- Menneskerettighets-forbryter av verste sort

City-eier Thaksin.

(Dagbladet.no): Les alt om Thaksin Shinawatra her.

Han er kontroversiell thailandske Thaksin Shinawatra. Den tidligere statsministeren kjøpte i sommer opp Manchester City etter å ha blitt koblet til ulike engelske klubber i flere år.

I 2004 forsøkte milliardæren fra «smilets land» å bruke statlige spillemidler til å kjøpe seg inn i Liverpool.

Nå er det store menneskerettighets-organisasjoner som setter griller i hodet på mannen som styrer pengesekken til Sven Göran Eriksson, skriver BBC.

-Uskikket

- Han er en menneskrettighets-krenker av verste sort. Jeg ser ikke under noen omstendighet at han kan være skikket til å lede Manchester City, sier Brad Adams i menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch(HRW) til BBC.

Forbrytelsene Shinawatra skal ha begått i sin tid som statsminister er i følge HRW og Amnesty grove:

• Skal ha stått ansvarlig for en rekke pågripelser og drap uten hjemmel i lov under «krigen mot narkotika» i 2003. 2500 mennesker skal ha bli drept.

KLAGD INN TIL PREMIER LEAGUE: City-eier Thaksin Shinawatra beskyldes for grove menneskrettighetsbrudd fra sin tid som statsminister i Thailand. HRW og Amnesty hevder han er uskikket til å lede en Premier League-klubb. Foto:STR/EPA
KLAGD INN TIL PREMIER LEAGUE: City-eier Thaksin Shinawatra beskyldes for grove menneskrettighetsbrudd fra sin tid som statsminister i Thailand. HRW og Amnesty hevder han er uskikket til å lede en Premier League-klubb. Foto:STR/EPA Vis mer

• Skal ha befalt militæret om å ta i bruk «alle nødvendige midler» for å slå ned på et opprør sør i landet.

• Skal ha undertrykt media og ytringsfrihet.

Test

Alle framtidige Premier League-eiere sjekkes for en liste forbrytelser før de får eierskapet i en klubb, og Shinawatra kom seg helskinnet gjennom denne testen før han overtok kontrollen over Manchester City.

Akkurat det skjønner Human Rights Watch lite av.

- Jeg har sendt et brev til Premier League og spurt hva denne testen innebærer, fortsetter Adams.

Også Amnesty International mener de har dokumenter som gjør Shinawatra uskikket til å lede en Premier League-klubb.

- Thaksin var ansvarlig for meget alvorlige menneskerettighetsbrudd og hvis Premier League ønsker å vurdere disse, frigir vi mer enn gjerne dokumentene, sier en amnesty-talsmann til BBC.

Premier League har svart på brevet i en offisiell uttalelse.

- Strengest i britisk næringsliv

- Vi har svært klare regler når det gjelder eierskapet i Premier League-klubber. Disse reglene er blant de aller strengeste i britisk næringsliv, står det i pressemeldingen.

Thaksin Shinawatras advokat mener ikke uventet at hans klient er uskyldig.

- Det har aldri foeligget noen bevis for alt han er anklaget for å ha gjort. Han fortjener å bli behandlet som uskyldig inntil det motsatte er bevist, uttaler advokaten hans Noppadol Pattama.

Pattama sier de vil kunne bevise hans uskyld etter at Thailand har avholdt et demokratisk valg. Valget skal avholdes i desember.

Shinawatra ble avsatt i et militærkupp i 2006.

<B>LIVERPOOL-FAN:</B> Shinawatra poserer med liverbirden på hodet i forbindelse med at han forsøkte å kjøpe opp klubben i 2004 med statlige tippemidler.