Mens ukrainske familier frykter for livet, kan landet endelig få en opptur

- De gjør folkene stolte.

• Følg Bayern München - Sjakhtar Donetsk i fotballstudio fra kl. 20.45.

(Dagbladet): Mer enn 5500 mennesker har mistet livet i Ukraina det siste året grunnet krig. De blodige kampene mellom pro-russiske opprørere og ukrainske soldater har sendt om lag halvparten av de tre millioner innbyggerne i Donetsk- og Lugansk-områdene på flukt.

Blant de rammede, er spillerne til Sjakhtar Donetsk og deres familier. Klubben har flyktet til hovedstaden Kiev, men slektningene til flere på laget lever fremdeles i frykt.

- I lange perioder har folkene i byen vært fanget i kryssilden mellom opprørerne og regjeringsoldatene. Nå er kampene over, men Donetsk er under opprørernes kontroll, sier Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets Forskningsinstitutt til Dagbladet.

- Harde kamper Bukkvoll forteller at en større del av Donetsk er ødelagt. Det inkluderer deler av fotballstadionen Donbass Arena, som ble bombet flere ganger da krigen herjet som verst.

- Det har vært harde kamper i lang tid. Nå er det roligere, og de sosiale problemene er størst, forteller Bukkvoll. 

Ufattelige 900 av de totalt 1697 skolene i Donetsk og Lugansk har måtte stenge. Fortvilelsen blant innbyggerne er stor, uvissheten rundt fremtiden det samme.

Det gjelder også for byens fotballag, hvor spillerne lever en kontrasfylt hverdag. På den ene siden frykter flere for livene til slektningene sine, mens de på den andre er på vei til å skrive et av vårens aller vakreste fotballeventyr.

- Fotball betyr mye For i kveld løper Sjakhtar-gutta ut på gressmatta i München, foran 75 000 feststemte, tyske tilskuere. Anledningen kunne knapt vært større.

Muligheten for å slå ut Bayern Münchens stjernegalleri og kvalifisere seg til kvartfinalen i Champions League er også til stede. Om Sjakhtar skulle klare det, vil det samtidig være en etterlengtet opptur for et hardt prøvet folk hjemme i Ukraina.

Det forteller Sjakhtars rutinerte målvakt Andrej Pyatov.

- Alle forsto det da vi til slutt var nødt til å forlate Donetsk. Situasjonen var blitt verre. 
Landet holdt på å drukne i sorg. Vi er likevel nødt til å spille fotball. Vi prøver å distrahere folk fra politikk og krig. Vår oppgave er å spille og gi folk håp og gode opplevelser, sa Pyatov til The Guardian for noen uker siden.

- Sjakhtar er et viktig symbol for folk som bor i Donetsk. Fotball har stor betydning der, supplerer Ukraina-ekspert Bukkvoll. 

- Årets historie Kveldens duellanter møttes til det første 8. delsoppgjøret for tre uker siden. Da ble det 0-0 i Ukraina. Et godt utgangspunkt for Sjakhtar, mener Jan Åge Fjørtoft - som peker på det menneskelige aspektet ved prestasjonen. 

- Det de gjør i den første kampen, hvor de spiller meget bra - langt borte fra slektninger og pårørende i Donetsk - er helt fantastisk. Det er en stor prestasjon, skryter Fjørtoft.

Samtidig sier Viasats fotballekspert til Dagbladet at han er imponert over måten trener Mircea Lucescu har bygget laget sitt på.

- Ved hjelp av lokale ukrainere og gode brasilianere, har de gjort en fantastisk jobb, sier Fjørtoft.

Selv om det er uvisst hva som skjer til neste sesong, ettersom flere av spillerne skal ønske seg mer stabile rammer for seg og sine familier, kan det i kveld føre til en sjelden ukrainsk feiring.

Sammen kan spillerne endelig sikre landet noe å juble for.

- Sjakhtar-spillerne gjør folkene hjemme stolte. Gjennom fotballen og idretten står de opp for dem. Det er allerede en av årets historier, fastlår Fjørtoft.

En historie som i kveld kan bli vakrere enn noen gang.

KRAFTIG ARTILLERI: Det har vært harde kamper mellom ukrainske soldater og de prorussiske opprørerne det siste året. Dette bildet er tatt nord for Donetsk sist måned, i Dembatselve. REUTERS/Alexei Chernyshev
BLODIG: Kampene har vært verst i øst-Ukraina, i byene Donetsk og Lugansk. REUTERS/Alexei Chernyshev
STORE ØDELEGGELSER: En innbygger i Dontesk forsøker å redde eiendelene fra en skadet bygning 9. februar. AFP PHOTO / ANDREY BORODULIN
BRANNSLUKKING: Brannmannskaper jobber med å redde en bygning fra flammene i Donetsk 9. februar. REUTERS/Maxim Shemetov
EN TRAGEDIE: En eldre kvinne er sønderknust etter at boligblokken hun bodde i ble rammet. Bildet er tatt i utkanten av Donetsk 9. februar. REUTERS/Maxim Shemetov
MISTET HJEMMENE SINE: Rundt halvparten av innbyggerne i byene Donetsk og Lugansk har flyktet fra de blodige kampene. 7 år gamle Nastia og hennes familie har gjort som fotballaget Sjakhtar og flyktet til Kiev. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
SKOLER STENGT: 900 skoler av de totalt 1697 i de krigsherjede områdene Lugansk og Donetsk er stengt på grunn urolighetene. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
STADION SPRENGT: Hjemmebanen til Sjakthar Donetsk, Donbass Arena, har blitt rammet av flere bomber det siste året. Laget har nå flyttet til hovedstaden Kiev. Her går prorussiske soldater mot stadion i oktober i fjor. REUTERS/Shamil Zhumatov
STADION SPRENGT: I 2012 var Donbass Arena vertsskap for fotball-EM. REUTERS/Shamil Zhumatov
STORE KONTRATSTER: Mens det er store problemer i Donetsk, skal Sjakhtar onsdag kveld gjeste München for Champions League-oppgjøret mot Bayern. AP Photo/Matthias Schrader
NØKKELSPILLER: Luiz Adriano er toppscorer i Champions League, med ni mål. I kveld kan han sende Sjakhtar til kvartfinalen i Champions League. REUTERS/Valentyn Ogirenko
SUKSESSTRENER: Rumenske Mircea Lucescu har gjort det meget bra siden han overtok Sjakhtar. EPA/Andreas Gebert
STOR RESPEKT: Bayern-trener Pep Guardiola skryter av Sjakhtar før onsdagens kamp. AFP PHOTO / CHRISTOF STACHE
UKRAINA-EKESPERT: Tor Bukkvoll. Foto: FFI
UKRAINA-EKESPERT: Tor Bukkvoll. Foto: FFI Vis mer