, sier Wiig.

STERK: Martin Wiig er sterk i duellene. Årsaken er knallhard trening i vinter. - Jeg er en veldig målretta person. Ivinter trentejeg mye styrke, sier Wiig. Her i kamp mot Stabæks André Flem.