TIL ENGLAND:  Rafael Benitez (t.v) og Jürgen Klopp er allerede på plass i England. Fra høsten av er Pep Guardiola også å se der. I tillegg er det ventet at flere stjernemanagere kommer. Foto: NTB Scanpix.
TIL ENGLAND: Rafael Benitez (t.v) og Jürgen Klopp er allerede på plass i England. Fra høsten av er Pep Guardiola også å se der. I tillegg er det ventet at flere stjernemanagere kommer. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Mens engelsk fotball er nede strømmer verdens beste managere til landet

Hvorfor?

(FourFourTwo): Når du først trodde at engelsk fotball hadde nådd bunden og blitt passert av sine rivaliserende nasjoner, skjer noe som tyder på det motsatte.

For hvis engelsk fotball faktisk er langt nede i sørpa, har ikke flere av fotballens klokeste fått det med seg.

Hvis Newcastle berger plassen, vil Rafael Benitez, Pep Guardiola og Jürgen Klopp alle være managere i Premier League neste sesong. Rykter vil ha det til at Antonio Conte også blir å se i England.

Han har allerede meldt at sommerens EM-sluttspill blir det siste han gjør som Italias landslagstrener og veien ligger åpen for at Chelsea er neste stopp.

Så er spørsmålet hva som skjer på Old Trafford. Der er det en slu portugiser med navn José Mourinho som er den store favoritten til å ta over.

Alle er de ansett som noen av verdens beste managere. Sammen står de bak seks Champions League-seire, og når vi snakker ligagull er tallet 24.

Spillerne rømmer Alle er de vinnere. Men alle skal de trene klubber i motgang. I Liverpool, Newcastle, Chelsea og begge Manchester-klubbene, er oppgaven å snu motgang til medgang.

Faktum er at det er fullt mulig at ingen av de nevnte klubbene spiller Champions League neste sesong.

Topp-managernes ankomst til balløya står i sterk kontrast til spillerne i det samme siktet.

Cristiano Ronaldo, Gareth Bale, Xabi Alonso, Luis Suárez og Javier Mascherano dro alle da de hadde tatt steget inn blant eliten. Før dem var det David Beckham, Michael Owen og Thierry Henry som forsvant bort.

Trenden er tydelig. De spillerne synes ikke engelsk fotball er bra nok. Det at alt annet enn engelske klubber går til topps i Europa-turneringen bygger opp under ned.

Barcelona hadde ingen problemer med å sende Arsenal ut av Champions League denne uka. Det betyr at bare et av England fire lag er igjen i turneringen.

Siden 2010 har engelske klubber bidratt med to lag i finalen. Tyskland og Spania har hatt fire hver.

Best betalt Hvorfor er egentlig managerne som kan velge klubber fra øverste hylle interessert i å komme til England hvor de beste spillerne rømmer?

For det første, disse managerne jobber ikke gratis. Og det engelsk fotball mangler i kvalitet tar de igjen i penger.

Guardiola er forventet å tjene tre ganger så mye som han hadde i Barcelona, mens Klopp, Arsène Wenger og Louis van Gaal sørger for at verdens fire best betalte managere jobber i England.

De største klubbene i Europa er blitt så store at skille nedover bare blir større og større. Bare noen få kan betale det som kreves for å holde en plass i toppsiktet år etter år. Det betyr at det ikke er mange jobbene der ute for elite-managerne.

Guardiola har allerede trent en av Spanias to største klubber, og han har selv sagt at det er uaktuelt å ta over Real Madrid i framtida. I tillegg har han styrt Bayern München de siste åra. Utenfor England er det da bare Juventus og PSG igjen som har størrelsen til å kjempe om de største titlene.

Førstnevnte har begynt å likne en selgende klubb, mens PSG har blitt et offer for sin egen suksess i Frankrike.

Lave forventninger I England er fellesnevneren for de store klubbene at de alle har underprestert. For å bruke Guardiola som eksempel igjen, så frister det kanskje mer enn en storklubb hvor troféskapet har blitt overfylt de siste åra.

 NY CHELSEA-MANAGER?  Antonio Conte nevnes som en favoritt til å ta over Chelsea kommende sesong. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis /NTB Scanpix.
NY CHELSEA-MANAGER? Antonio Conte nevnes som en favoritt til å ta over Chelsea kommende sesong. Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis /NTB Scanpix. Vis mer

Mange vil mene at Guardiola har underprestert i Bayern München hvis han ikke vinner Champions League denne sesongen, selv om han har sikret klubben sju trofeer på tre sesonger.

I Bayern tok han over en klubb som han vant The Treble (liga, cup og Champions League) i sesongen før han kom. Guardiola sikret The Double i sin første.

I Manchester City tar han over et lag som har kraftig underprestert.

Det samme gjelder Conte i Chelsea. I Juventus var ligagull et krav. I Chelsea vil han få ros for å få klubben tilbake blant topp-4.

Samme gjelder på Old Trafford. Mens på St. James' Park vil Benitez bli sett på som en helt hvis han redder klubben fra nedrykk.

Vidåpent Manusforfatterne bak årets Premier League-sesong har satt storklubbene i en vanskelig posisjon, samtidig har det sørget for at vil bli lettere å komme inn.

Selv om årets sesong har vist at storfiskene ikke lenger er uslåelige, burde det å føre Chelsea og Manchester United tilbake i topp-4, ikke være for vanskelig for enhver manager.

Det faktum at superstjernene har forsvunnet fra Premier League, er paradoksalt nok grunnen for ankomsten til stjernemanagerne.

Det at ingen har hatt noen Ronaldo eller Henry i laget, har gjort at han ingen har klart å heve seg over resten.

Derfor er det riktig å si 6-7 faktisk kan vinne Premier League. Prestisjen i å vinne vil være enorm.

Verdt å vinne Det er innbydende for stjernemanagerne å komme til England. Der et ligagull ikke er nok selvfølge og det at suksessen ikke avhenger av en tittel i Champions League.

PSG og Bayern tømmer sine rivaler for de beste spillerne, og ligagullet markeres nesten ikke.

Et ligagull i England vil føre til folkefest i gatene.

Det er en merkelig måte å gå for tiltrekke seg sportens fremste ledere. I en verden der suksess går foran alt annet, viser det seg at motgang kan føre med seg store fordeler.

 NY UNITED-MANAGER?  Jose Mourinho er favoritten til mange til å ta over etter Louis van Gaal. Foto: NTB Scanpix / Reuters / John Marsh
NY UNITED-MANAGER? Jose Mourinho er favoritten til mange til å ta over etter Louis van Gaal. Foto: NTB Scanpix / Reuters / John Marsh Vis mer