Mental trening ga drømmetreff

Hughes avslører hemmeligheten bak Gamstens perler.

(Dagbladet.no) I går var Mark Hughes i ekstase over Morten Gamst Pedersens frispark-perle som ga laget seieren i siste minutt.

I dag avslører Blackburn-manageren at såkalt «nevro-lingvistisk programmering» er nøkkelen til Gamstens dødball-suksess.


- Vi har jobbet litt med mental billedbruk, forteller Hughes til Daily Mail.

Samme teknikk som rugby-helt

Den engelske avisen sammenlikner i dag Gamst med den engelske rugby-storstjerna Jonny Wilkinson, som gjorde comeback etter skade på det engelske landslaget denne uka.

Wilkinson er kicker, og hadde sin karrieres store øyeblikk da han avgjorde VM-finalen mot Australia for tre år siden, med et «drop-kick» 23 sekunder før slutt.

«Drop-kick» kan beskrives som rugby-verdenens svar på fotballens langskudd fra 25 meter, og engelskmennene glemmer aldri den kvelden i Sydney, da Wilkinson ble folkehelt.

Målet med et «drop-kick» er å treffe over tverrliggeren og mellom de to målstolpene, og Wilkinson har fortalt at han prøver å se for seg en liten mann som sitter midt på tverrliggeren når han forbereder sine scoringsforsøk.

DET SITTER I HODET: Mange trodde kanskje at Gamstens perle-frispark kommer som resultat av timer med ball-trening, men Blackburn-manager Mark Hughes avslører nå at det ligger mer bak enn som så. Foto: AP
DET SITTER I HODET: Mange trodde kanskje at Gamstens perle-frispark kommer som resultat av timer med ball-trening, men Blackburn-manager Mark Hughes avslører nå at det ligger mer bak enn som så. Foto: AP Vis mer

Mark Hughes forteller at Gamsten har benyttet seg av den samme teknikken, men vil ikke fortelle hva nordmannen ser for seg i motstandernes kryss.

- Han prøver å gjøre ting som hjelper ham, og nå scorer han oftere enn han bommer. Hva han ser for seg? Du får spørre ham om han vil avsløre hemmeligheten, sier en lur Hughes.

Men Gamst Pedersen holder kortene tett til brystet.

- Det kan jeg ikke si, manageren har bedt meg holde det hemmelig, smiler nordmannen ifølge avisa.

Skrur den som Beckham

Mark Hughes sammenliknet Gamst Pedersens frispark-ferdigheter med både David Beckhams og Ryan Giggs\' i går, og også Gamstens lagkamerater ser likhetene.

- De snakker om David Beckhams frispark, men Morten er minst like god, skryter lagkamerat David Dunn.

- Jeg kan ikke se for meg noen andre enn Morten ved frisparkene for tiden, han er fantastisk. Det kreves enorm ferdighet for å kunne slå ballen med sånn kraft, og samtidig få den over muren og i mål, sier Dunn.

Mental trening ga drømmetreff

Her kan du se Jonny Wilkinsons store øyeblikk på YouTube.

• Din mening: Hvem har den beste skuddfoten - Gamsten, Wilkinson eller Beckham?

TANKEKRAFT? Her er en stilstudie av gårsdagens Gamst-frispark.
SINDIG HERRE: Mark Hughes koster sjelden på seg de store smilene, men Gamstens frispark får frem godordene.