Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mental knekk: - Er det mulig å komme tilbake?

Martin Johnsrud Sundby erkjenner at selvtilliten har fått seg en knekk.

MOTGANG: Martin Johnsrud Sundby, her under 30 km klassisk på ski på Konnerud, snakker om motgangen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MOTGANG: Martin Johnsrud Sundby, her under 30 km klassisk på ski på Konnerud, snakker om motgangen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er ikke akkurat en unggutt lenger. Ting begynner å skrante, sier Martin Johnsrud Sundby (35) til Dagbladet.

- Det er mange tanker som har slått meg. Er det i det hele tatt mulig å komme tilbake igjen? spør den tidligere verdenseneren i langrenn.

Han er midt inne i sin tøffeste og vanskeligste sesong på ni - kanskje ti - år.

Vi må tilbake til 2010/11 - som grunnet VM i Holmenkollen likevel ble en opptur med VM-gull på stafett og individuell VM-bronse - for sist gang Sundby lå dårligere an i verdenscupen og distansecupen enn denne vinteren.

35-åringen fra Røa snudde en negativ trend i fjor da han slo til med et formidabelt VM-gull individuelt på 15 kilometer klassisk i Seefeld, i tillegg til stafettgull.

Men denne vinteren har vært preget av motgang og atter motgang i skisporet.

Få langrennsløpere har gjennom historien prestert mer stabilt enn Sundby i verdenscupsammenheng. Først denne sesongen har stabiliteten fått seg en drastisk knekk.

Skummel trend

Her er Sundbys sammenlagtplasseringer siste åtte år, som ingen andre mannlige langrennsløpere kan vise til i samme periode:

SELVTILLITSKNEKK: Overfor Dagbladet forteller Martin Johnsrud Sundby at selvtilliten har fått seg en utfordring de siste ukene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SELVTILLITSKNEKK: Overfor Dagbladet forteller Martin Johnsrud Sundby at selvtilliten har fått seg en utfordring de siste ukene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

2012/13: 8. plass
2013/14: 1. plass
2014/15: 6. plass *
2015/16: 1. plass
2016/17: 1. plass
2017/18: 3. plass
2018/19: 9. plass
2019/20: 27. plass (altså denne sesongen før Ski Tour 2020 innledes)

* ble opprinnelig nr. 1 også i 2014/15, men mistet Tour de Ski-seieren og dermed også verdenscupen sammenlagt som følge av brudd på WADA-reglementet.

I distansecupen har Sundby vært enda et hakk skarpere: 6-1-2-1-1-2-3 er plasseringene han har fått i distansecupen fram til den skuffende 17.-plassen han ligger på i dag.

Hele ti norske herrer ligger foran den tidligere verdenseneren i sammenlagtcupen. Fem norske herrer ligger foran Sundby i distansecupen.

- Indre demoner

Overfor Dagbladet medgir Johnsrud Sundby at det har gått utover selvtilliten, som tradisjonelt har vært solid hos 35-åringen.

FORMSVIKT: Didrik Tønseth har denne sesongen slitt med sykdom og dårlig form, nå angrer han på at han trosset trener Eirik Myhr Nossum og deltok i EM i terrengløp. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Nå er jeg endelig på vei dit jeg vil være, etter seks-sju uker hvor jeg ikke har kunnet røre meg i konkurransefart. Nå har jeg fått tilbake noe av selvtilliten. Det har mye å si i idretten. Kroppen begynner å nærme seg, forteller Sundby.

- Du nevner at du har «fått tilbake noe av selvtilliten». Har du slitt med selvtilliten?

- Det blir en knekk. Jeg trøblet skikkelig før jul, hvor jeg måtte stå over skirenn. Det verst tenkelig scenarioet er å ikke stille opp i konkurranser. Det er færre gode dager enn i gamle dager. Selvtilliten får seg en utfordring. Det er alltid noen indre demoner, erkjenner 35-åringen fra Røa overfor Dagbladet.

Ryggtrøbbel

Sundby - som har 30 individuelle verdenscupseire og tre sammenlagtriumfer - åpnet denne sesongen med 31. plass i den nasjonale åpningen på Beitostølen på 15 kilometer klassisk, før han brøt fristilsrennet dagen etter.

ENDELIG: Martin Johnsrud Sundby vant sitt første individuelle VM-gull i onsdagens 15-kilometer. Reporter: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

I verdenscupåpningen i Ruka var han langt unna eget toppnivå med 15. plass i minitouren.

På Lillehammer fikk han en etterlengtet opptur med 5.-plassen på skiathlon. Da avslørte Johnsrud Sundby at han slet med ryggen.

- Ryggproblemene resulterer i avklemming og nerveproblemer, der jeg mister kraften i beina. Det er helt nytt for meg, så jeg prøver å søke litt erfaring, sa langrennsesset til Dagbladet da.

Nedturen kom imidlertid raskt like etter: I Davos midt i desember brøt Sundby igjen grunnet ryggproblemer.

Martin Johnsrud Sundby sto derfor over Tour de Ski.

Tok pause

35-åringen ble opprinnelig tatt ut til verdenscuprennene i Nove Mesto midt i januar, men valgte å kaste inn håndkleet.

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Årsaken var ryggproblemene han har slitt med.

- En real strekkskade nederst i korsryggen har skapt en del problemer for meg, dessverre, forklarte Sundby til Dagbladet da.

- Men heldigvis er det ikke skiverelatert. Som hvilken som helst annen strekkskade i en større muskel, kreves en god porsjon tid for at muskelen skal gro og bli sterk igjen. Da er vurderingen at seks uker er bedre enn fem, forklarer Røa-gutten.

Opp og ned

Sundby fortalte videre at han hadde trent godt siden 20. desember, men fikk ikke fått konkurranseliknende økter.

- Det gikk mest i rolig trening. Jeg har også måttet være forsiktig med styrketrening.

Johnsrud Sundby gjorde så comeback i verdenscupen i Oberstdorf i slutten av januar med en oppløftende og imponerende 4. plass på skiathlon-øvelsen, like bak Aleksandr Bolsjunov, Simen Hegstad Krüger og Sjur Røthe.

Under NM på Konnerud ble det sølv på Sundby bak Pål Golberg etter at sistnevnte triumferte i spurten mot 35-åringen.

Utviklingen har altså pekt riktig vei igjen for Sundby, selv om 18.-plassen på 15 kilometer fristil i Falun forrige helg var en nedtur. Det skilte da drøye minuttet opp til Bolsjunov og Røthe i en løype som ikke passet Sundby optimalt.

Kommende helg og påfølgende uke er han en av ti norske herrer som skal gå Ski Tour 2020. Åre, Östersund, Storlien-Meråker og Trondheim er stedene hvor den nye norsk-svenske skitouren arrangeres fra 15. til 23. februar.