Kvinnelige utøvere om mensen:

Mensen under konkurranser: - En stressfaktor

Langløper Gina Flugstad Øistuen (24) og triatlet Henriette Mero (28) har hatt flere utfordringer knyttet til mensen og trening. Nå trener de etter syklus og ønsker å fjerne et mensen-tabu - noe landslagstreneren i langrenn hyller.

VIL SNAKKE OM MENSEN: Gina Flugstad Øistuen tror vi har et skritt å gå når det kommer til å prate om trening, jenter og mensen.
VIL SNAKKE OM MENSEN: Gina Flugstad Øistuen tror vi har et skritt å gå når det kommer til å prate om trening, jenter og mensen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det vil absolutt ikke være optimalt med en kraftig mensen-blødning på en konkurranse som varer over tre timer, sier Gina Flugstad Øistuen, som satser mot langløp førstkommende vinter.

- Det er en ekstra stressfaktor hvis det krasjer med konkurranser, sier hun.

Både Flugstad Øistuen og Henriette Mero skriver mastergrad om utholdenhetsidrett og menstruasjonssyklus. Tidligere forskning viser at store menstruasjonsblødninger og ubehag relatert til syklus er et problem blant aktive idrettsjenter.

Å få mensen på samling eller under konkurranser var noe Flugstad Øistuen syns både var irriterende og vanskelig, da hun var yngre.

I dag har hun gode erfaringer med å tilpasse treningen etter syklus.

Hun understreker også at det finnes andre alternativer, der både bruke av smertestillende og prevensjonsmidler kan være vel så bra.

Verdens beste kvinnelige skiskytter, Tiril Eckhoff, har tidligere fortalt til Dagbladet at hun det siste året har lagt opp treningen etter syklus. Noe hun også tror er veien fremover for andre jenter.

Ønsker åpenhet

Både Flugstad Øistuen og Mero ønsker seg mer åpenhet rundt det å være kvinne i et idrettsmiljø. Derfor har de startet podkasten «Den kvinnelige utøveren». Der de deler faglig kunnskap samt egne og andres erfaringer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer