Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

VM-finale: USA - Nederland

- Menn tar seg til skrittet

De amerikanske VM-stjernene setter fokus på forskjellsbehandling mellom herre- og kvinnespillere før VM-finalen.

STJERNE: Alex Morgan er blant VMs største stjerner og kan bli toppscorer i mesterskapet. Foto: NTB scanpix
STJERNE: Alex Morgan er blant VMs største stjerner og kan bli toppscorer i mesterskapet. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • VM-finale: USA - Nederland 2-0

USA har vært det mest dominerende laget i sommerens VM-sluttspill, og gikk inn i finalen som storfavoritter. All motstand har blitt feid til side, og i kveld kunne nasjonen ta sitt fjerde VM-gull, suverent mest i turneringens historie.

Amerikanerne er ikke bare gode på fotballbanen. De markerer seg også utenfor, og flere av mesterskapets største profiler spiller for «The Stars and Stripes».

KUPPET FEIRINGEN: Her blir Fox News-innslaget kuppet av Trump-motstandere under VM-feiringen i Lyon. Video: Fox News Vis mer

Megan Rapinoe er svært frittalende, og bruker sin stemme til å påpeke urett. Kapteinen har skapt mange overskrifter de siste ukene, blant annet gjennom en offentlig feide med president Donald Trump, og før finalen var hun nok en gang på krigsstien mot overmakten.

Etterlyser respekt

Denne gangen var det Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som fikk unngjelde. Rapinoe mener at kvinnene ikke får nok respekt fra fotballens øverste organ.

Hun reagerer på at både finalen i Copa America og finalen i Gold Cup - hvor USAs herrelag møter Mexico - var lagt til i dag. Kampene spilles ikke samtidig, men Rapinoe frykter at herrefinalene stjeler oppmerksomheten fra deres kamp.

- Det er en forferdelig idé å legge alt til samme dag. Dette er VM-finalen. I dag avlyser man alt annet. Datoen for VM-finalen blir satt lang tid i forveien, så det er faktisk helt utrolig.

- Så nei, jeg synes ikke vi får den samme graden av respekt av FIFA som mennene får, la hun til.

Rapinoe er også kritisk til pengeutbetalingene i kvinne-VM. FIFA-presidenten, Gianni Infantino, har høylytt skrytt av at summen skal øke til over 500 millioner kroner til neste VM. Samtidig øker herrenes utbetalinger med enda mer, og Rapinoe mener at FIFA i realiteten gjør lite for å tette gapet.

- Det er ikke rettferdig. De burde doble summen nå, og deretter doble eller firdoble den gangen etter der igjen.

I forbindelse med herre-VM i 2022 skal det utbetales rundt 3,8 millarder i premiepenger.

- Jeg forstår at fotball for menn av mange ulike grunner er økonomisk mer utviklet enn kvinnefotball, men om man bryr seg om å tette gapet, legger man da tre finaler på samme dag? Nei, det gjør man ikke, fortsatte Rapinoe.

- Dobbeltmoralsk

Hun deler kapteinsansvaret på landslaget med Carli Lloyd og Alex Morgan. Sistnevnte er heller ikke redd for å si det hun mener, og har også påpekt forskjellene i behandlingen av kvinnelige og mannlige spillere.

Morgan feiret den avgjørende scoringen i semifinalen med å late som hun drakk te. Det var nok til at enkelte engelskmenn klarte å hisse seg opp. Feiringen ble tolket som et stikk mot England - hvor det blir drukket over 100 millioner kopper te hver dag - men Morgan har seinere forklart hva feiringen egentlig betydde.

- Feiringen handlet om uttrykket «that's the tea», som betyr å fortelle en historie eller å spre nyheten. Det var ikke et stikk til England på noen som helst måte, forteller hun.

Morgan mener feiringen aldri ville fått liknende reaksjoner om det var en herrespiller som gjorde det.

- Det er dobbeltmoralsk overfor kvinner. Vi må være ydmyke når vi har suksess. Vi kan feire, men ikke for mye. Vi må alltid begrense oss selv. Menn feirer med å ta seg til skrittet eller hva det måtte være, mens jeg feiret med å drikke en kopp te. Jeg må le litt av all kritikken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!