Mens fabrikkarbeiderne streiker i Kina, viser Nike muskler før fotball-VM

- Stjernegalleri uten like.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste ukene har det vært store streiker på flere av de største sko-fabrikkene i Kina.

Arbeiderne krever høyere lønninger og lovnader om bedre trygde- og pensjonsordninger da gjennomsnittsalderen i Kina raskt stiger.

Krav på etterbetaling Flere av verdens største treningssko-produsenter, deriblant Nike og Adidas, får produktene sine fra Yue Yuen-fabrikkene. Det skriver britiske The Guardian.

I en pressemelding fra Nike heter det at «de er klar over og bekymret for situasjonen ved fabrikken» og de «fortsetter å holde et øye med dialogen mellom fabrikkledelsen og arbeiderne, samt produksjonen».

For noen dager siden kom fabrikkledelsen med et forslag til finansiell kompensasjon, men det rapporteres at arbeiderne er skeptiske.

Grunnen er at de mener de har krav på etterbetaling av store beløp som fabrikkeierne har holdt tilbake, og ikke akter å utbetale.

<strong>PROTESTERER:</strong> I en pressemelding fra Nike heter det at «de er klar over og bekymret for situasjonen ved fabrikken» og de «fortsetter å holde et øye med dialogen mellom fabrikkledelsen og arbeiderne, samt produksjonen». Foto:REUTERS/Stringer/NTB Scanpix
PROTESTERER: I en pressemelding fra Nike heter det at «de er klar over og bekymret for situasjonen ved fabrikken» og de «fortsetter å holde et øye med dialogen mellom fabrikkledelsen og arbeiderne, samt produksjonen». Foto:REUTERS/Stringer/NTB Scanpix Vis mer

- Noen har jobbet her i mer enn ti år, og det vil si at de har mellom 20 000 og 28 000 kroner til gode, sier 31 år gamle Cui Tiangang som skjærer til og limer sammen skosåler ifølge NBC.

Alle skal med Men mens arbeiderne deres streiker på fabrikkgulvet, slår Nike på reklame-stortromma når det nå er mindre enn to måneder igjen til fotball-vm sparkes igang i Brasil.

I dag slapp de den nye vm-reklamen under tilnavnet «Risk Everything», og det blir fort klart at her har de ikke spart på noe.

Cristiano Ronaldo (med kjæresten Irina Shayk), Neymar, Kobe Bryant, Andrea Pirlo, David Luiz, Eden Hazard, Wayne Rooney og Andres Iniesto, unnskyld - Iniesta, er bare noen av verdensstjernene som figurerer i den fire minutter lange videosnutten.

Til og med Zlatan Ibrahimovic, som ikke har fått vm-billett, får være med. Svensken er seg selv lik og har klare ideer om hvem som skal ta frispark. Beklager Mario Götze, men Zlatan er fus i alt.

Assosiasjoner Assosiasjonene til kampanjen deres for fire år siden sitter også løst, den gang under navnet «Write the future». Den gang endte Rooney som uflidd tjukkas i en campingvogn.

Ironisk nok ble mange av hovedpersonene i den filmen flopper i fotball-vm i Sør-Afrika. Ronaldinho ble ikke med i troppen, mens Rooney og Didier Drogba aldri klarte å sette sitt særpreg på mesterskapet.

Med årets stjernegalleri spørs det om den historien gjentar seg.

• Se videoen i sin helhet i videovinduet øverst i artikkelen

<strong>HVEM ELLERS:</strong> Til og med Zlatan Ibrahimovic, som ikke har fått vm-billett, får være med. Svensken er seg selv lik og har klare ideer om hvem som skal ta frispark. Beklager Mario Götze, men Zlatan er fus i alt. Foto: Nike
HVEM ELLERS: Til og med Zlatan Ibrahimovic, som ikke har fått vm-billett, får være med. Svensken er seg selv lik og har klare ideer om hvem som skal ta frispark. Beklager Mario Götze, men Zlatan er fus i alt. Foto: Nike Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer