Martin Ødegaard ser optimistisk på veien mot toppen

Mens Ødegaard sitter hjemme, ser han kompisene gjøre det han aller helst vil: - Veien er kortere enn mange tror

Er man god nok, er man gammel nok, sies det. Men det er likevel mye som tyder på at det er alderen og ikke kvalitetene som stopper Martin Ødegaard i å prestere godt i en av de store ligaene og på A-landslaget.

POPULÆR: Martin Ødegaard skrev gladelig autografer etter at Norge slo Sveits i U21-landskampen på Marienlyst i går. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POPULÆR: Martin Ødegaard skrev gladelig autografer etter at Norge slo Sveits i U21-landskampen på Marienlyst i går. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

DRAMMEN (Dagbladet): Det er over et år siden Martin Ødegaard ble tidenes yngste Real Madrid-spiller, da han ble byttet inn for Cristiano Ronaldo og fikk sin La Liga-debut.

Den norske 17-åringen var på vei til å bli Rennes-spiller i høst før FIFA-reglene strandet overgangen til fransk toppfotball - rett og slett fordi Ødegaard var for ung.

Konsekvensene er store: Den norske midtbaneeleganten må spille på U21-landslaget i stedet for A-landslaget frem til han får en bedre kamparena. Landslagssjef Per-Mathias Høgmo var forrige uke tydelig på at Ødegaards kamparena i Castilla ikke er god nok - til tross for at den franske toppklubben Rennes har så stor tro på Ødegaard at de ville bruke ham allerede nå.

Selv om Ødegaard stortrives med U21-gutta, vil han helst spille med de store gutta på A-landslaget. Teknikeren har tro på egne ferdigheter. Ingen har en bedre treningsarena, og det er flere faktorer som kan tyde på at 17-åringen hadde levert gode prestasjoner i en langt større liga, hvis han rett og slett ikke var for ung til å bli lånt ut.

Plutselig gjelder kanskje ikke uttrykket «hvis at er man god nok, er man gammel nok». Alderen hindrer Ødegaard, som fra sitt nye hjem i Madrid ser at de han spilte sammen med i Castilla, gjør det skarpt i store ligaer denne sesongen. Mens han sitter hjemme i Madrid grunnet FIFA-regelen, ser han kompisene blomstre i store ligaer.

UTVIKLING: Selv om Martin Ødegaard har blitt flyttet ned fra A-landslaget til U21-landslaget, føler han selv utviklingen går rett vei. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
UTVIKLING: Selv om Martin Ødegaard har blitt flyttet ned fra A-landslaget til U21-landslaget, føler han selv utviklingen går rett vei. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Veien er ikke så lang

Dagbladet skrev torsdag om solskinnshistorien Marcos Llorente, som Ødegaard spilte med i vårsesongen. 21-åringen har storspilt på det øverste nivået i Spania i høst.

Llorente, som anses for å være jevngod med Ødegaard, har herjet for Alaves i La Liga denne høsten. Forrige sesongs Casilla-spiller har spilt alle kampene fra start, blitt kåret til banens beste i fire kamper og var blant annet med på å slå Barcelona 2-1 borte forrige måned. Det synes Ødegaard er gledelig å se.

- Det er veldig moro. Marcos viser at det er mulig. Vi spilte sammen i vår, og nå har han gjort det veldig bra i La Liga. Det viser at det går an å ta steg raskt, og at det nødvendigvis ikke er så langt fra Castilla til La Liga. Veien er nok ikke så lang som mange tror, sier Ødegaard til Dagbladet.

- Jeg vet hva som forventes av meg og hvor lista ligger når jeg trener daglig med Real Madrid, påpeker 17-åringen.

Sentrale aktører som følger Real Madrids treninger tett, har uttalt at det er umulig å se at Ødegaard er mye yngre enn alle andre han trener sammen med på Real Madrids A-lag. Han gjør seg ikke bort på feltet hvor Cristiano Ronaldo og Gareth Bale er to av mange verdensstjerner.

Møller Dæhli endelig 100 prosent

Samtidig skilte ikke midtbanetalentet seg ut for Norge mot Sveits i går. Ødegaard var skapende, kreativ og presis, men var ikke best. I går var både Mats Møller Dæhli, Ghayas Zahid og Mohamed Elyonoussi vel så gode. Det betyr ikke at Ødegaard ikke imponerte, men at Norge har flere store talenter enn bare Real Madrid-spilleren.

GJEVT SELSKAP: Gareth Bale og Martin Ødegaard var blant spillerne som gjorde det best på Real Madrids fysiske tester. Foto: NTB Scanpix
GJEVT SELSKAP: Gareth Bale og Martin Ødegaard var blant spillerne som gjorde det best på Real Madrids fysiske tester. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mange mener vi er litt for like i spillestil, men vi viser at vi kan fungere godt sammen. Det er lett å se hvor talentfull Martin er. Hans ferdigheter er meget gode å kombinere med, sier Møller Dæhli til Dagbladet.

- Selv er jeg endelig helt skadefri. Det var en tung periode med mye skader, men nå er det over. Jeg er ennå ikke 100 prosent der jeg var, men jeg nærmer meg. Jeg blir bedre og bedre og orker mer og mer, sier Freiburg-spilleren.

Kondisjonstoppen i Real Madrid

Både Møller Dæhli og Elyonoussi har i likhet med Ødegaard vært på A-landslaget. Førstnevnte herjet for Cardiff i Premier League før skademarerittet inntraff, mens Moi har gjort det skarpt for Champions League-klubben Basel i høst.

Men alderen gjør fortsatt Ødegaard unik: Der Dæhli og Moi er henholdsvis 21 og 22 år, er altså Ødegaard fortsatt bare 17 år. Unggutten vil likevel spille seniorfotball så raskt som mulig.

- Jeg gjør meg ikke bort på Real Madrids treninger. Det blir ikke bedre matching enn det. Jeg vet med denne treningshverdagen hvor lista ligger, sier midtbaneeleganten, som skapte overskrifter med sine gode fysiske tester i sommer.

Til Dagbladet bekrefter Ødegaard at rapportene stemmer, men husker ikke om Gareth Bale var den eneste som slo nordmannen (Ronaldo var skadet).

- Ja, det er korrekt at jeg gjorde de bra på de testene. Jeg vet ikke nøyaktig hvordan Bale gjorde det, men jeg scoret spesielt høyt på kondisjonstestene, avslører den tidligere Strømsgodet-spilleren.

- Jeg har utviklet meg bra siden jeg kom til Spania. Jeg har blitt bedre med ball og jeg har blitt bedre fysisk. Jeg har vokst litt og jeg er sterkere i kroppen. Nå vil jeg bygge videre på det og blir bedre etter hvert.

Frykter Spania

I en mulig playoff til U21-EM kan Norge møte fotballgiganter som Spania, Frankrike, Belgia og Kroatia - hvis de i det hele tatt kommer like nær EM som det Norge er nå. Ødegaard tror det kan bli vanskelig å tukte Spania, hvor Real Madrid-spilleren bor.

- Spania er en tøff oppgave, men denne gjengen kan slå de fleste. Vi fikk mye kritikk etter England-kampen for å være for offensive. Derfor har vi jobbet mer med det defensive. Mot Sveits satt det meste, sier Ødegaard.

- Hvem er din drømmemotstanderen i en mulig EM-playoff?

- Med de ferdighetene vi viser, tror jeg vi kan vi slå hvem som helst. Jeg tror at vi tar det litt som det kommer, også har vi i hodet at vi kan slå hvem som helst

- Jeg frykter ingen

Gårsdagens matchvinner Mohamed Elyounoussi frykter ingen av Norges mulige playoff-motstandere.

- Nei, vi kan slå alle. Jeg frykter ingen. Vi tar det vi kommer. Vi skal knuse dem og kvalifisere oss for EM, sier Basel-spilleren selvsikkert til Dagbladet.

Ødegaard ble i likhet med Iver Fossum tatt godt imot av hjemmefansen i gjensynet med Marienlyst i går kveld.

- Det var veldig moro. Det er utrolig gøy å få spille for Norge på min tidligere hjemmebane. I natt skal jeg endelig få meg en natt hjemme også, sier Ødegaard og smiler.

Snart går turen videre til Kasakhstan, hvor de norske U21-gutta kan sikre playoff-plassen med seier på tirsdag - få timer før A-landslaget møter San Marino på Ullevaal.