Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien: Vålerenga-Sandefjord

Mens Norge sier god påske ønskes Vålerenga god bedring

Ronny Deila har helt rett i en ting. Å få Vålerenga på beina vil ta tid.

EN ENERGISK MATCHVINNER: Flamur Kastrati scoret to mot Vålerenga i en kamp bortelaget valgte å være modige. Det ga Lars Bohinen og Sanefjord en fortjent seier.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EN ENERGISK MATCHVINNER: Flamur Kastrati scoret to mot Vålerenga i en kamp bortelaget valgte å være modige. Det ga Lars Bohinen og Sanefjord en fortjent seier.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Vålerenga-Sandefjord 1-2 (0-1)

ULLEVAAL (Dagbladet): Når Norge går i feriemodus med ønsker om en god påske er det bare en ting å si til Vålerenga:

Riktig god bedring.

DET ER MANGE grunner til det. En av dem er selvfølgelig at Sandefjord kom til Ullevaal med en god plan, stort mot og offensive tanker. Lars Bohinen er ikke en trener som vil forsvare seg til poeng. Nedrykket i 2015 fortalte alt om det. Og nettopp derfor, fordi Sandefjord ønsket å ta kampen til Vålerenga så ofte de kunne, ble det ekstra vanskelig for hjemmelaget.

Men så vanskelig?

JA, VÅLERENGA MISTET Jonatan Tollås Nation på stillingen 1–1 etter 63 minutter, men svaret ligger ikke i elleve mot ti i en halv omgang. Det er mye verre enn som så. Vålerenga tapte fordi nedrykkskandidat Sandefjord var best. Selv det faktum at Tollås Nations andre gule kort var en i overkant streng dommeravgjørelse, gir dem ikke noe å gå på i avdelingen for unnskyldninger. Og jeg kan ikke forstå annet enn at det må gjøre Ronny Deila bekymret.

Når laget som skal gjenkjennes på energi, råskap og vilje taper de fleste duellene, hva da?

MOT HAUGESUND VAR Vålerenga åtte mot tre på egen halvdel da hjemmelaget scoret 4–3 i kampens 90. minutt. Det er i overkant gavmildt. I duellen som var forspillet til Sandefjords straffespark og 0–1 på Ullevaal var de tre mot en. Det er en gjentakelse av forsvarsløshet. Men det er ikke enkeltstående tilfeller som gjør at Vålerenga sliter defensivt, det er dessverre regelen.

Både individuelt og kollektivt er lagets forsvarsspill en øvelse på stram line.

BALLTAP I POSISJONER man ikke ønsker å miste ballen hører hjemme i fotball. Det må alle trenere leve med. Man kan ikke ha kontroll på alt. Men disiplin og forståelse til å følge motstandernes løp inn bak egen forsvarslinje bør være et minimumskrav.

Vålerenga misser grovt der og.

FEIL AVLER OFTE feil. Da VIF-keeper Robert Marcus Sandberg forfulgte ballen og tok en duell utenfor eget straffefelt – og tapte – kom feilen som ble avgjørende for kampen. Og kunne Vålerenga leve med tapet i Haugesund, der vinner de jo aldri, er det å forholde seg til 1–2 for Sandefjord en umulig oppgave.

Og det verste av alt, Sandefjord vant fortjent.

DET FORTELLER MEG at Lars Bohinen ikke vil bli mindre sta hva egen fotballfilosofi angår. Og at Sandefjord vil holde fram som de stevner. Seieren over Vålerenga viser at det nytter. Og med Flamur Kastrati nå med tre scoringer på tre kamper, der den som vant alle poengene mot Vålerenga var en liten juvel, har laget matchvinneren som kan plage alle forsvar.

Der i gården mangler det i hvert fall ikke energi.