Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mens Magnus Carlsen tjener millioner av kroner, sliter det norske sjakklandslaget økonomisk

- Rammene ikke i stil med målet, sier Simen Agdestein.

TRENGER MER PENGER: Simen Agdestein (t.v.), landslagstrener i sjakk, og Espen Agdestein, Simens bror og Magnus Carlsens manager, sitter sammen i lobbyen på Hyatt Regency hotell i Chennai onsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TRENGER MER PENGER: Simen Agdestein (t.v.), landslagstrener i sjakk, og Espen Agdestein, Simens bror og Magnus Carlsens manager, sitter sammen i lobbyen på Hyatt Regency hotell i Chennai onsdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

Sjakkstudio: Følg dagens parti fra 10:30.

Sjakkforbundets målsetting er at Norge skal komme blant de ti beste nasjonene i sjakk-OL i Tromsø 2014. Men de økonomiske rammene står overhodet ikke i stil med OL-målet, sier landslagstrener Simen Agdestein.

Agdestein viser til at toppnasjonene stiller med lag bestående av kun profesjonelle sjakkspillere. Norge har til sammenligning bare én sjakkproff, nemlig Magnus Carlsen.

- Ja, det er en vanvittig hårete målsetting, medgir sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson.

Sjakkpresidenten er opptatt av ikke å virke sutrete, men innrømmer at de savner midlene til å konkurrere mot de aller beste. Sjakkforbundet har få medlemmer og lite penger.

Håper på sponsorhjelp Agdestein håper at oppmerksomheten rundt det pågående verdensmesterskapet i India kan bringe potensielle sponsorer på banen. Storbedriftene på Fornebu står høyt på ønskelisten.

- Vi må ha samme muligheter som konkurrentene. Vi trenger et lag som kan satse heltid, spille turneringer og treffes på samlinger, forklarer Agdestein, som selv livnærer seg som sjakktrener og spaltist.

- Vi brenner for sjakken. Det er derfor vi driver med dette, sier mannen som har vært norgesmester i sjakk sju ganger, og står bokført med åtte A-landskamper i fotball.

Sjakk-komet Norges lag til sjakk-OL skal tas ut i mai neste år og vil bestå av fem spillere. Verdensener Magnus Carlsen er selvskreven. Det samme er Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer, rangert som henholdsvis nummer to og tre i landet. Andre aktuelle kandidater er Leif Erlend Johannessen (nr. 5) og den 14 år gamle kometen Aryan Tari, for tiden verdens yngste internasjonale mester (IM).

Tari er spådd en lysende sjakkfremtid. Men det har kostet, ikke bare i form av treningstimer, men også penger.

- Det er en ganske dyr hobby, sier faren Siamak Tari. Han estimerer de årlige utgiftene i forbindelse med sønnens sjakkturneringer og private treningstimer til cirka 200.000 kroner.

PÅ PLASS: Simen Agdestein, landslagstrener i sjakk, er på plass i Chennai onsdag for å følge verdensmesterskapet mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
PÅ PLASS: Simen Agdestein, landslagstrener i sjakk, er på plass i Chennai onsdag for å følge verdensmesterskapet mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer

- Det er gigantiske utgifter for foreldrene. All ære til dem, sier Agdestein.

2700-nivå Hammer har tatt seg et friår fra journaliststudiene for å satse på sjakken. For tiden bistår han Carlsen som sekundant i sjakk-VM. I oktober vant Hammer førsteprisen i en sjakkturnering i Harstad. Premien var 5000 kroner.

Sjakk-OL er verdens største internasjonale sjakkturnering og kan sammenlignes med et verdensmesterskap for lag. Fire spillere fra hvert land spiller på hvert sitt bord samtidig. Ergo kan ikke Magnus Carlsen dra lasset alene. Simen Agdestein er sikker på at Aryan Tari har potensial til å nå et 2700-nivå. Spørsmålet er om han vil rekke å ta steget før sjakk-OL.

- I så fall kommer han (Tari) til å løfte laget flere hakk, mener Agdestein.

Agdestein har selv 2627 i rating, mens Carlsen har 2870.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media