Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mens vi venter på en ny Estil

Kanskje er det bare Petter Northug som kan være både sprinter og 5-mils favoritt.

TILBAKEGANG: Testresultatene for norske langrennsløpere har blitt jevnt over dårligere de senere årene. Bare Petter Northug har testresultater noenlunde jevnt med den gamle standarden for en topp internasjonal langrennsløper.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
TILBAKEGANG: Testresultatene for norske langrennsløpere har blitt jevnt over dårligere de senere årene. Bare Petter Northug har testresultater noenlunde jevnt med den gamle standarden for en topp internasjonal langrennsløper. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FØR noen nordmann har fått kommet i gang med 5-mila i OL, har skipresident Sverre Seeberg varslet den aller største undersøkelsen for å finne ut hva som feiler norsk herrelangrenn. Såpass trykk må det være når vi har mistet grepet på nasjonalsporten vår og som oftest blir fraløpt i bakkene.

Egentlig er dette en spennende sportsprat som ikke handler om å tråkke på ømme trenertær eller slenge ut et hånlig takk for sist. Det er bare løperne det skal dreie seg om. Norsk herrelangrenn har ikke lenger typer som Frode Estil, og vi savner ham.

UNDERVEIS i OL er vi blitt minnet om at langrenn ikke er fullt så kult som vi har trodd. Alt blir ikke avgjort i spurt inne på stadion. Fortsatt skjer det noe avgjørende ute i skogen og opp de tøffeste kneikene.

Der var der den sveitsiske bakkeløperen Dario Cologna startet lekene med å sikre gullet sitt og det var der opptil flere svensker stakk fra våre beste menn både på 30 kilometeren og i stafetten:

•• OL-gullene som vi skulle stake inn i spurten, var delt ut til andre før vi kom inn på stadion.

DA er det kanskje best å gå tilbake til kravene i hvert enkelt løp og se hva de innebærer for treningen. Nå er det åpenbart at distanseløperne både på og utenfor landslagene mangler pust. Olympiatoppens målinger viser en klar tilbakegang fra nivået til tidligere stjerner som Vegard Ulvang og Bjørn Dæhlie. Bare Petter Northug har testresultater noenlunde jevnt med den gamle standarden for en topp internasjonal langrennsløper.

Selvsagt finnes ikke hele sannheten i disse lavere resultatene. Da ville treningsoppleggene vært forandret for lenge siden. Likevel er det påfallende hvor mange av de beste norske distanseløperne som har slitt med å trene opp en effektiv spurt samtidig som de skulle opprettholde selve lungekraften for lange løp.

KANSKJE er det tydeligheten i treningen som har vært det største problemet; eller "spesifisitet" som det heter på trenerspråket. Det gjelder å øve på akkurat det du skal bli god i, og heller være litt mer avslappet i forhold til alt det fikse som kan alltid kan forbedres, men som ofte tar oppmerksomheten fra det viktigste.

Der er Estil også et eksempel; bakkespesialisten som tilsynelatende var i maksform i hvert eneste VM -eller OL. Seinere har han fortalt at det viktigste for ham var å komme til mesterskapene i det han følte var helt middels form. Da visste Estil at han ikke hadde tatt noen sjanser med egne muligheter i forsøket på å oppnå det helt spesielle.

FOR det spesielle er forbeholdt de få. Som Petter Northug som både er ekstremspurter og har naturlige forutsetninger for å tåle et jevnt, høyt tempo, eller Marit Bjørgen som går rett fra sprintgull til favorittposisjon på dagens 3-mil.

Det siste har også en mørkere historie. De mange russiske bakkeklatrerne som vi hyllet opp gjennom historien, har gjennomgående klatret fra de norske jentene på juks.

Det er har vært slingrete grenser for hvordan langrennsløperne kan skaffe seg denne ekstra pusten. Med innføringen av blodpass rett rundt hjørnet, blir selve grensekontrollen mye bedre.

Desto større grunn til å gyve på utfordringen om å komme først opp bakken igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!