BRA TAKTIKK: Mjøndalen-trener Vegard Hansen ufarliggjøring er genialt, mener Morten Pedersen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BRA TAKTIKK: Mjøndalen-trener Vegard Hansen ufarliggjøring er genialt, mener Morten Pedersen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Mens alle trenere framsnakker lagene sine driver Vegard Hansen og baksnakker Mjøndalen. Genialt!

Vegard Hansen bløffer ikke når han snakker ned eget lag. Trenerens ufarliggjøring gjør Mjøndalen til en farlig motstander.

14. MARS SÅ jeg Mjøndalen tape 1-2 i en treningskamp for Lillestrøm. Der og da, tapet til tross, ble jeg overbevist om at Vegard Hansens mannskap kom til å overleve comebacket i Tippeligaen. Ikke fordi jeg er synsk - utelukkende på bakgrunn av det jeg hadde sett og det Frode Kippe følte på kroppen.

- Det er vondt å spille mot dem, sa LSK-kapteinen den gangen.

- Selv om de ikke spiller godt er det voldsom duellkraft og trøkk i Mjøndalen.

OG DET ER det alt handler om for Mjøndalen. Trøkket og den iboende viljen til å kompensere for alt laget mangler. Trener Vegard Hansen har nemlig ikke et lag som automatisk kan ta tak i kamper og styre dem. Mjøndalen er nødt til å se an motstanderne, løpe seg varme og håpe på marginer i en eller annen retning. Som mot Viking i seriepremieren (1-0). Og som mot Tromsø sist lørdag (4-3).

Og går det ikke deres vei, og det gjorde det definitivt ikke da Rosenborg rundspilte dem og oppskriftsmessig ledet 2—0 etter 22 minutter, kan de jo alltids gi blaffen.

Og begynne å spille fotball.

DE FLESTE FOTBALLAG ville brukket ryggen etter den rundjulinga Mjøndalen fikk av Rosenborg. De fleste fotballag med press, vel å merke. For det er en vesensforskjell på Mjøndalen og andre erklærte nedrykkskandidater.

Bruntrøyene har en trener som tar vekk absolutt alle krav og forventninger.

MANGE MENER MIF-HANSEN har en overordnet plan og at alt han sier om styrkeforhold og forutsetninger er en velregissert og verbal bløff for å snakke presset av gutta sine.

At Mjøndalen egentlig er bedre enn sitt rykte. Og de mange tabelltipsene. At Mjøndalen ikke er så små og stusslige som klubbens budsjett skulle tilsi. Og kan hende han har en plan - kan hende Vegard Hansen er Tippeligaens psykologisk smarteste og desidert mest avvæpnende trener.

I så fall er det bare en ting å si om den saken:

Briljant!

ALLE SOM SÅ Mjøndalen slå RBK 3—2 så at hjemmelaget egentlig var dødt og begravet da Tobias Mikkelsen slo inn 0-2. Det gikk, som Vegard Hansen så presist uttalte etter kampen, «rett til helvete». Og fordi det ikke var mer å tape, og kanskje enda mer fordi Mjøndalen hadde snudd 0-2 og 1-3 til tre poeng mot Tromsø, spilte det ingen rolle.

Det var jo i ikke denne kampen Mjøndalen skulle ta poeng.

NÅR MJØNDALEN ER der blir de plutselig gode. A) Fordi de alltid kjemper, B) fordi de har enkeltspillere som er i stand til å sy sammen gode angrep (1-1), og ikke minst C) fordi laget har en iboende dødballstyrke. Der servene til Joachim Solberg Olsen og duellstyrken hos mange og spesielt Rhett Bernstein (fire mål så langt) er noe av det tyngste du finner på det øverste nivået i Norge.

MJØNDALEN HAR IKKE overlevd i Tippeligaen. På langt nær. Men laget har skaffet seg en god buffer.

Det betyr at det som gjorde dem gode mot Rosenborg - fryktløsheten og det faktum at det ikke spilte noen rolle om 0-2 ble til 0-4 eller verre sannsynligvis vil få dem til å spille med lave skuldrer i mange uker til. Lørdag skal Vegard Hansen og gutta til Ullevaal og møte Vålerenga som etter null mål på 15 muligheter mot Stabæk scoret fem på sju sjanser i Tromsø.

Hurra for Mjøndalen og 16. mai.

De er bare å glede seg.