Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mer hockey ut av Oslo

IOC åpner for OL-kamper i Stavanger og Østfold.

TIL STAVANGER?  IOC kommer til å gi OL-arrangørene muligheten til å legge de innledende hockeykampene over hele Norge. Da er Østfold og Stavanger de mest nærliggende alternativene. Her jubler OL-gutta over mål mot Canada i Sotsji. FOTO: Håkon Eikesdal /Dagbladet.
TIL STAVANGER? IOC kommer til å gi OL-arrangørene muligheten til å legge de innledende hockeykampene over hele Norge. Da er Østfold og Stavanger de mest nærliggende alternativene. Her jubler OL-gutta over mål mot Canada i Sotsji. FOTO: Håkon Eikesdal /Dagbladet. Vis mer

MENS søkerkomiteen for Oslo-OL 2022 diskuterer flytteplanene for skøyter og skiskyting ut av Oslo, åpner et ekspertutvalg i den internasjonale olympiske komite (IOC) for langt mer radikale løsninger:

•• Ifølge denne anbefalingen kan de olympiske ishockeykampene heretter bli spredd fritt rundt omkring i arrangørlandet.

Endringen må formelt bli vedtatt på det store IOC-møtet i Lausanne i desember som skal behandle den store reformplanen Agenda 2020, men retningen er åpenbar:

•• For å presse ned OL-kostnadene, blir gjenbruk nå prioritert foran nye anlegg.

Det åpner for ishockey der sporten er mest populær i Norge utenfor OL-byene Oslo, Hamar og Lillehammer; altså i Østfold og Stavanger.

BAKGRUNNEN for denne anbefalingen er en studie fra de siste vinterlekene som viser at de ulike arrangørbyene i utgangspunktet ikke er klare for å være vertskap. I snitt har de aktuelle byene bare 54% av de anleggene som er nødvendige for å gjennomføre det olympiske konkurranseprogrammet.

Mest av alt mangler de håpefulle OL-arrangørene ishaller. Selv etablerte vintersportbyer som München og Salzburg hadde ikke tilstrekkelig med haller da de planla sine søknader.

Tidligere prøvde mulige arrangører å tilby midlertidige løsninger, men det bryter med IOC sine nye miljøambisjoner. Derfor foreslår dette ekspertutvalget å senke kravene til standard og tilskuerkapasitet, samtidig som arrangørlandet selv får bestemme om enkelte av hockeykampene skal avvikles utenfor OL-byene. Dette er allerede praksis med fotballen i sommer-OL.

I et slikt system endres IOC sin rolle fra å sette krav om gode nok OL-anlegg, til å bli en pådriver for at OL-arrangementet fungerer utviklende for idretten i det enkelt arrangørlandet. Det er nettopp et slikt hamskifte fra strikt kontrollør til positivt pådriver som er kjernen i de reformene som IOC-president Thomas Bach ønsker å gjennomføre.

DEN olympiske hockeyturneringen består nå av 12 herre -og 8 kvinnelag. Det gir 15 gruppespillkamper som i Sotsji sist vinter ble spilt i to haller.

Med det nye systemet kan vinter-OL 2022 for eksempel by på gruppespill i DNB Arena i Stavanger med et tilskuerkapasitet på 4 500, Stjernehallen i Fredrikstad (2 700) , Sparta Amfi i Sarpsborg (3 200), Kristins Hall Lillehammer (3 500) eller Hamar OL-Amfi (6 000) før sporten konsentreres rundt de to nye olympiske hockeyhallene i Oslo.

OM søkerkomiteen for Oslo ønsker å prøve den muligheten som IOC gir, må alternativene i seg selv kvalitetssikres. Det er ikke gitt at slike løsninger blir billigere enn å avvikle ishockey samlet i Oslo-regionen.

En slik flytting av hockeykamper kommer neppe som forslag når arrangørene i morgen presenterer spareplanene sine. Endringen kan derimot bli en følge av det politiske spillet for å sikre et ja-flertall på Stortinget.

Rent sportslig er spredningen en interessant mulighet for norsk hockeysport i bred utvikling. I dag er både herre -og kvinnelandslaget ranket som nr.10 i verden. Det betyr at noe av det beste av norsk lagidrett kan bruke disse lekene til å styrke sitt eget nasjonale grep.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling