MULIG DEBUT I KVELD: Vegard Forren signerte for Southampton for snaue to uker siden. I kveld kan han få debuten - mot favorittklubben Manchester United på Old Trafford. Foto: LARS ANDERS VESTAD, ROMSDALS BUDSTIKKE
MULIG DEBUT I KVELD: Vegard Forren signerte for Southampton for snaue to uker siden. I kveld kan han få debuten - mot favorittklubben Manchester United på Old Trafford. Foto: LARS ANDERS VESTAD, ROMSDALS BUDSTIKKEVis mer

- Merkelig om Forren starter på Old Trafford i kveld

Lundekvam og Østenstad om debut-drømmen.


(Dagbladet): I kveld kan Vegard Forren (24) debuterer i Premier League for Southampton. Og det på Old Trafford mot Manchester United, laget han har vært tilhenger av i en årrekke.

TV 2-ekspert og mangeårig Southampton-spiller Claus Lundekvam har snakket med lokalavisa Southern Daily Echo, og avisa tror Forren starter kampen i kveld.

Det synes Lundekvam i så fall er litt overraskende.

- Jeg synes kanskje det vil være merkelig om han starter i kveld. Southampton er ubeseiret på seks kamper, har holdt nullen noen ganger og gjort det bedre defensivt. Sånn sett kunne det virket fornuftig å beholde fireren de har hatt. Men Vegard skal jo inn på et eller annet tidspunkt. De som har fulgt treningene sier at han har gjort det bra, sier Lundekvam til Dagbladet.

Men om han får sjansen, mener Lundekvam det blir den ultimate ildprøven for Forren som Premier League-spiller.

- Du finner ikke noen større arena å vise hva du er god for enn på Old Trafford. Skal du spille mot alle topplagene og verdensklassespissene, hvorfor ikke bare hoppe i det? Men har du en dårlig dag er det en tøff arena å debutere på. Bevegelsen, farten og de offensive musklene til United kommer til å by på store utfodringer. Slipper de inn et tidlig mål, blir det blytungt, sier han.

Lundekvam oppnådde legendestatus som Southampton-spiller mellom 1996 og 2008. Han har følgende råd til Vegard Forren om han får sjansen i kveld:

- Ha kontroll på nervene. Når du løper ut på Old Trafford, som er så svært, kan du bli litt skrekkslagen. Da er det viktig at du klarer å senke skuldrene og stole på kvalitetene dine. Jeg tror det går fint for Vegard når kampen først er i gang. Du skal ha respekt for United, men du skal ikke være redd for dem, sier Lundekvam.

Østenstad scoret tre Høsten for litt over 16 år siden debuterte en annen 24 år gammel nordmann for Southampton. Egil Østenstad kom fra Viking, og fikk en god start for «Saints». Også han møtte Manchester United tidlig i proffkarrieren. I sin tredje kamp for Southampton scoret han hattrick da de slo United 6-3.

- Det husker jeg selvfølgelig veldig godt. Det var min første kamp mot dem. Det kom veldig tidlig i karrieren min, og det ble jo en svært  spesiell kamp. Det ble et ganske vanvittig resultat, og det kunne like gjerne endt 10-8, så mange målsjanser som det var, sier Østenstad til Dagbladet.

MANGE UNITED-MØTER: Claus Lundekvam spilte for Southampton i nesten 12 år. Her i duell med Manchester Uniteds Andy Cole i januar 1998. Southampton vant 1-0. Foto: ADAM BUTLER, AP / NTB SCANPIX
MANGE UNITED-MØTER: Claus Lundekvam spilte for Southampton i nesten 12 år. Her i duell med Manchester Uniteds Andy Cole i januar 1998. Southampton vant 1-0. Foto: ADAM BUTLER, AP / NTB SCANPIX Vis mer

Det ene målet er imidlertid gjort om til et selvmål av United-backen Denis Irwin i ettertid.

- Jeg stiller meg litt undrende til det. Han var borti ballen i det den rullet over streken, sier Østenstad.

Han husker imidlertid følelsene som knyttet seg til en sånn kamp.

- Det er selvsagt stor spenning. Du er fortsatt i en sånn fase der du skal tilvenne deg et høyere nivå, og så skal du tidlig ut å spille mot et av lagene som er av de aller beste. Samtidig er jo det akkurat en sånn kamp som er grunnen til at du ønsker å komme dit, sier Østenstad.

Spennende klubb 41-åringen la opp i 2005, og jobbet som sportsdirektør i Viking fram til han sa opp jobben i 2011. Nå jobber han utenfor fotballen, men følger fortsatt tett med og har også hatt kontakt med Southampton i årene etter at han spilte der (1996-99).

Han tror Vegard Forren kan bli en suksess i Premier League.

- Han har gode forutsetninger for å lykkes. Ikke minst fordi han har kommet til en veldig bra klubb som har fulgt ham over lang tid og har vært klare på at de som klubb har ønsket ham.

Østenstad mener Southampton skiller seg fra flere av de andre klubbene på samme nivå - litt bak toppklubbene i England.

- Det er en veldig spennende klubb fordi de framstår solid på alle måter. De er styrt mer etter en europeisk modell enn en engelsk modell. Det er spesielt i forhold til mange av klubbene i deres sjikt.

Klubbstyrt Flere av klubbene på nedre halvdel av Premier League-tabellen bytter ut mange spillere hver gang de bytter manager - noe som kan skje ofte. Østenstad mener nettopp Forrens overgang, som ble gjennomført parallelt med et managerbytte, viser at Southampton er klubbstyrt og ikke managerstyrt.

Engelske medier har vært veldig opptatt av om Forren var avtroppende manager Nigel Adkins eller nyansatte Mauricio Pochettinos signering.

HATTRICK - ELLER? Her feirer den da 24 år gamle Egil Østenstad ett av tre mål mot Manchester United i det som var hans tredje kamp for Southampton i 1996. I ettertid ble et av målene gjort om til et selvmål. Foto: DAVID GILES, AP / NTB SCANPIX
HATTRICK - ELLER? Her feirer den da 24 år gamle Egil Østenstad ett av tre mål mot Manchester United i det som var hans tredje kamp for Southampton i 1996. I ettertid ble et av målene gjort om til et selvmål. Foto: DAVID GILES, AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Det er klubbens signering, svarte Pochettino da han holdt sin første pressekonferanse.

Da hadde han allerede snakket med Vegard Forren et par ganger. Samtalene med Pochettino og ikke minst klubbformann Nicola Cortese overbeviste nordmannen. Cortese er italiener med erfaring fra en rekke sveitsiske banker.

- Han har ikke spesiell fotballbakgrunn, men det virker som det er mye tankegods fra Tyskland. Jeg tror Southampton er godt rustet for å etablere seg i Premier League igjen, og kan bli en midtsjikt-klubb på sikt, sier Egil Østenstad.

- Stor opplevelse Vegard Forren har vært United-supporter helt fram til han skrev kontrakt med en av lagets konkurrenter for snaue to uker siden. Derfor blir kampen i kveld noe helt spesielt.

- Kampen på Old Trafford blir en stor opplevelse uansett om jeg sitter på benken eller spiller, sa Forren til Dagbladet noen timer etter at overgangen var bekreftet.

Mandag denne uka stilte han på pressekonferanse i klubbregi - en klar indikasjon på at han er aktuell for laget i kveld.

- Å spille på onsdag ville være den største drømmen noensinne. Jeg vil kjempe for det og trene hardt, så får vi se om jeg er i troppen. Å debutere på Old Trafford ville vært perfekt, sa Forren ifølge Southamtons nettside.