Kvinnelige utøvere om mensen:

Mensen under konkurranser: - En stressfaktor

Langløper Gina Flugstad Øistuen (24) og triatlet Henriette Mero (28) har hatt flere utfordringer knyttet til mensen og trening. Nå trener de etter syklus og ønsker å fjerne et mensen-tabu - noe landslagstreneren i langrenn hyller.

VIL SNAKKE OM MENSEN: Gina Flugstad Øistuen tror vi har et skritt å gå når det kommer til å prate om trening, jenter og mensen.
VIL SNAKKE OM MENSEN: Gina Flugstad Øistuen tror vi har et skritt å gå når det kommer til å prate om trening, jenter og mensen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det vil absolutt ikke være optimalt med en kraftig mensen-blødning på en konkurranse som varer over tre timer, sier Gina Flugstad Øistuen, som satser mot langløp førstkommende vinter.

- Det er en ekstra stressfaktor hvis det krasjer med konkurranser, sier hun.

Både Flugstad Øistuen og Henriette Mero skriver mastergrad om utholdenhetsidrett og menstruasjonssyklus. Tidligere forskning viser at store menstruasjonsblødninger og ubehag relatert til syklus er et problem blant aktive idrettsjenter.

Å få mensen på samling eller under konkurranser var noe Flugstad Øistuen syns både var irriterende og vanskelig, da hun var yngre.

I dag har hun gode erfaringer med å tilpasse treningen etter syklus.

Hun understreker også at det finnes andre alternativer, der både bruke av smertestillende og prevensjonsmidler kan være vel så bra.

Verdens beste kvinnelige skiskytter, Tiril Eckhoff, har tidligere fortalt til Dagbladet at hun det siste året har lagt opp treningen etter syklus. Noe hun også tror er veien fremover for andre jenter.

Ønsker åpenhet

Både Flugstad Øistuen og Mero ønsker seg mer åpenhet rundt det å være kvinne i et idrettsmiljø. Derfor har de startet podkasten «Den kvinnelige utøveren». Der de deler faglig kunnskap samt egne og andres erfaringer.

En allmennkunnskap som er utrolig viktig, understreker Flugstad Øistuen.

- Vi vet jo at østrogen og progesteron påvirker kroppen på en annen måte. Det at vi har svingninger gjør også at vi kan prestere og føler oss annerledes i de ulike fasene av syklusen, sier hun.

Flesteparten av landets trenere er menn. Flugstad Øistuen tror det er avgjørende at også de har forståelse for kvinners menstruasjonssyklus.

- Hvis du for eksempel har en konkurransedag hvor du har store menstrasjonssmerter og blødninger, så burde treneren, etter min mening, sette ned foten å si: I dag er ikke du i stand til å gå konkurranse.

- Åpne for å tenke nytt

I disse dager foregår det norsk forskning på om mensen og prevensjon gjør at kvinner burde trene annerledes, også kjent som Fendura-prosjektet.

I studien deltar både langrenns- og skiskytterutøvere.

- Jeg mener dette absolutt er et viktig tema, spesielt for unge jenter. Det kan med fordel bli mer åpenhet, for eksempel som en natrulig del av enkelte treningssamtaler, sier trener for kvinnelandslaget i langrenn, Ole Morten Iversen.

Beitostølen 20201121:  Beitosprinten, sesongåpning i langrenn på Beitostølen.  Landslagstrener Ole Morten Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Beitostølen 20201121: Beitosprinten, sesongåpning i langrenn på Beitostølen. Landslagstrener Ole Morten Iversen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I lys av det venter landslagstreneren spent på forskningsresultatene.

- Det jo hende at vi må være åpne for å tenke nytt. Absolutt, sier han.

Iversen understreker likevel at de på elitenivå ikke har hatt store utfordringer eller erfaringer som tilsier at de skal tenke annerledes, per nå.

- Når vi spør jentene om det, så er det svært liten utfordring med det på det nivået vi er. Det er erfaringen jeg har, sier Iversen som understreker at elitelaget både har fast lege og helseteam til å ta seg av helsefaglige problemer.

Landslagstreneren utelukker likevel ikke at det kan være et stort problem for mange idrettsjenter generelt.

- Det virker som det er lite utfordringer med det på høyt nivå i langrenn, men så har det vært en seleksjon underveis. Det kan være folk som har hatt utfordringer tidligere, som aldri kommer til elitenivå, sier han før han fortsetter.

- Da kan det jo være at de som er på elitelaget, er de som ikke har hatt noe problem med det. Det vet vi jo ikke.

Ødelagt konkurranse

Henriette Mero forteller om en opplevelse fra fjorårest store hovedmål: Ironman. Mensen skulle kommet 10 dager før konkurransen, men så begynte hun å stresse over og ikke være «på klokka» - noe som igjen kan forskyve syklusen.

PRAKTISK: Henriette Mero forteller at hun noen ganger skulle ønske at hun var litt likere menn. - Kall det gjerne praktisk, sier hun. Foto: Privat
PRAKTISK: Henriette Mero forteller at hun noen ganger skulle ønske at hun var litt likere menn. - Kall det gjerne praktisk, sier hun. Foto: Privat Vis mer

- Det gjorde jo at jeg fikk mensen ti dager for seint, og dermed midt oppe i konkurransen. Det ødela konkurransen, sier hun.

Hun forklarer at inn i en ny syklus holder kroppen hennes på veldig mye vann. Noe den gjorde ekstra mye denne gangen på grunn av forsinkelsen.

I tillegg hadde hun store smerter og måtte ta mye smertestillende.

Og på selve konkurransedagen, da man gjerne drikker mer vann enn vanlig, bestemte alt vannet seg for å komme ut samtidig. Noe som førte til langt flere toalettbesøk enn hva som er optimalt.

- Jeg tisset ti eller tolv ganger i løpet av konkurransen. Og sånn skal det ikke være. Så jeg var nesten dehydrert når jeg kom i mål. Jeg var svimmel og holdt på å svime av når jeg skulle gå på do, forklarer Mero.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer