Mer gjerrige enn noen gang

Det er lett å fleipe med nøysomme skotter, men dette var knipen fotballforretning i fullt alvor.

ALLE MANN I FORSVAR: Den skotske landslagstreneren Craig Levein passet på at ingen løp i angrep i EM-kvaliken mot Tsjekkia og slik ødela hans nye 4 - 6 - 0 formasjon. Først på 0 - 1 midt i andre omgang, hentet Skottland inn mer offensive spillere. Foto:AFP/JOE KLAMAR
ALLE MANN I FORSVAR: Den skotske landslagstreneren Craig Levein passet på at ingen løp i angrep i EM-kvaliken mot Tsjekkia og slik ødela hans nye 4 - 6 - 0 formasjon. Først på 0 - 1 midt i andre omgang, hentet Skottland inn mer offensive spillere. Foto:AFP/JOE KLAMARVis mer

||| MED en lagoppstilling helt uten angrep noterte tradisjonsrike Skottland seg for enda en historisk fotballrekord sist fredag kveld. Da ble landet det første som prøvde seg på en gjennomført 4-6-0 formasjon; altså en lagoppstilling egentlig uten tanke på å oppnå noe mer enn 0-0.

For i EM-kvaliken mot Tsjekkia på bortebane mente den ganske ferske landslagssjefen Craig Levein både før og etter kampen at dette var  den beste taktikken for å oppnå....nåja;  målsetningen.

Og han er til og med villig til å være offensiv på den nye 4-6-0 taktikkens vegne:

- All kritikk mot denne stilen er tøv. I framtida kan vi være nødt til å endre oppfatning om hva som egentlig er en spennende fotballkamp. For å være brutalt ærlig er dette spillet noe skotske fan må regne med om vi skal oppnå resultater, sier Levein, dagen før han fortsetter EM-kvaliken på hjemmebane mot verdensmester Spania.

SLIK går han tilsynelatende rett inn i den langvarige norske spillestilsdebatten om forholdet mellom underholdning og resultat, men for Craig Levein er ikke den dype defensive oppstillingen først og fremst et utgangspunkt for å angripe effektivt. Hans 4-6-0  var bare valgt for å unngå baklengs.

At treneren helt overraskende valgte en så ultradefensiv stil mot et tsjekkisk landslag langt under gammel stjernenivå, har etterpå vært tungt å svelge for et ellers stolt fotballfolk. Om England er fotballens mor, er Skottland hennes jevngamle søster. Historiens første landskamp ble spilt mellom disse to landene.

Allerede da var skottene mest forsiktige i formasjonen, men de prøvde seg i hvert fall med en 2-2-6 oppstilling. England satset på sju angripere i sin 2-1-7 plan, men kampen endte uansett 0-0.

DET antyder at oppstabling av spisser i denne sporten ikke er ensbetydende med antall mål, men som regel henger de offensive spillernes plassering sammen med en bevisst angrepsplan. Det var det som skjedde i en av fotballens mest omtalte taktiske kamper da Ungarn i 1953 overrasket England med å trekke spissen sin langt tilbake til midtbanen.

Med dette trekket hadde den ungarske treneren Gusztav Sebes en klar offensiv strategi. Han ønsket å få stjernespissen Nandor Hidegkuti vekk fra de engelske stopperne for å gi ham mye ballkontakt og sjansen til å spille fri de andre angriperne; altså omtrent som Uruguay med suksess benyttet Diego Forlan i siste VM. På Wembley skjønte hjemmelagets forsvar lite, de ble liggende stasjonært i datidas 2-3-2-3 oppstilling og løpt i stykker av både Hidegkuti og resten av ungarerne i en klassiker som endte 3-6.

CRAIG LEVEIN er ikke inspirert av denne angrepsfilosofi. Det er det som gjør hans 4-6-0 så spesiell. Denne formasjonen er ellers benyttet i italienske AS Roma under Lugiano Spalletti for noen sesonger siden, men da igjen etter det ungarske forbildet som en smart plattform for egne angrep. Skottland under Levein vil bare forsvare seg.

Det spørs om han tør å fortsette eksperimentet mot Spania på Hamden Park. Dette er banen som bærer alt den tunge symbolikken rundt skotsk fotball. Her ble Europa-rekorden for tilskuere på landskamp satt med 149 415 mot England i 1937, og her er samtlige av de andre europeiske publikumsrekordene. Da blir det vrient for hjemmelaget å komme på banen helt uten angrep.

KANSKJE ikke så smart heller. For Tsjekkia-kampen som endte med et tilsynelatende normalt 0 - 1 tap, var knapt noe vanlig oppgjør ute på banen:

- Jeg har aldri oplevd maken som keeper. Egentlig trodde jeg skottene ville spille 4-5-1 og vente på den avgjørende sjansen. I stedet måtte jeg aldri redde noe som helst, sa Tsjekkia målmann Peter Chech etter kamp.

Som Chelsea-keeper har han vel opplevd en og annen overlegen fotballkamp opp gjennom årene, men ikke det at et lag går på banen uten noen tanke på å score selv.

Men det gjorde altså Skottland. 

Esten O. Sæther er landslagssjef for futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet