VERSTINGSTEMPEL: Manchester Uniteds Adnan Januzaj har fått flere gule kort for filming. Her i duell med Chelseas Cesar Azpilicueta. Foto: Scanpix
VERSTINGSTEMPEL: Manchester Uniteds Adnan Januzaj har fått flere gule kort for filming. Her i duell med Chelseas Cesar Azpilicueta. Foto: ScanpixVis mer

Mente United-spillerens oppførsel var til å spy av. Nå roser Langli ny regel

- Det er meget fornuftig.

(Dagbladet): Før Premier League-sesongen 2015/2016, som starter med oppgjøret mellom Manchester United og Tottenham på lørdag, har det engelske fotballforbundet (FA) gjort flere regelendringer.

Blant annet åpner FA nå for å straffe spillere som driver med skuespill - i etterkant av kamper. BBC, som omtaler endringene, eksemplifiserer muligheten for å sanksjonere retrospektivt slik:

• Spiller A blir utvist for voldelig oppførsel.
• Dommeren ser situasjonen på ny i etterkant, hvor det blir klart at spiller B lot som han var skadet. Utestengelsen blir omgjort.
• Spiller B kan straffes med en utestengelse på opptil tre kamper.

Langli-ros Fotballekspert Morten Langli gikk i mars kraftig ut mot Manchester Uniteds Adnan Januzaj, da belgieren forsøkte å filme seg til et straffespark i FA Cup-oppgjøret mot Arsenal. Da fikk Januzaj i stedet gult kort for skuespill.

Etterpå sa Langli at oppførselen var «til å spy av».

Nå roser Langli den nye regelen, som han tror vil gjøre at Januzaj og andre Premier League-spillere vil tenke seg nøye om før de filmer i fremtiden.

- Dette er meget fornuftig, sier Langli til Dagbladet og fortsetter:

- Dette gjør at vi sannsynligvis vil få se filming i mindre grad. Det vil gjøre kampene langt bedre og dommerne vil få en lettere jobb. Det får vi i alle fall håpe.

Vil få bort gruppepress En annen ting som fotballelskere har latt seg irritere over er når flere spillere fra et lag flokker seg rundt en dommer i et forsøk på å påvirke kamplederen til å gi frispark eller straffe, eller gult kort eller rødt kort til motstpiller.

Frem til kommende sesong har det i utgangspunktet kun vært mulig å straffe et lag om tre eller flere spillere har gjort dette. Med de nye reglene kreves det imidlertid bare to mann.

Manager-regel I løpet av sommeren har det også blitt nedfelt en lov som stiller strengere krav til at Premier League-managere som Jose Mourinho, Louis van Gaal og Arséne Wenger oppfører seg ordentlig langs sidelinja.

Dette har lenge vært en uskreven regel, men nå har kamplederen svart på hvitt hvordan han skal forholde seg til problematikken.

Først skal en manager få en advarsel. Så skal han bli sendt opp på tribunen om oppførselen gjentar seg. Men det er også mulig å bortvise en manager umiddelbart om oppførselen karakteriseres som «uansvarlig» eller «uakseptabel».

Offside-endring Tolkningen av offside-regelen har også vært gjenstand for diskusjon opp gjennom årene. Nå har FA gjort en endring som skal tydeliggjøre når dommeren skal dømme og ikke.

BBC kommer med to eksempler.

En spiller i offside-posisjon skal bli avblåst når:

• Han gjør et tydelig forsøk på å nå en ball som er i nærheten av ham og det påvirker en motstander (selv om han aldri var nær ballen).
• Eller når han gjør en bevisst handling som helt klart påvirker en motstanders mulighet til å spille ballen.

Eksempel på Dagbladets tolkning: Hvis en spiller slår et innlegg mot en offsideplassert lagkamerat, men ballen går i stedet rett i mål, skal scoringen annulleres hvis den offside-plasserte spilleren aktivt forsøkte å nå den. Selv om han ikke nødvendigvis har stått i veien for keeperens synsfelt eller lignende.

Ny ball Det vil også bli brukt en helt ny ball denne sesongen. Fotballtilhengere som har sett Premier League-lagenes treningskamper denne sommeren har nok fått med seg Nikes «Ordem 3» - hvite og røde ball.

I seriesammenheng vil den bli tatt i bruk for første gang på Old Trafford lørdag. Ifølge Nike skal den «sveve presist i luften og være godt synlig», noe som skal være en fordel for keeperne - i motsetning til for eksempel Adidas' Jabulani som flakket mye og ble heftig omtalt under og etter VM i 2010.

FOTBALLEKSPERT: Morten Langli, med en fortid i TV 2, er glad for FAs regelendring. Foto: TV 2
FOTBALLEKSPERT: Morten Langli, med en fortid i TV 2, er glad for FAs regelendring. Foto: TV 2 Vis mer