Mer fransk trøbbel

Det var ille for Frankrike å tape åpningskampen. Verre var måten det skjedde på.

I flere år har Frankrike framstått som det mest solide laget i internasjonal fotball. Oppkjøringen til dette mesterskapet har knapt antydet noe annet - bortsett fra et tilfeldig tap hjemme for fjorten dager siden mot Belgia.

Resultatmessig var det tilfeldigheter som avgjorde at tittelforsvarerne ikke fikk med seg minst ett poeng mot Senegal. Sjansene var mange nok til utligning etter pause. Likevel er det svakhetstegn bak 0 - 1 tapet.

Her er tre grunner til at Frankrike kan få mer trøbbel selv om de kommer seg videre fra innledningspuljen med seire over Danmark og Uruguay:

1.MANGLER FART

Maksimalfart blir stadig viktigere i internasjonal fotball. Dess mer av sporten som avgjøres i omstilling mellom forsvar og angrep, dess mer betyr tempoet akkurat i den fasen. Helt fra start stresset Senegal dette ved å slå kjappest mulig opp på spissen El-Hadji Diouf hver gang de erobret ballen på en overbefolket midtbane.

Og hvem har fart til å stoppe Diouf før Liverpool muligens overtar ham etter VM?

I vært fall ikke veteranene i den franske backrekka. Tempoet i tittelforsvarernes forvar er blitt et problem allerede fra VM-åpningen. Det var ikke bare i Dioufs forsering ned til dødlinja rett før 1 - 0 scoringen at den franske farten ikke strakk til. De samme tegnene kom også i mange dueller på midtbanen.

2.MANGLER FLYT

Og hvor var entusiasmen og den drivende kraften som har kjennetegnet Frankrike i de to siste mesterskapene?

I åpningskampen minnet tittelforsvarerne en fornøyd og mett mester. Den manglende appetitten så du best på alle ballene som forsvant ut av TV-skjermen da laget trykket på for utligning i andre omgang. Det dukket ingen ekstra spillere opp på bakerste stolpe; ingen ivrig sideback eller midtbanespiller i overraskende løp. I stedet holdt Frankrike formasjonen fra start til slutt -- og det holdt ikke.

Den opplagte løsningen på slikt er Zinedine Zidane, men inntil videre er han skadet. Skadete spillere skal du ikke regne med før de er på banen.

3.MANGLER FLAKS

Dessuten mangler Frankrike flaks. Annerledes går det ikke an å forklare at laget ikke scoret i sluttminuttene da forventningen om VM-suksess stokket til bein og hoder i Senegals forsvar. Et fransk lag med bare sånn passe tur hadde fikset uavgjort på sjansene som fulgte.

Sportens realister sier alltid at flaksen jevner seg ut i løpet av en lang turnering, men slikt er bare trøsteprat. Det er bare lag med gjennomgående flaks som vinner VM.

Slikt sett har Senegal startet fortreffelig.

Men selv om denne afrikanske overraskelsen har mer enn det raske stjerneskuddet El-Hadji Diouf, er dette hverken kontinentets mest spennende lag eller noen medaljekandidat. Denne VM-sensasjonen var mer resultatet av smart gjerrighet og flittig press på midtbanen enn fornyelse.

Eller kanskje aller mest:

  • Et tegn på at frankofile verden over har en overraskende trist juni i vente.

    Her kan du si din hjertens mening om Fotball-VM!

DÅRLIG START: Det ble ingen drømmeåpning for Patrick Vieira og Frankrike. Senegal slo tillteforsvarerne 1-0.