Mens Høgmo slaktes i Norge, kom stjerna fra Polen for å hilse på. Han hadde en hyggelig beskjed

- Jeg har så stor respekt for den mannen.

HYGGELIG GJENSYN:  Zdenek Ondrasek (t.v.) slår av en prat med Per-Mathias Høgmo på indre bane på Eden Arena i Praha. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
HYGGELIG GJENSYN:  Zdenek Ondrasek (t.v.) slår av en prat med Per-Mathias Høgmo på indre bane på Eden Arena i Praha. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

Tsjekkia - Norge, på MAX klokka 20.45

PRAHA (Dagbladet): Trener Per-Mathias Høgmo (56) balanserer på kanten av stupet før kveldens kamp i VM-kvalifiseringen mot Tsjekkia. Med tap er han ferdig, mener ekspertene.

Da Norge trente på Eden Arena i Praha i går kveld, var det langt hyggeligere ord som ble utvekslet. Plutselig dukket en gammel kjenning av Høgmo opp på indre bane.

I 2012 trente 56-åringen Tromsø IL. Zdenek Ondrasek (27) fra Tsjekkia var ny i klubben. Så hyggelig synes han bekjentskapet og erfaringene med Høgmo var, at han bestemte seg for å hilse på gamletreneren i går kveld.

Ondrasek - som nå spiller for Wisla Krakow i Polen - hadde business å utrette i Praha. Samtidig var det viktig for ham å komme på Norges trening og si hei til Høgmo.

Ikke visste han om han kom inn på grunn av sikkerhetsoppbudet. Men han ville gjøre et forsøk. Og lyktes.

- Jeg har så stor respekt for den mannen, sier Ondrasek til Dagbladet.

Villmann

Tsjekkeren spilte i Tromsø fra 2012 til 2015 og bøttet inn 14 mål i sitt første år. Han var kjent som en villmann i angrep, en som kunne spise en løve levende.

Men åpenbart har Ondrasek også myke sider. Med oppmøtet i går ville han vise Høgmo at han satte pris på det han gjorde for ham i Tromsø.

MUSKELBUNT: Zdenek Ondrasek (i bar overkropp) er blant de tøffere gutta i klassen. Han spilte i Tromsø fra 2012 til 2015. I dag er han i Polen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
MUSKELBUNT: Zdenek Ondrasek (i bar overkropp) er blant de tøffere gutta i klassen. Han spilte i Tromsø fra 2012 til 2015. I dag er han i Polen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix Vis mer

- I mitt første Tromsø-år kom vi på fjerdeplass og spilte cupfinale. Per-Mathias vet nøyaktig hva han ønsker av spillerne. Men du kan også snakke til ham som en normal person. Jeg gjentar: Jeg har stor respekt. Å bytte trener kan bli en katastrofe, påpeker angriperen.

Ikke mange kjenner norsk og tsjekkisk fotball bedre enn nettopp Ondrasek. Og han er ærlig når han sier hvordan han tror det går i kveld.

- Beklager, Norge. Det blir tap. Jeg vet at de norske spillerne kan løpe som gale. Men det tsjekkiske laget er i bedre form.

- Resultatene har gått imot Høgmo. Hva tenker du om det?

- Jeg ble overrasket da San Marino scoret mot Norge. Men se på José Mourinho i Manchester United: Han er en dyktig trener, men har problemer. Dette handler ikke bare om treneren. Også spillerne må ta ansvar. Så er det sånn at treneren er den første som får skylda.

Ny generasjon

Ondrasek analyserer de to lagene slik:

- På samme måte som Tsjekkia har Norge en ny generasjon spillere. Vi hadde vår storhetstid med spillere som Milan Baros, Pavel Nedved og Petr Cech. Norge var gode med en type som John Arne Riise. Det tar tid å bygge et nytt lag.

Ondrasek har selv ingen A-landskamper, tross gode år i Tromsø.

Norge og Tsjekkia ligger på henholdsvis fjerde- og femteplass i gruppe C. Lagene har tre og to poeng, mens Tyskland leder gruppa med ni.

LEGENDE: Tidligere Juventus-spiller Pavel Nedved er den beste spilleren i Tsjekkias historie, mener  Zdenek Ondrasek. Slik ser Nedved ut i 2016-utgave. Foto: NTB Scanpix
LEGENDE: Tidligere Juventus-spiller Pavel Nedved er den beste spilleren i Tsjekkias historie, mener  Zdenek Ondrasek. Slik ser Nedved ut i 2016-utgave. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Akilleshælen til Tsjekkia er at laget ikke har scoret et eneste mål på tre kamper. De møter Norge uten en internasjonal stjerne.

- For meg er Pavel Nedved den største spilleren i Tsjekkias historie. Det han gjorde i Juventus var utrolig. I tillegg til talent jobbet han hardt. Han var den første som kom - og den siste som gikk - når laget trente.

- Hva bør Norge se opp for?

- Kontringer. Tsjekkia har mange unge og raske spillere.

Spent stemning

I den norske leiren hersker det en spent stemning. På en pressekonferanse i går kveld svarte Høgmo kort, men skjerpet.

Spillere og trenere bor på fasjonable hotell Hilton i Praha, så de ytre rammene er perfekte.

- Hvis vi ikke får tre poeng, er det nesten umulig å komme til VM, sier Joshua King.

- Med uavgjort eller tap kan vi naturligvis håpe på et mirakel. Men vi har alt i våre hender. Vi må ikke kaste bort muligheten.

Midtstopper Håvard Nordtveit sier:

- Vi kommer til Praha og har klare meninger om hva vi skal gjøre. Vi er sugne på et godt resultat.

vm-kvalik
1.Tyskland33008-09
2.Aserbajdsjan32102-07
3.Nord-Irland31114-24
4.Norge31024-53
5.Tsjekkia30210-32
6.San Marino30031-90