Mentsjov på trynet da han skulle sikre Giro-seieren

Høydramatisk avslutning i Roma.

FALT - MEN VANT: Denis Mentsjov kunne bare tråkke rolig inn til seier i Giro d'Italia, men rett før mål veltet han. Det holdt likevel til seier i sammendraget. Foto: REUTERS
FALT - MEN VANT: Denis Mentsjov kunne bare tråkke rolig inn til seier i Giro d'Italia, men rett før mål veltet han. Det holdt likevel til seier i sammendraget. Foto: REUTERSVis mer

|||(Dagbladet.no) Den italienske hjemmefavoritten Danilo Di Luca (33) hadde 20 sekunder opp til sammenlagtleder Denis Mentsjov (31) før dagens avgjørende tempo i Giro d'Italia. Altfor mye, ifølge ham selv.

- Det vil være helt umulig. En tempoetappe passer ham bedre enn meg, så det betyr at jeg ender på andreplass. Jeg synes likevel jeg har syklet et godt Giro d'Italia, sa Di Luca ifølge Cycling News før etappen.

Ekspertene mente at bare et Mentsjov-fall kunne sørget for Di Luca-triumf. Mentsjov falt - men selv ikke det ga italiensk seier i det 100. Giro d'Italia.

41 SEKUNDER BAK: Danilo Di Luca endte 41 sekunder bak Denis Mentsjov sammenlagt. Foto: AFP
41 SEKUNDER BAK: Danilo Di Luca endte 41 sekunder bak Denis Mentsjov sammenlagt. Foto: AFP Vis mer

- Dette er med klar margin den viktigste seieren i karrieren min, sier Mentsjov ifølge Associated Press.

Falt på oppløpet
Den russiske Rabobank-rytteren Mentsjov har ledet giroen siden den 12. etappen og han lot ikke Di Luca få rappe den rosa trøya på rittets siste dag heller.

Italieneren åpnet derimot friskt i Roma og i løpet av den første firedelen av etappen tok han inn fem sekunder av det 20 sekunders store forspranget. Mentsjov kunne derimot sykle på tida til Di Luca, og han tråkket til og halvveis hadde han økt forspranget.

PÅ PODIET: Edvald Boasson Hagen kom på tredjeplass i tempoen. Foto: EPA
PÅ PODIET: Edvald Boasson Hagen kom på tredjeplass i tempoen. Foto: EPA Vis mer

Han hadde full kontroll inn mot mål, men han sørget likevel for dramatikk på oppløpet ved Colosseum.

På en rett strekning fikk russeren et ublidt møte med den såpeglatte brosteinen, og han skled ti meter bortover veien. En Rabobank-medhjelper var derimot kjapp i både hode og bein, og han skaffet rytteren en ny sykkel.

- Med en gang blir du selvfølgelig redd, men jeg visste at jeg hadde 30 sekunder på Di Luca. Jeg tenkte bare at jeg måtte komme meg så fort som mulig på reservesykkelen, sier Mentsjov.

Edvald imponerte igjen
Til tross for dette fallet økte han luka ned til Di Luca med 21 sekunder og han vant derfor giroen 41 sekunder foran italieneren.

- Den beste rytteren vant, sier Di Luca.

Hvis Mentsjov ikke hadde gått på trynet rett før mål, kunne han kanskje kjempet om seieren på den 21. etappen av årets Giro - men han så ikke ut til å bry seg om det i målområdet. Russeren jublet vilt og kastet fra seg hjelmen i lykkerus.

Edvald Boasson Hagen imponerte nok en gang, og kapret tredjeplassen på etappen - som ble vunnet av Ignatas Konovalovas fra Litauen.

Doprykter
Mentsjov har nå vunnet to av de tre store, 31-åringen har tidligere to triumfer i Spania rundt også. Som følge av hans suksess i de italienske fjellene har også gamle dopingmistanker blitt dratt fram.

Russeren er ikke dømt for noe, og det er ingen offentlig kjente bevis i saken. Denne uka ble han likevel igjen blitt knyttet til den østerrikske klinikken Humanplasma. I fjor var den midtpunktet i en sak om en større bloddopingring i Wien.

- Hvis det er noen i Østerrike som ønsker å snakke med meg om disse påstandene, står jeg til rådighet, men akkurat nå har jeg en jobb å gjøre ferdig først, har han sagt til Gazetta dello Sport.

Det østerrikske laboratoriet ble i fjor knyttet til bloddoping av flere kjente idrettsutøvere. Blant dem var tyske skiskyttere og langrennsløpere, samt flere nåværende og tidligere Rabobank-syklister.

Navn som Michael Boogerd, Joost Posthuma, Pieter Weening, Thomas Dekker, Mentsjov og danske Michael Rasmussen ble nevnt i saken uten at det den gang ble noe av anklagene.

Verdens største sykkelstjerne Lance Armstrong varslet på forhånd at han ville gi alt i Romas gater, men etter at regnet gjorde forholdene såpass tøffe tok han det rolig for å unngå uhell. Amerikaneren endte på 12. plass i sammendraget, nesten 16 minutter bak Mentsjov.