– Mental trening ligger ikke for meg

Gang på gang imponerer han alle med sin mentale styrke. Men Andreas Thorkildsen bare rister på hodet når han blir spurt om temaet mental trening.

– Jeg hører de sier det, gliser han når han blir bedt om en kommentar til det en hel friidrettsverden lar seg imponere av – at han er så mentalt sterk.

– Jeg er vel bare født sånn da, legger han til.

Og på spørsmål om han driver noen form for mental trening, bare rister han på hodet.

– Det er noe jeg aldri har gjort. Jeg tror rett og slett det ikke ligger naturlig for meg. Jeg er en større tilhenger av å skaffe seg erfaringer. Det er praktisk lærdom som gjør meg så mentalt sterk, sier den nybakte europamesteren til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fikk gullmedaljen

Torsdag ettermiddag fikk han EM-gullet rundt halsen, og det var selvsagt en hyggelig opplevelse.

– Men det hadde vært enda mer festlig om seremonien hadde vært lengre utpå kvelden, da det er mer folk på tribunen. Aller helst ville jeg hatt den etter spydfinalen onsdag kveld, da det var så mange nordmenn til stede, sier Thorkildsen.

Gullmedaljen havner på TV-en hjemme i leiligheten på Majorstua i Oslo. Der henger fjorårets VM-sølv fra før.

FØDT STERK: Andreas Thorkildsen tror han blir sterk i hodet av å lære av fra erfaringer. Foto. Scanpix
FØDT STERK: Andreas Thorkildsen tror han blir sterk i hodet av å lære av fra erfaringer. Foto. Scanpix Vis mer

Mens OL-gullet fra Aten er trygt forvart i en bankboks.

Golden League neste

Rett etter at medaljeseremonien var over, og de siste intervjuene for denne gang var unnagjort, satte 24-åringen seg i bilen med kurs for hjemlandet.

– Nå blir det noen dager med litt ordentlig trening igjen, for det går naturlig nok bort mange dager under et mesterskap. Nå gjelder det å bruke dagene lurt framover, sier sørlendingen, som nå satser alt på de tre gjenstående Golden League-stevnene – det første i Zürich neste fredag.

Han har vunnet to av de tre som er avholdt hittil (Bislett og Roma), men tror det vil bli vanskelig å vinne alle de tre som følger.

Pitkämäki vil ha revansj

– Det er så jevnt at du skal ikke bomme mye før seieren glipper. Og Zürich blir en helt annen konkurranse. Jeg tror for eksempel at mye av den treningen som Tero Pitkämäki gjorde før dette EM vil betale seg i lengden, sier den norske verdenseneren.

– Jo kanskje, men det gjelder helt sikkert Andreas også. Vi kom vel nokså likt forberedt hit til dette mesterskapet, repliserer finnen overfor ANB.

Han er fornøyd med EM-sølv. Hans første medalje i et stort seniormesterskap, men ikke med resultatet. Han vil gjerne revansjere seg i Golden League.

– Nå leder Andreas 3-2 i våre innbyrdes oppgjør denne sesongen. Det må jeg snarest gjøre noe med, sier Pitkämäki med et lurt smil.

(ANB)