Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mer enn et pengespill

Petter Northug har definitivt plukket med seg alle essene fra Falun-VM, men vil han bruke dem ?

 KONGE OGSÅ VED FORHANDLINGSBORDET?  Petter Northugs advokater stiller i hvert fall sterkere til nye forhandlinger med Skiforbundet etter fire VM-gull. FOTO: AP/Laura Rauch.
KONGE OGSÅ VED FORHANDLINGSBORDET? Petter Northugs advokater stiller i hvert fall sterkere til nye forhandlinger med Skiforbundet etter fire VM-gull. FOTO: AP/Laura Rauch. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PETTER NORTHUG har mistet hele kortstokken, skrev jeg da advokatene hans sist høst slet i forhandlingene med Norges Skiforbund  for å få en ny representasjonsavtale med landslaget. Allerede den gangen hadde Petter på flere store rulleskirenn vist at han var tilbake i super fysisk form, men det blir ikke automatisk en eventyrlig VM-suksess av slikt. Derfor måtte Coop rive ned reklameplakater og rydde vekk Northug-varer fra hyllene før den innkjøpte privatløperen deres igjen fikk gå for Norge.

Nå er de fire VM-gullene tatt, vi dypt imponerte landsmenn takker, takker, takker og takker, og Petters menn kan starte nye forhandlinger med like mange ess.

DET kan se ut som en vinnerhånd; i hvert fall før skifolket over hele landet grubler litt mer over hva som egentlig er en seier for norsk langrenn i dette pengespillet:

•• Lønner det seg å surfe på den nasjonale stemningsbølgen og la private lag få styre sporten som de vil, eller skal Skiforbundet ta risikoen ved å ri på det nye prinsippet om at det ikke lenger er lov for de beste å si nei til landslagsplass.

Det første er behagelig der og da, mens det siste etter denne mektige Falun-opplevelsen nesten ikke er til å forklare.

Likevel skal skilederne gjøre et forsøk.

FOR like enestående som Petter Northug er i sporet, er det helt avgjørende for enhver demokratisk organisert idrett å ha full kontroll over konkurransene sine. Det er det som over tid gir mulighet til å forme sporten slik man vil, og i beste fall skaffe passe med penger til å drifte den.

Petter som privatløper med særavtaler utfordrer denne kontrollen. Det var hans stadig mer lunkne forhold til landslaget som presset fram det forsvarsverket som skilederne sliter for å få på plass.

Nå var det meningen å hente ham  inn på landslaget allerede fra sesongstart tidlig i mai, men slik blir det ikke. Petter vil ganske sikkert fullføre den 2016-sesongen han har igjen som Coop-løper.

Men blir det bråk?

DET kommer an på hva Petter selv vil med satsingen sin. I Falun har det vært fint å følge en mer moden utøver; en som endelig ser ut til å være på rett plass i miljøet som den respekterte langrennskongen. Kanskje vil ønsket om å bli mye lenger i sporten, naturlig dempe hele denne konflikten.

I så fall finnes det en lett overgangsordning:

•• Om Petter tar en vinter som langløper i turrenn der det norske landslaget ikke konkurrerer, kan alle bli fornøyd.

Petter selv bruker denne mellomsesongen til å skaffe seg et fysisk grunnlag til igjen å fronte utviklingen av sporten når han kommer tilbake til distanseløpingen som en enda råere staker. Samtidig utsettes det vanskelige pengespørsmålet til våren 2016.

I beste fall blir Coop da erstattet av en annen privatsponsor som ikke krasjer med forbudets hovedsponsorer, slik at prinsippene kan pusses såpass at Petter deretter får fortsette med en tidsbestemt avtale med landslaget så lenge han orker. Det er ikke Petters sportslige frihet til å trene som han vil, som er problemet i denne saken. Dette gjelder kampen mellom sponsorer i samme bransje.

I og med det nylige skiftet av toppleder i Coop, er det en mulig løsning. Northug-avtalen ble håndtert direkte av den avgåtte konsernsjefen Svein Fanebust. Det er ikke gitt at de som sitter igjen med ansvaret for en butikk som sliter i markedet,  synes det er like stas med en sponsoravtale som i utgangspunktet bryter med alt Coop har stått for.

VIL Petter derimot satse på verdenscup og Tour de Ski neste vinter, ligger det an til en interessant avveining mellom prinsipper og krisehåndtering.

Foreløpig har klubbene og kretsene stått samlet om Skiforbundets vedtak. Sånn blir det nok ikke når valget står mellom det å gi Petter en eller annen for for mild særbehandling eller miste ham fra tradisjonelt langrenn.

Det er da det blir Skiforbundets tur til å dra avgjørelsen ut i tid. Dess flere som blir ferdige med den deilige Falun-rusen, dess lettere blir det å beskytte sportens felles interesser.

I hvert fall for de som mangler Petters dristighet, og ikke tør å stå opp for de rettighetene som uansett denne personlige VM-suksessen  er nødvendige for Norges Skiforbund.

Hele Norges coronakart