Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mer enn årets artigste lag

Nei, RBK er ikke kjedelige. Det er bare Molde som av og til spiller enda morsommere fotball.

TILBAKE PÅ TOPP: Rosenborg regjerer i Norge igjen og trønderne kan gå ubeseiret gjennom hele seriesesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
TILBAKE PÅ TOPP: Rosenborg regjerer i Norge igjen og trønderne kan gå ubeseiret gjennom hele seriesesongen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Vis mer

||| EN HELT lokal debatt i Trondheim denne høsten har gått på om ikke alt var mye artigere før. Det er det jo tidvis for et fotballpublikum som har vasset i gull siden de fleste av dem gikk i barnehagen eller til nød folkeskolen, men kritikerne har vært litt dypere enn som så.

Et underliggende spørsmål har vært hvordan RBK forvalter alt det andre utenfor banen. Arven som Troillungan; altså, kameratgjengen som startet all moroa for snart femti år siden. Eller helt presist:

•• Hvor er det blitt av den folkeligheten som har løftet denne Trondheimsklubben fram til sin helt spesielle posisjon som noe mer enn Norges desidert beste fotballag?

Akkurat det svarer vel de som er nær klubben til daglig best på.

Vi andre er uansett ganske fornøyd.

FOR det manglet vel ikke på tjomslighet og enkel lykke da Steffen Iversen dro inn gullet med strak vrist noen minutter før full tid og Mikael Lüstig danset rundt på det eneste friske beinet sitt langs sidelinja mens Erik Hamrén jublet uhemmet rett ved i flagrende boblejakke fra Rema 1000.

Om noen muligens har syntes Hamrens gjentatte seiersgester gjennom tidenes jubelsesong har sett litt vel koreograferte ut i velsnittet dress og slips, var det lite å utsette på spontaniteten på Aker Stadion.

Dette var et ventet gull med uventet mye glede.

FORNØYD: Rosenborg har fått litt kritikk i Trondheim, men de som tok turen til Molde var særdeles fornøyd med det de fikk oppleve. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
FORNØYD: Rosenborg har fått litt kritikk i Trondheim, men de som tok turen til Molde var særdeles fornøyd med det de fikk oppleve. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Vis mer

DA lar vi debatten om RBK sin underholdningsverdi være for de absolutt innvidde, skjønt de skal heller ikke drive den for langt. Fotballen vil uansett være en bred folkelig sport der sånt kan måles med enkle tall. Om klubben fortsetter å holde posisjonen som Norges mest populære hjemmelag, samtidig som de store lokale annonsørene synes de får nok valuta for pengene ved å forbli på RBK-trøyene, er dette en like vellykket butikk som ... ja; akkurat: Rema 1000.

Det er tross alt fotball som det daglige underholdningsproduktet vi snakker om, og akkurat nå er det mer enn nok å prate om når det gjelder RBK for de som er tilhengere av den klubben:

•• Gullet ble vunnet hjemme hos erkerivalen Molde.
•• Rekorden på antall seriekamper uten tap i en sesong nærmer seg det uslåelige.
•• RBK har flere spennende unge talenter og juniorene skal snart spille en ny NM-finale.

Bare det at dette seriegullet til slutt ble sikret uten Alexander Tettey og Per Ciljan Skjelbred på banen forteller om noe helt nytt. Det er ikke lenge siden det å skape klubbens neste storhetstid var ensbetydende med framgangen hos disse to unge lokale spillerne. Nå er Tettey solgt for et godt beløp, mens Skjelbred tilfeldigvis var ute.

Det er enda et lite tegn på at landets beste fotballmiljø er i ferd med å manøvrere seg tilbake til en helt dominerende posisjon.

I ET slikt stort bilde teller det langt mindre at Molde igjen viste seg som det laget som i enkelte perioder spiller den aller morsomte fotballen. Klubbens tempo og pasningsferdigheter er det all grunn til å lære av. Her har trener Kjell Jonevret vært konsekvent og dyktig over lang tid. Likevel har han ikke hatt stall til å nå helt fram.

Det er ikke trenerens feil, og knapt nok Molde-ledelsens heller. Også i denne Røkke-byen er inntektssida tøyd langt for å følge storebror fra Trondheim. Det har rukket til medalje pluss tidvis et driv i angrepsspillet ingen av konkurrentene har vært i nærheten av.

GULLGUTTER: Mikael Lustig og Vadim Demidov feiret sammen med supporterne etter kampen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
GULLGUTTER: Mikael Lustig og Vadim Demidov feiret sammen med supporterne etter kampen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX Vis mer

DENNE gangen varte moroa nesten en omgang. Da var det ingen ting som så ut som en trøndersk gullkveld bortsett fra redningene til målmann Rune Almenning Jarstein.

Etter pause var rollene omtrent de motsatte - og i det rollebytte er vi ved kjernen i RBKs unike sesong.

Vel har laget svidd av 30, 40 ekstra millioner for gullet og slik sikret seg Tippeligaens beste og dyreste stall. Likevel er denne rause pengebruken bare en del av framgangen. Like sentralt er det faktum at Erik Hamrén har skapt et lag som fullfører hver eneste kamp.

- Attityd, kaller han det selv. Holdning, sier vi på norsk. selv om akkurat det høres enda mer ironisk ut i et hjemlig fotballandskap som de siste fete årene ellers har vært preget av det stikk motsatte.

Men en ting er å si det; noe ganske annet å vise det 26 seriekamper på rad.

Da får heller en eller annen stappmett trønder synes at det mangler noe litt udefinerbart av lokale kjennetegn. Vi andre sliter med å skjønne det. For vanligvis er en slik seiersrekke og en sånn sesong bare dønn kjedelig for motstanderne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling