Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mens FIFA-sjefen så kamp med iranske fotballtopper, ble 35 kvinner arrestert på vei inn på stadion

For i Iran får ikke kvinner lov til å gå på herrefotballkamper.

MANNSDOMINERT: I Iran er det kun menn som får overvære herrekamper. Gianni Infantino var på Teheran-derby torsdag, sammen med bare menn. I løpet av sitt to dagers besøk i Iran fikk han også snakket med Irans president Hassan Rouhani. Foto: AFP PHOTO / IRANIAN PRESIDENCY / NTB scanpix
MANNSDOMINERT: I Iran er det kun menn som får overvære herrekamper. Gianni Infantino var på Teheran-derby torsdag, sammen med bare menn. I løpet av sitt to dagers besøk i Iran fikk han også snakket med Irans president Hassan Rouhani. Foto: AFP PHOTO / IRANIAN PRESIDENCY / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 35 kvinnelige fotballsupportere, flere av dem utkledd som menn, ble torsdag arrestert da de forsøkte å ta seg inn på Teheran-derbyet mellom Esteghlal og Persepolis, skriver SkySports.

Årsaken til at de ikke slapp inn, er at Iran har nektet kvinner å gå på herrefotballkamper siden revolusjonen i 1979.

Ifølge det halvoffisielle nyhetsbyrået ISNA sier en talsmann for det iranske innenriksdepartementet at de kvinnelige fotballsupporterne ikke ble arrestert, men fraktet til et «passende sted» av politiet.

TEHERAN-DERBY: 35 kvinnelige fotballsupportere, flere av dem utkledd som menn, ble torsdag arrestert da de forsøkte å ta seg inn på Teheran-derbyet mellom Esteghlal og Persepolis. Dette fra et tidligere møte mellom de to lagene. Foto: NTB Scanpix
TEHERAN-DERBY: 35 kvinnelige fotballsupportere, flere av dem utkledd som menn, ble torsdag arrestert da de forsøkte å ta seg inn på Teheran-derbyet mellom Esteghlal og Persepolis. Dette fra et tidligere møte mellom de to lagene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Oppfordret til protester

I forkant av kampen hadde flere kvinnesaksaktivister tatt til sosiale medier for å oppfordre kvinner til å protestere i forbindelse med kampen, skriver BBC.

Årsaken til at nettopp denne kampen ble plukket ut, er enkel: FIFA-sjef Gianni Infantino var til stede på kampen, som en del av et to dager langt besøk i Iran.

«Jeg ønsker at kvinner samler seg utenfor stadion for å be mennene om ikke å gå inn uten dem», skrev kvinnesaksaktivisten Masih Alinejad på Twitter.

At saken er litt delikat for det iranske regimet, ble understreket under et direktesendt TV-intervju, der Infantino sto ved siden av Irans sportsminister, Masoud Soltanifar.

Da en journalist spurte om når forbudet mot kvinner på fotballkamp ville bli fjernet, ble lyden skrudd ned, og intervjuet ble brått tatt av lufta.

Infantino har blitt kraftig kritisert for sin deltakelse på kampen, som altså bare tillot menn på tribunen.

OpenStadiums, en iransk bevegelse som jobber for å få en slutt på forbudet, sendte et åpent brev til Infantino i forkant av besøket, der de ba ham om å bruke sin makt og innflytelse til å fjerne forbudet, skriver Sky Sports.

«På vegne av alle iranske kvinner som elsker fotball og bare vil gå på kamper for å støtte laget de har valgt, ber vi deg ta de nødvendige disiplinære tiltak mot det iranske forbundet for å beskytte våre rettigheter», heter det i brevet.

Kan utestenge

For FIFA-sjefen har makt til å straffe Iran for å utestenge kvinner fra fotballkamper.

I artikkel 4 i FIFA-statuttene står det at enhver form for diskriminering, blant annet på bakgrunn av kjønn, «er strengt forbudt og kan straffes med suspensjon eller utvisning».

Under en likestillingskonferanse i FIFA-regi fredag sa Infantino at hans besøk i Iran kunne hjelpe «mange kvinner i hele verden».

- Jeg håper, jeg er sikker på, jeg ble lovet at kvinner i Iran snart vil få tilgang til fotballstadioner, sa Infantino.

FIFA-sjefen ville ikke si hvem som hadde kommet med lovnaden, men i en uttalelse fra en talsperson for FIFA heter det at et av de viktigste formålene med turen var å ta opp akkurat dette spørsmålet med det både det politiske og sportslige lederskapet i Iran.

- President [Hassan] Rouhani lovet positiv utvikling i nær framtid, lyder beskjeden fra FIFA.

Ifølge Voice of America har FIFA også uttrykt «stor bekymring» over torsdagens «veldig uheldige hendelser». De sier de har bedt iranske myndigheter om mer informasjon om saken.

Når det gjelder de 35 kvinnene som ble arrestert, eller tatt med til et «passende sted», er de løslatt.

Får ikke se herrefotball

Kvinner i Iran spiller fotball, men de får altså ikke lov til å se herrekamper. Men så seint som i fjor høst trodde kvinnelige iranske fotballsupportere at forbudet hadde blitt, i alle fall midlertidig, opphevet.

Da var det plutselig mulig å kjøpe «kvinnebilletter» til VM-kvalifiseringskampen mellom Iran og Syria, skriver BBC.

En rekke kvinner kjøpte billetter, og ga uttrykk for sin overraskelse og glede. Selv kvinner som ikke var spesielt opptatt av fotball, kjøpte billett.

- Jeg følte at dersom jeg ikke deltok ville jeg gå glipp av en stor begivenhet, sa Zahra Jafarzadeh til avisa Shahrvand.

Men gleden var ikke langvarig. Irans fotballforbund sendte ut en pressemelding der de skrev at billettene hadde blitt solgt ved en «teknisk feil» og at det «ikke var noen planer om å tillate tilstedeværelsen til kvinner på Azadi stadion under Iran - Syria».

Kvinner får lov til å overvære en del sportsarrangementer i Iran, riktignok i egne segregerte områder. De får se blant annet volleyball, basketball, håndball og tennis, men får ikke lov til å se på når mennene spiller fotball, svømmer eller wrestler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!