SUPERTALENT: Vincent Janssen (nr. 9) blir sett på som Nederlands neste storscorer. Foto: Scanpix
SUPERTALENT: Vincent Janssen (nr. 9) blir sett på som Nederlands neste storscorer. Foto: ScanpixVis mer

Mens lagkameratene drømte om å spille for Real Madrid, ønsket superspissen noe annet

Arsenal-aktuelle Vincent Janssen kan bli Nederlands neste storscorer.

(FourFourTwo): På denne tiden i fjor spilte Vincent Janssen for halvfulle tribuner i nederlandsk andredivisjon. 12 innholdsrike måneder seinere befinner 21-åringen seg øverst på topperscorerlisten i Eredivisie og har i tillegg to landskamper og ett mål.

Som en ettertraktet mann både blant klubber nasjonalt og internasjonalt blir han sett på som den fremste kandidaten til å ta over spisstronen etter Robin van Persie og Klaas-Jan Huntelaar. Janssen er tilsynelatende den første toppangriperen fra Holland på en stund.

Derfor må du vite hvem han er Janssen gjennombrudd har vært en overraskelse siden han aldri ble ansett for å være et spesielt stort talent i ungdommen. I Feyenoord var han ikke tiltenkt en plass på A-laget og ble derfor frigitt av klubben sommeren 2013.

Som hans familie bemerket i magasinet Helden, har optimisme alltid kjennetegnet «Vince». Hans oftest brukte uttrykk er «Komt goed», noe som kan oversettes til at: «Det kommer til gå bra.».

Det har det også gjort. Like etter at Janssen ble frigitt av Feyenoord ble han plukket opp av andredivisjonslaget Almere City. I løpet av de to neste sesongene scoret han 32 mål på 74 kamper for dem.

Folk flest er enige om at Janssens arbeidsmoral er kvaliten som skiller seg mest ut. Almere-trener Fred grim, en tidligere ungdomstrener i Ajax, så akkurat det og oppmuntret ham til å bruke kapasiteten for det den er verdt.

På fritiden studerte Janssen hvordan andre spisser, som Huntelaar, som også tok et steg ned til andrevisisjon før han skjøt fart oppover igjen, opererte når de fikk rom eller når de hadde mistet ballen. Janssen så hvordan Luuk de Jong gikk på løp inn i boksen for å møte innlegg og etterpå forsøkte han å bruke informasjonen han satt igjen med på treningsfeltet.

Overgangen til Alkmaar Da sommeren 2015 gikk mot slutten, var AZ forberedt på at de kom til å miste de offensive spillerne Steve Berghuis og Aron Johansson. Deres tekniske manager, Earnie Stewart, dro til Yanmar Stadion for å se Janssen og returnerte med en glitrende rapport. Manager John van den Brom ringte umiddelbart til spilleren og overtalte ham å velge AZ over Herenveen.

Janssen gikk 367 målløse minutter til å begynne med i AZ, men etter hvert fant han veien til nettmaskene langt hyppigere. Det startet med to mål mot Twente, før det eksploderte fullstendig etter vinterpausen.

Seks scoringer i løpet av årets tre første kamper, inkludert et hat-trick mot Feyenoord, ble fulgt opp med mål i sju strake matcher. Han er nå i rute til å bli den første spilleren på 52 år til å score 20 mål eller mer i den andre halvdelen av en Eredivisie-sesong.

Janssen debuterte for landslaget som innbytter i vennskapskampen mot Frankrike i vår. I den påfølgende kampen ga Danny Blind ham tillit fra start mot England på Wembley. Det responderte Janssen på med å bli banens beste og score sitt første landslagsmål, et nærmest ustoppelig straffespark, og i tillegg levere en assist til Luciano Narsings avgjørende 2-1-scoring.

Styrkene hans Janssen har relativt bra fart og er like komfortabel med begge beina, noe som gjør ham uforutsigbar. Det er imidlertid en uforutsigbarhet som verken er komplisert eller ekstravagant. Fotballen hans bygger på et prinsipp om å gjøre det enkelt.

Men Janssen er ikke bare en avslutter. Han har et bra pasningsspill og gode bevegelser. Han kan plukke opp ballen hvor som helst i kanalene på den siste tredjedelen og enten storme mot mål på egenhånd eller involvere lagkamerater som et feilvendt oppspillspunkt.

En av hans beste opptredener kom mot Feyenoord etter nyttår. Det var da han terroriserte sin tidligere lagkamerat på juniorlaget, Sven van Beek. Janssen bidro til det første målet, før han selv scoret hat-trick og slik strødde salt i såret til rotterdammerne.

Svakheter Janssens avslutningsegenskaper innefor boksen er sensasjonelle. Skuddene fra utenfor 16-meteren er imidlertid ikke alltid like suksessfulle, så det er definitvt noe han kan jobbe med. Han han forbedre touchet sitt også, slik at sjansen for å miste ballbesittelsen vil bli mindre.

Han har også en irriterende tendens til å gå mye i offside.

Dette sier de ... Gaston Taument, Janssens tidligere tidligere ungdomstrener i Feyenoord:

FYSISK RÅSKINN: Janssen har en vane for å plage midtstopperne han spiller mot. Her er det Englands Phil Jagielka som får gjennomgå. Foto: Scanpix
FYSISK RÅSKINN: Janssen har en vane for å plage midtstopperne han spiller mot. Her er det Englands Phil Jagielka som får gjennomgå. Foto: Scanpix Vis mer

- Vincent har alltid brent for sporten. Det har aldri vært en dag uten at han har trent optimalt. Det forteller om karakteren hans. Han er en kriger, med enorm moral. Der ligger også hans største styrke: Hans evne til å jobbe eksepsjonelt hardt og holde forsvarsspillere opptatt.

Visste du dette? Det renner idrettsblod gjennom årene til Janssen. Mamma Annemarie er en legendarisk hollandsk atlet og vant tre OL-medaljer og ett VM-gull som svømmer og ble kåret til årets kvinnelige sportsutøver i 1982.

Janssens lillesøster representerte også landet sitt under EM i fjor, også det i svømming.

Hva skjer nå? Den store nyheten nå er selvsagt at Arsenal skal være interessert i Janssen, som også følges av Ajax i Nederland. I tillegg hevdes det at Liverpool, Manchester United og Everton vurderer ham. Som en angriper med ferdigheter som står i stil til moderne fotball, kan Janssen enkelt passe inn i alle de klubbene.

En grunn til bekymring for eventuelle kjøpere er at Eredivisie-spisser ofte ikke klarer å gjenskape suksessen utenfor landets grenser. For hver Luis Suárez er det en Afonso Alvez og for hver Wilfried Bony er det en Jozy Altidore.

Det er samtidig verdt å nevne at mens folk oppga ting som «å spille for Real Madrid» som deres store drøm da Janssen spilte på juniorlaget til Feyenoord, skrev Janssen noe helt annet: Hans drøm var å spille for landslaget.

Hans «Komt goed»-holdning kan kanskje være det som får ham til å oppnå store ting. Uansett hva som skjer er Janssen definitivt et navn å merke seg.

SCORET: Janssen oppfylte drømmen med å spille og score for Nederland mot England tidligere i år. Foto: Scanpix
SCORET: Janssen oppfylte drømmen med å spille og score for Nederland mot England tidligere i år. Foto: Scanpix Vis mer