Menotti slakter VM

Cesar Luis Menotti, som trente Argentina til VM-gull i 1978, mener at årets VM er triste greier på alle måter.

- Jeg gleder meg allerede til 2006 i Tyskland. Da får vi oppleve et ordentlig VM igjen, sier han, og refererer til at land uten fotballkultur for annen gang på åtte år har fått arrangere VM.

- Kommersialiseringen av fotballen er i ferd med å ta overhånd. Jeg tror ikke på at man gjennom VM kan etablere en fotballtradisjon i et land som mangler det. Se bare på USA, som hadde VM i 1994. De mangler fortsatt fotballkultur.

- En god opera vil man høre i de beste og mest tradisjonsrike operahus, ikke langt fra folkeskikken, sier han, en uttalelse som neppe blir møtt med jubel i Japan og Sør-Korea.

Menotti klager også over dårlig fotballspill. Han beklager at teknikk og kreativitet nedprioriteres til fordel for fysikk og løpskapasitet, og mener at feil lag er kommet til semifinale.

- Det er ikke de fire beste lagene, det er helt klart, sier han.

Overrasket

- Tyrkia har overrasket meg positivt. Det er et godt lag, intet fremragende lag, men for dem er fotball religion, sier han.

- Brasil har som alltid strålende individuelle spillere, som tross lagets dårlige spill kan avgjøre enhver kamp.

- Tyskland profitterer på kraft og stor innsats. Man kan se at de bærer en drakt med tradisjoner. De kan spille middelmådig eller dårlig, men de får resultater. Men tendensen til å spille bare på resultat er bekymringsfull for fotballens framtid, sier han.

- Dessuten er det farlig å satse bare på kraft og muskler. Det skulle ikke være så vanskelig å slå et middelmådig lag som USA, mener han.

Ufortjent

- Sør-Korea er den store overraskelsen, og Guus Hiddink har åpenbart gjort en utmerket jobb med laget. Men de har også hatt flaks, for å si det forsiktig. Dommere kan ødelegge kamper eller redde lag, og Sør-Korea var så heldig å ha den siste typen dommer i tre kamper. De fortjener ikke å være i semifinale.

Menotti mener at dommerne har gjort mange feil, men ikke flere enn i tidligere VM.

- Men linjemennenes inkompetense har opprørt meg. 90 prosent av deres offsideavgjørelser er jo feil, sier Menotti.

(NTB)