Mens landslaget lå med brukket rygg, vokste det fram to gylne generasjoner

Fra 71. plass på Fifa-rankingen til VM-outsider.

(Dagbladet): Det snakkes om Brasil, Tyskland, Spania og Argentina som de store favorittene i årets VM.

Men det er flere andre nasjoner som kan utfordre de fire nevnte i kampen om VM-trofeet.

En som virkelig kan slå til er Belgia som ble ranket som verdens 12. beste nasjon under den siste Fifa-rankingen.

Belgia har hatt en mesterskapstørke, og har ikke deltatt i et sluttspill siden 2002. Etter EM på hjemmebane i 2000, og VM-deltakelse i 2002, så har det bare gått nedover med Belgias beste menn. I juni 2007 lå de helt nede på 71. plass på Fifa-rankingen. Den laveste rangeringen i landets fotballhistorie.

OL-generasjon Samtidig som A-landslaget lå nede med brukket rygg, skjedde det noe i Belgia. En ny generasjon med fotballspillere var i ferd med å vokse frem.

U21-landslaget kvalifiserte seg i 2007 for OL-deltakelse i Beijing året etter, hvor de endte på en fjerdeplass.

Sju av spillerne som spilte OL-turneringen for Belgia, skal nå delta i VM. Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Marouane Fellaini, Kevin Mirralas, Jan Vertonghen, Mousa Dembele og Laurent Ciman.

Årgangene som var under 23 år tilbake i 2008 preger den belgiske startoppstillingen i dag, som de eldste gutta på laget. For under OL-generasjonen igjen, har det vokst fram enda en gyllen generasjon som har slått igjennom i ung alder.

Eden Hazard (23), Romelu Lukaku (21), Kevin de Bruyne (22) og United stjerneskudd Adnan Januzaj (19) er bare fire eksempler. I tillegg har man Aston Villas største profil Christian Benteke (23), som er skadet og mister mesterskapet.

22 år gamle Thibaut Courtois er lagets klare førstevalg i mål. Talentet som eies av Chelsea har de par siste sesongene spilt for Atletico Madrid. I år ble han seriemester og var med på å tape Champions League-finalen med overraskelseslaget. På benken holder han Liverpools sisteskanse Simon Mignolet.

Mange dro ut tidlig Norges venstreback Tom Høgli har nettopp fullført sin tredje sesong i Club Brügge. Han er imponert over det landslaget har fått til.

- Jeg har snakket litt med noen trenere i Club Brügge om hvorfor landslaget nå er bra. Det er mange i den generasjonen som tidlig dro ut til større ligaer og fikk tillit. Samtidig er det ingen tvil om det gjøres en god jobb akademisk. Det er profesjonelt opplegg for de yngre spillerne, sier Tom Høgli til Dagbladet.

30-åringen er for tiden på ferie i Spania. Fotball-VM skal han få med seg, og han innrømmer at han heier litt på Belgia. 

- Jeg har vært her i tre år, og man får et forhold til landet man bor i. Her har det vært nedtelling til VM en lang stund, og optimismen er større enn på lenge, forteller Høgli.

Under 30 Foruten om Daniel Van Buyten (36), så er ingen spillere i Belgias tropp over 30.

Troppen har en gjennomsnittalder på 25,66 hvor Adnan Januzaj og Divock Origi (begge 19) er de yngste.

Under ledelsen til Georges Leekens var laget nære ved å kvalifisere seg til EM-sluttspillet for to år siden. Leekens trappet etter kvalifiseringen ned, og assistenten Marc Wilmots tok over. 

 TIL NYE HØYDER:  Belgia-trener Marc Wilmots leder et av de mest spennende lagene under årets VM-sluttspill. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND
TIL NYE HØYDER: Belgia-trener Marc Wilmots leder et av de mest spennende lagene under årets VM-sluttspill. Foto: AFP PHOTO/JONATHAN NACKSTRAND Vis mer

Under Wilmots ledelse har Belgia nådd nye høyder. Laget kvalifiserte seg for VM i oktober, og nå drømmer belgierene om en ny semifinale, akkurat som i 1986.

I VM skal Belgia bryne seg på Algerie, Russland og Korea. 17. juni spiller de sin første kamp mot førstnevnte.

Leekens menn testet VM-formen mot Sverige i går. På Friends Arena i Stockholm hadde de VM-klare spillerne få problemer med å slå Erik Hamrèn og Sverige. Romelu Lukaku og Eden Hazard sto bak målene i 2-0-seieren.

- Belgia har et godt nok lag til å nå veldig langt. Det er bare mesterskapsrutinen som er et spørsmålstegn. På papiret har de et bedre lag enn fleste, selv om de ikke er de største favorittene, sier Høgli.

 OL-GENERASJON:  Vincent Kompany nå kaptein på Belgia, her i duell med Ronaldinho under OL i Beijing i 2008. Foto: AP Photo/Martin Mejia
OL-GENERASJON: Vincent Kompany nå kaptein på Belgia, her i duell med Ronaldinho under OL i Beijing i 2008. Foto: AP Photo/Martin Mejia Vis mer