I TRENING PÅ BISLETT: Rune Almenning Jarstein. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I TRENING PÅ BISLETT: Rune Almenning Jarstein. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Norge - Tsjekkia, klokka 20.45 lørdag

Mens Hertha-spillerne festet på Ibiza, var Jarstein på hotellet. Noe større ventet

Giftet seg for andre gang med kona Hanne-Stine Bratli. - Et minne for livet, sier landslagskeeperen.

BISLETT (Dagbladet): Rune Almenning Jarstein (32) avsluttet sesongen i Hertha Berlin med å bli kåret til den beste keeperen i Bundesliga.

- Litt overraskende, sier han.

Sammen med resten av fotballandslaget forbereder nå Jarstein VM-kvaliken mot Tsjekkia på Ullevaal lørdag. Og han har rukket mye på de to siste ukene.

Etter sesongavslutningen 20. mai dro Hertha-spillerne til festøya Ibiza. Men Jarstein forteller at han for det meste tok det med ro på hotellet. Årsak: Noen dager seinere skulle han gifte seg med kona Hanne-Stine Bratli.

- Grunnen til at det har gått så bra, er at jeg har det fint utenfor banen med kona og våre to døtre. Det hjelper meg veldig til å kose meg med fotballen og utvikle meg der, forteller han.

Paret giftet seg i Berlin i desember. Men de ville ikke snyte familie og venner for festen. Derfor gjorde de det igjen, denne gangen i Skien.

- Vi hadde 120 gjester. Det var en fantastisk dag, kveld og natt. Et minne for livet.

Ute i kulda

En gang var Jarstein på ingen måte favoritt under Erik Hamrén i Rosenborg. Han var også langt ute i kulda i Hertha Berlin, en klubb han kom til i 2014.

GIFT: Rune Almenning Jarstein og Hanne-Stine Bratli. Foto: Privat
GIFT: Rune Almenning Jarstein og Hanne-Stine Bratli. Foto: Privat Vis mer

Sakte, men sikkert har han bygd opp statusen i hierarkiet. Det toppet seg denne sesongen da storavisa Bild plasserte nordmannen i mål på årets lag.

Med andre ord: Han mange mener er verdens beste keeper - Bayern Münchens Manuel Neuer - ble slått av 32-åringen fra Skien.

- Det er hyggelig, men også litt overraskende. Før jul syntes jeg det gikk veldig bra. Etter jul var det en del gode kamper og noen jeg ikke var helt fornøyd med. Det gikk mer opp og ned enn jeg hadde håpet. Men totalt sett har det vært OK.

Ekstra løft

Hertha Berlin endte på sjetteplass i Bundesliga. Laget kvalifiserte seg direkte til Europa League, noe som gir et ekstra løft inn i den nye sesongen.

Jarstein har kontrakt fram til 2019. Han og familien storkoser seg i Berlin, og det snakkes om en årslønn på 10-12 millioner kroner. Kort og godt er han på toppen av karrieren. Men sisteskansen hungrer etter mer.

- Jeg er ikke ferdig utviklet som keeper. Jeg har mer å gå på og er veldig motivert. Nå har jeg fått spille alle kampene i en hel sesong. Det gjør noe med deg. Du blir en bedre keeper av det.

Trener Lars Lagerbäck har tatt ut tre målvakter til oppgjøret mot Tsjekkia og privatlandskampen mot Sverige tre dager seinere. Men Ørjan Håskjold Nyland og Mathias Dyngeland må pent nødt til å spille annenfiolin.

GRUNN TIL Å SMILE: Rune Almenning Jarstein. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRUNN TIL Å SMILE: Rune Almenning Jarstein. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Utfordring

Lagerbäcks utfordring er å løfte Norge fra et historisk bunnivå på FIFA-rankingen med 87. plass. Norge er sjanseløs på VM i Russland neste sommer.

- Lars er klar og tydelig. Men han har også glimt i øyet og humor. Det gjør at stemningen i troppen er god, påpeker Jarstein.

40 år Han lar seg inspirere av Gianluigi Buffon, som spilte Champions League-finale 39 år gammel.

- Målet er å holde på til jeg blir 40. Det handler om å trene riktig, spise godt og ta vare på kroppen.