LØVEFLOKK: Sammenlagtvinner Vincenzo Nibali sørget for en hel løveflokk i Astana-bussen da han vant touren i fjor. Det satte tydeligvis en liten klatrefan pris på. Foto: AFP / JEFF PACHOUD / NTB Scanpix
LØVEFLOKK: Sammenlagtvinner Vincenzo Nibali sørget for en hel løveflokk i Astana-bussen da han vant touren i fjor. Det satte tydeligvis en liten klatrefan pris på. Foto: AFP / JEFF PACHOUD / NTB ScanpixVis mer

Mens Kristoff og Co. sykler, har bussjåførene i touren en helt egen konkurranse

Stikkord: løver.

(Dagbladet): Kampen om trøyene. Det er det Tour de France handler om i de tre ukene verdens største etapperitt pågår.

Men mens sammenlagtgutta kjemper om den gule, fjellgeitene kjemper om den med polkadotter, spurterne kjemper om den grønne og ungkalvene tråkker om den hvite har også bussjåførene, som manøvrerer de svære lagbussene gjennom den 3360 kilometer lange touren en helt egen konkurranse.

Det er nemlig om å gjøre å ha flest tøyløver i vinduet foran i bussen.

Løvepremie Du har kanskje lagt merke til løvene under premieseremonien etter hver etappe: Hver dag får nemlig innehaveren av den gule trøya en tøyløve av arrangøren. Etter å ha blitt holdt i været av en sliten sammenlangtleder, havner den tøffe, men myke premien altså på et dashbord i en buss.


I 2011 sørget foreksempel Thor Hushovd for åtte løver som ble pent plassert foran i Garmin-bussen. I går vant Tony Martin en løve for Etixx-Quickstep-laget.

I dag sikrer han etter all sannsynlighet bussjåføren sin en til, ettersom det skal mye til at han mister sammenlagtledelsen på den flate, femte etappen.

I morges la tyskeren ut et bilde av seg selv foran bussen på Twitter. Bak ham skimtes selvsagt løven.

Løvenes konge «Du vet hva den egentlige konkurransen i touren dreier seg om? Bussjåførene samler løver som trofeer. Her er vår første», skriver «Der Panserwagen».

LØVE-THOR: Thor Hushovd hadde en fantastisk tour i 2011, og sørget for hele elleve løver til Garmin-bussen. Foto: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO / NTB Scanpix
LØVE-THOR: Thor Hushovd hadde en fantastisk tour i 2011, og sørget for hele elleve løver til Garmin-bussen. Foto: EPA / GUILLAUME HORCAJUELO / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge L'Equipe kom løvene inn i Tour de France i 1987, da Crédit Lyonnais ble rittets hovedsponsor. Banken bruker ikke lenger løven som symbol - visstnok fordi den ble for «aggressiv» - men i touren lever altså løvene i beste velgående likevel.

I fjorårets tour var det sammenlagtvinner Vincenzo Nibali som ble løvenes konge i Frankrike. Hvem som hjelper sin bussjåfør med flest løver i år, gjenstår å se, men italieneren er blant favorittene denne gangen også.