MENNESKELIG FEIL: Mange har spekulert mye om årsakene til flykrasjen som kostet hele det russiske KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl livet. Nå har den russiske havarikommisjon konkludert med menneskelig feil.Foto: AP /Misha Japaridze
MENNESKELIG FEIL: Mange har spekulert mye om årsakene til flykrasjen som kostet hele det russiske KHL-laget Lokomotiv Jaroslavl livet. Nå har den russiske havarikommisjon konkludert med menneskelig feil.Foto: AP /Misha JaparidzeVis mer

Menneskelige feil bak hockey-flykrasjen

Tok med seg hele Lokomotiv Jaroslavl i døden.

Den stygge flyulykken utenfor Jaroslavl i september der 44 personer omkom, skyldtes menneskelig svikt, ifølge den russiske havarikommisjonen.

En rekke ishockeyspillere omkom i flystyrten, blant annet svenske Stefan Liv. Ifølge en rapport som ble lagt fram onsdag var det feil fra pilotene som var årsaken til ulykken.

Blant annet skal flere prosedyrer før start ikke være fulgt. Ifølge nyhetsbyrået Interfax er havarikommisjonen også kritisk til flyselskapets sikkerhetsrutiner, selv om selve flyet skal ha vært i bra stand.

Hele det russiske ishockeylaget Lokomotiv Jaroslavl ble utslettet. Flyet av typen Jak-42 styrtet like etter avgang fra Jaroslavl og begynte å brenne. Det var på vei til den hviterussiske hovedstaden Minsk.

Ifølge kommisjonen var det en ulempe at pilotene tidligere hadde fløyet Jak-40 istedenfor Jak-42. Ved en feil tror man at en av pilotene har trykket inn bremsepedalen ved avgang.

- Bremsepedalene kan ha blitt trykt ned av enten kapteinen som styrte flyet eller annenpiloten, som normalt fløy Jak-40 og fortsatt holdt på å lære seg å fly med Jak-42, sier lederen i havarikommisjonen, Aleksej Morosov.

Det er også funnet spor av ulovlig medisin i blodet etter annenpiloten.

- Vi fant spor av fenobarbital hos annenpiloten, en medisin som forsinker det sentrale nervesystemet og som er forbudt for piloter, sier Morozov til Interfax.

(NTB)