Mental trener? Nei takk!

Emil Hegle Svendsen vil fikse problemet selv.

ER SELV SIN ARGESTE KRITIKER: Emil Hegle Svendsen medgir at han av og til kan bli så selvkritisk at det bikker over i det destruktive. I går var han forbannet på seg selv etter femteplassen på jaktstarten.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
ER SELV SIN ARGESTE KRITIKER: Emil Hegle Svendsen medgir at han av og til kan bli så selvkritisk at det bikker over i det destruktive. I går var han forbannet på seg selv etter femteplassen på jaktstarten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

RUHPOLDING (Dagbladet): Bruk av mentale trenere er blitt svært vanlig i norsk toppidrett, og kanskje er det mer utbredt her til lands enn i utlandet. 

Da Norge tok med seg fire idrettspsykologer til OL i Vancouver for to år siden, hadde Sverige til sammenligning null. Blant våre mest profilerte utøvere er Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen eksempler på folk som har hatt stort utbytte av mental coaching. 

Andre, som Emil Hegle Svendsen, ser ikke poenget med å ty til den slags virkemidler i motgang. Etter gull på mixed-stafett og sølv på sprinten kan det virke absurd å snakke om motgang, men for Svendsen har problemene på standplass denne sesongen gått utover selvtilliten. 

To ganger på to løp har han misbrukt «matchballer» til å ta gull, og på jaktstarten i går røpet Svendsen at det snek seg inn negative tanker da han skulle skyte. 

- Det ligger noe i bakhodet som forteller meg at «du er for dårlig, du er liksom ikke god nok», fortalte han Dagbladet etterpå. 

- Er du god nok, får du det du fortjener
På dagens pressemøte hadde Hegle Svendsen ristet av seg den verste skuffelsen. Men den dårlige selvtilliten på standplass er der fortsatt - uten at mental hjelp er noe alternativ. 

- Det er ikke mental hjelp det går på, jeg føler jeg gjør veldig mye rett på den biten. Når tvilen kommer, kan du være så god mentalt du bare vil - men du har ingen sjanse. Jeg snakker med de som er her og alt sånt, men jeg trenger selvtillit gjennom gode opplevelser og mestring over tid. Da får jeg selvtillit. Det er det jeg mangler, sier 26-åringen. 

I morgen må skytingen holde langt høyere klasse enn den har gjort tidligere i mesterskapet, om det skal holde til medalje og gull. På normalstarten straffes hvert eneste bomskudd med ett minutts tillegg - og derfor har Hegle Svendsen hastverk med å bli kvitt «han jævelen som sitter på skuldra mi og sier at jeg ikke er god nok». 

Men han tror ikke problemene bare sitter i hodet. 

- Jeg har vanskelig for å tro at det bare er en mental greie. Hadde jeg vært god nok til å skyte, ville jeg plaffet ned alt uansett hva jeg hadde tenkt. Er du god nok, får du det du fortjener. Og jeg har ikke vært god nok. Ut sesongen må jeg bare gjøre det beste ut av det, og jobbe knallhardt. Neste sesong må jeg gjøre en bedre jobb og prioritere sterkere, sier han. 

Hegle Svendsen slår seg ikke til ro før han har greid en individuell gullmedalje i dette mesterskapet, før den tid anser han ikke mesterskapet som vellykket. 

I VM i russiske Khanty-Mansiysk i fjor måtte han vente helt til den siste dagen med å greie det. 

STILLER SKYHØYE KRAV: Selv etter et gull og et sølv så langt i mesterskapet, føler Emil Hegle Svendsen at han må "redde VM". Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
STILLER SKYHØYE KRAV: Selv etter et gull og et sølv så langt i mesterskapet, føler Emil Hegle Svendsen at han må "redde VM". Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Hvordan var humøret ditt underveis den gang? 

- Jeg måler meg selv på prestasjonene jeg gjør, på følelsen jeg har på skytinga og om jeg får til tingene jeg vet jeg må klare - ikke på om jeg får medalje eller femteplass. Og de tingene gjorde jeg til en viss grad bedre da, sier han til Dagbladet. 

- Er du av og til så selvkritisk at det blir destruktivt? 

- Ja, det blir jo det. I går var jeg veldig selvkritisk, og gravde meg ned. Det er ikke bra. 

Må redde resten av VM
Hegle Svendsen røper at han slo noen ganger i veggen i dusjen etter jaktstarten, men sier han fikk sove som normalt seinere på kvelden. 

- Jeg er ferdig med det. Nå må jeg redde resten av mesterskapet. 

- Du har gull og sølv, men føler du må redde VM - det høres kravstort ut?

- Ja, men jeg krever mye av meg selv. Jeg synes det er bra at jeg fortsatt er sulten. Det er ikke bra å grave seg ned, men det viser bare hvor lista ligger for meg. Å ta gull er målet. Når det ikke går, blir jeg jævla forbanna på meg selv. Det er ærligheten som kommer litt sterkt fram, sier Hegle Svendsen til Dagbladet. 

PS! Alexander Os har feber og halsvondt, og er derfor ikke aktuell for morgendagens 20-kilometer. Han erstattes av Lars Helge Birkeland.