TJENTE 3375 KRONER PÅ FFK-SEIER: En skadet Mads Hansen var ikke med FFK til Trondheim, men satte 500 kroner på kampen fra stua i Fredrikstad.
TJENTE 3375 KRONER PÅ FFK-SEIER: En skadet Mads Hansen var ikke med FFK til Trondheim, men satte 500 kroner på kampen fra stua i Fredrikstad.Vis mer

«Mer lettjente penger skal man lete lenge etter»

FFK-spiller tippet på egen kamp mot Rosenborg. - Idiotisk å utfordre skjebnen, sier klubben.

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Fredrikstad holdt liv i håpet om fornyet tippeligakontrakt med en ekstremt viktig 1-0-seier på Lerkendal i går.

Mads Hansen var verken på banen eller benken for østfoldingene, men fulgte kampen foran TV-skjermen i Fredrikstad. Samtidig benyttet han anledningen til å sette 500 kroner på borteseier - til 6,75 i odds.

Takket være Robert Stenes scoring etter 31 minutter kunne Hansen innkassere 3 375 kroner, og etter kampen la han ut spillkvitteringen sin på Twitter.

«For en gjeng! For et lag! Mer lettjente penger skal man lete lenge etter #verdispill», skrev Hansen.

- Bør være godt kjent med reglene
Spill på egne kamper strider imidlertid mot NFFs regelverk.

«Ingen av aktørene (En klubbs spillere, ledere, trenere, støtteapparat og ansatte, journ.anm.) kan, direkte eller indirekte, delta i veddemål om resultatet i kamp en selv deltar i», heter det i paragraf 1-5 i kampreglementet.

Hansen - som i går kveld slettet tweeten - sier han har satt seg inn i regelverket. Og ettersom han ikke var involvert i kampen, tolker han reglene som at han var på trygg grunn da han tippet.

- Jeg ser på meg selv som en veldig lovlydig borger, jeg er veldig opptatt av å følge reglene i det jeg gjør. Hvis jeg hadde vært innom garderoben før en kamp, eller vært involvert i kampen på en annen måte, ville det vært helt uaktuelt for meg å tippe. Men her satt jeg i sofaen hjemme. Jeg ser egentlig på dette som en ikke-sak. For meg blir det veldig storm i vannglass. Jeg føler ikke at dette er noen gråsone engang, jeg forholder meg til regelverket, og jeg kunne ikke hatt mulighet til å påvirke noe, sier Hansen til Dagbladet.

Han ser problemet med å tippe på seier til eget lag i kamper der man selv er en del av troppen.

- I verste fall kan du gjøre valg du ellers ikke ville gjort, for eksempel om du er midtstopper på stillingen 1-1 og har tippet seier til eget lag. Men da er det altså kamper du deltar i, og det føler jeg ikke at jeg har gjort nå.

Hansen sier at han først plasserte veddemålet en halvtime før kampstart, etter at lagoppstillingene var kjent for alle.

- Det som kunne vært brudd på fair play var om jeg satt på inside om laget, og visste noe bookmakerne ikke visste. Men jeg ventet med å sette bongen til klokka var halv seks, sier han.

- Hvorfor fjernet du tweeten når du ikke synes dette er en gråsone?

- Det var fordi jeg fikk en melding av Jonsson (Joacim, sportssjef) i går, som ønsket at jeg skulle ta det bort. Men jeg har sjekket dette, sånn at jeg hadde ryggen fri om det kom spørsmål. Jeg har holdt meg til regelverket. Grunnen til at jeg la ut tweeten i utgangspunktet var fordi alle har dømt FFK nord og ned, mens jeg hele veien har sagt at jeg mener vi har en kjempesjanse på Lerkendal. Dette var beviset på hvor stor tro jeg hadde på det. Jeg står helt inne for den, sier Hansen.

- Ubetenksomt
NFFs informasjonssjef Svein Graff varsler like fullt at forbundet vil kikke nærmere på saken.

- Reglene er soleklare, sier han til Dagbladet.

- Vi jobber med å skjerpe reglene i etterkant av kampfiksingssaken, og nå er vi også tydelige på at det ikke er lov til å spille på andre lags kamper som er tilknyttet egen klubb. Vi ser på flere endringer, blant annet etiske vedlegg til spillerkontrakter, hvor det gjøres enda tydeligere at dette ikke er lov.

Graff er overrasket over Hansen ikke kjente bedre til regelverket.

- Her høres det ut som at han har vært ubetenksom. Med den store oppmerksomheten kampfiksingssaken har fått, bør spillerne være veldig godt kjent med at spill på egne kamper ikke skal forekomme.

- Kan dette få konsekvenser for spilleren?

- Det er vanskelig å kommentere, for dette var ukjent for oss. Men dersom han har satt penger på egne kamper er det noe vi må se nærmere på.

- Men det er vel forskjell på å tippe på tap og seier til eget lag?

- Man skal ikke tippe på egne kamper. I dagens spillverden er det så mange tilbud om hva man kan tippe på, svarer Graff.

Hansen understreker at han tar sterk avstand fra all form for kampfiksing, men han skjønner lite av et eventuelt forbud mot å spille på tippeligakamper for spillere i Tippeligaen.

- Spiller du kamp på fredag, kan du ikke påvirke andre kamper på lørdag eller søndag mer enn du kan påvirke en 2. divisjonskamp eller en Premier League-kamp. Dette blir litt som å forby all sex for å få bukt med voldtekt. Alle former for kampfiksing er helt forferdelig, og det ødelegger fotballen, og jeg ønsker alle tiltak for å unngå det velkommen. Men det eneste argumentet jeg kan se for dette er at det eventuelt er tette bånd mellom spillere i ulike klubber i Tippeligaen, og at det kan være problemfylt, sier FFK-spilleren.

- Idiotisk
Joacim Jonsson, sportslig leder i Fredrikstad, tok kontakt med Hansen da han først hørte ryktene om oddsgevinsten i går kveld.

- Jeg har pratet med spilleren, han mener dette er innenfor regelverket. Jeg mener det er idiotisk å utfordre skjebnen med situasjonen vi har i norsk fotball, selv om det skulle være innenfor. Og det er svært unødvendig, sier Jonsson til Dagbladet.

- FFK-spillerne er kjent med forbudet?

- Jajaja, denne spilleren vet at han ikke kan spille på egne kamper.

FFK-lederen forteller at klubben har vært i kontakt med advokat for å få inn spillforbudet i kontrakter til nye spillere, dessuten skal punktet inn når spillere forlenger med klubben.

- Vi tar dette svært alvorlig, sier Jonsson.

Han legger til at Hansen kjente til klubben har hyret advokat for å endre spillerkontraktene om gambling.

- Mads vet at vi har hatt en dialog, jeg har snakket personlig med Mads om dette. Vi har ikke hatt noe fellesmøte med spillerne, men Mads visste, sier Jonsson.

- Ikke ille i det hele tatt
Hansen er langt fra den eneste fotballspilleren som har spilt på egne kamper.

Ull/Kisas keepertrener Fredrik Vestgård satt igjen med en gevinst på drøye 20 000 kroner etter å ha satt 500 kroner på opprykk for eget lag i 2011.

Og Raymond Kvisvik uttalte i 2007 til Dagbladet at «mange setter penger på eget lag».

- Jeg synes ikke det er ille i det hele tatt. Du må jo ha trua på det du driver med. Hadde man gjennomført en spørreundersøkelse, uten at NFF skulle fått innsyn, er det sikkert mange som har satt penger på eget lag, sa Kvisvik.

- Du har gjort det?

- Det har jeg ikke noe problem med å innrømme. Jeg har både vunnet og tapt. Av 50 tippeligaspillere er det nok 30 som har spilt på eget lag en eller annen gang, sa den tidligere Brann- og FFK-spilleren.

Ole Martin Årst spilte på seg selv som Tippeligaens toppscorer i 2005. Det ble han også, men etterpå hevdet han at han aldri innkasserte gevinsten.

-  Jeg hadde 50 kroner igjen på kontoen til Norsk Tipping, og skulle tømme den. Jeg tror det var rundt 12 i odds. Det er flaut å si det, men pengene står der nok ennå. Jeg har mistet kortet og koden. Norsk Tipping får ringe meg, så jeg får pengene, sa han i 2007.