KLARE FOR OL: Andreas Håtveit (27) og Tiril Sjåstad Christiansen (18) er begge i verdenstoppen i slopestyle på twintip-ski.Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLARE FOR OL: Andreas Håtveit (27) og Tiril Sjåstad Christiansen (18) er begge i verdenstoppen i slopestyle på twintip-ski.Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Mens de andre festet brukte Andreas Håtveit tiden på trening

Nå har han vært proff skikjører i ti år, og satser alt mot OL.

(Dagbladet): To av Norges medaljehåp i slopestyle på ski i OL er medlem av Geilo IL.
Mens Tiril Sjåståd Christiansen (18) har vært innom de fleste av idrettene i klubben, har Andreas Håtveit (27) vært på én fotballtrening i hele sitt liv.

- Jeg har drevet med fotball, håndball, langrenn, skiskyting, alpint og snowboard, sier Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

- For meg har klubben betydd veldig mye. De er veldig flinke til å alltid stille opp, og de har alltid organisert trening. Da de så at det var mange jibbere i bakken laget de for eksempel egen jibbegruppe.

Sjåstad Christiansen er en av Norges aller største medaljehåp i OL.

- Hvis det er gode forhold og jeg er i god form, så kan jeg ta gullet. Jeg går jo alltid for gullet uansett, og jeg føler jeg er i veldig god form nå, sier hun.

Proff i 10 år Andreas Håtveit har vært profesjonell skikjører i 10 år. Da han startet å kjøre twintip som 15-16-åring var det ikke like oranisert som det er i dag. Håtveit har bygget opp sin egen park hjemme i hagen i Sudndalen.

STØTTER HVERANDRE: - Hvis ikke Tiril tar gullet i Sotsji er det fordi hun har en dårlig dag, sier Andreas Håtveit om Tiril Sjåståd Christiansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STØTTER HVERANDRE: - Hvis ikke Tiril tar gullet i Sotsji er det fordi hun har en dårlig dag, sier Andreas Håtveit om Tiril Sjåståd Christiansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg produserer snø selv, og jeg bygger opp hele parken selv. Folk tenker at jeg er veldig heldig som har denne parken, men det krever mye arbeid. Jeg er jo hele parkcrewet, så jeg legger ned mange timer i å få den bra. En helt vanlig dag står jeg opp rundt klokken ni, spiser litt, går ut og shaper, kjører litt, inn for å spise, ut og shaper og kjører litt til, inn og slapper av, så ut og shaper og kjører. Så er klokken plutselig ti om kvelden, sier Håtveit til Dagbladet.

I fjor hadde han hele 312 skidager. De resterende var han sengeliggende etter kneoperasjon.

Gull i x-games Både Håtveit og Sjåstad Christiansen har vunnet gull i X-games. Men sporten er stadig i utvikling, og det kommer stadig utøvere med nyere og mer avanserte triks.

- Man må følge med hvis man skal klare å henge med, sier Håtveit.

- Da jeg startet var det den kule sporten med masse action, og en del festing. Jeg er personlig kristen og avholds, så mens de andre festet trente jeg. Overraskende nok var det faktisk en del som var helt rå på ski selv om de var fyllesyke. Nå er idretten mye mer organisert.

- Det er fortsatt en del festing, men man må prioritere. Jeg skal bli best, og skal man det kan man ikke la noe annet stå i veien, selv om man fortsatt kan ta seg en fest, sier Sjåstad Christiansen.

GULL I X-GAMES: Andreas Håtveit fra da han tok gull i x-games i Aspen i 2008. Foto:Arnt E. Folvik
GULL I X-GAMES: Andreas Håtveit fra da han tok gull i x-games i Aspen i 2008. Foto:Arnt E. Folvik Vis mer

Nå kan hun ta OL-gull, men det var ikke gitt at det var i slopestyle på ski at hun skulle gjøre det bra. Broren Vetle Sjåstad Christiansen er på landslaget i skiskyting.

- Jeg har veldig mange rundt meg som driver med skiskyting, og jeg tror jeg kunne gjort det veldig bra i skiskyting. Noen ganger tenker jeg at jeg skulle ønske jeg fortsatte med det, men jeg angrer på ingen måte at jeg valgte freeski, sier hun.

- Viktig med organisering Landslagssjef Christopher Frankum forteller at freeski er en idrett i sterk vekst.
- I fjor økte antall klubbmedlemmer med 33 prosent. Vi jobber for å organisere idretten, men på utøvernes premisser. Det er viktig at klubbene har kunnskap om blant annet trening, men at utøverne får lov til å leke seg like mye som de alltid har gjort.