Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mer enn resultatlista

De største idrettsheltene trenger mer enn nye seire.

 SYNES I GULT:  Den gule trøya gir Thor Hushovd en sjelden stor mulighet til å vise det beste av seg selv. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
SYNES I GULT: Den gule trøya gir Thor Hushovd en sjelden stor mulighet til å vise det beste av seg selv. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVOR SÅRET Thor Hushovd er over det som har skjedd bak kulissene i det amerikanske Garmin Cervelo-laget denne våren, vet jeg ikke. Litt må det vel være siden han lar sin personlige trener Atle Kvålsvoll spinne videre på misnøyen over det som skjedde på tredje etappe i Tour de France.

Der resten av sykkelverdenen i går så en stor taktisk triumf for en enda større verdensmester i gul trøya, så Kvålsvoll mest en ydmyket disippel.

Den vinklingen er kanskje smart for neste forhandlingsrunde med en eventuelt ny arbeidsgiver, men neppe for Hushovds ettermæle.

ETTER at verdensmesteren som ventet presterte et perfekt opplegg for det siste opptrekket til sin enda raskere lagkamerat Tyler Ferrar, snakket Kvålsvoll videre både om rollefordelingen i Garmin og andre mulige lag:

_Rollen i laget er kjempeviktig. I denne fasen av karrieren er Thor alt for god til å være opptrekker. Det er et viktig argument når vi snakker med andre lag, sa Kvålsvoll til Dagbladet:

_Vi må i hvert fall være veldig tydelig på rollen. Jeg regner med at Tyler Ferrar blir på laget, og han viser jo nå at han er utrolig god. De har jo fordelt det litt sånn at Thor går for de tunge spurtene og Farrar for de flate, forklarte han.

Men først og fremst går Thor Hushovd for noe mer.

DET er selvfølgelig den innstillingen som har gjort at han har brutt de fleste barrierene innen sykling. Både som Norges første verdensmester på den mest prestisjetunge distansen, som en stabil toppsyklist uten doping i kosten og som en muskuløs atlet med vilje til å utvide repertoaret fra sprint til de tunge stigningene.

Mye av det Thor har gjort på sykkelen de siste årene har vært tilnærmet naturstridig og alt treningsopplegget har vært med klok hjelp av nettopp Atle Kvålsvoll. Det gir grunn til å tro at Kvålsvoll også denne gangen prater med verdensmesteren stemme mens Thor selv er riktig lojal med laget.

Sannsynligvis blir det enda riktigere om de begge gir seg en ekstra tenkepause før klubbforhandlingene starter i august.

FOR NÅ blir i hvert fall Thor Hushovd som sportsmann sett tydeligere enn noen gang før. Da han vant VM i fjor høst var han som dopfri utøver en svært nyttig mann for det internasjonale sykkelforbundet. Som en uvant ydmyk verdensmester er hyllesten både bredere og sterkere.

Det er som ventet. Et sveip over de internasjonale sykkelstedene etter den lojale laginnsatsen i går forteller den kjente historien om hva som gjør de største idrettsheltene våre enda litt større. Da dreier det seg ikke lenger slavisk om resultatlister, men mer om opplevelsene rundt resultatene.

Som verdensmester i gul Tour de France-trøye er Hushovd akkurat der. En etappeseier eller to til ville selvsagt gitt sin prestisje, men det stadig sterkere omdømmet som en hederlig og helhetlig atlet gir i lengden mye mer.

Enkelt sagt er det slike utøvere internasjonal sykkelsport trenger i denne ulvetida. Disse gutta er dessverre ikke så mange, men synes desto mer.

Nå ser flere på Thor Hushovd enn noen gang, og de liker det de ser.