Jakob Ingebrigtsen: Skriften på venstre lår vekker oppsikt

Merket for livet

Jakob Ingebrigtsen kan kalle seg kongen av 1500 meter. Nå har han dessuten tatovert inn et hint av kongetittel på kroppen. Fallhøyden er stor. Ambisjonene er enda større. - Det er motivasjon til meg selv, fra mange steder på kroppen, forklarer han til Dagbladet om tatoveringene.

HEMMELIGHETSFULL: Jakob Ingebrigtsen har flere tatoveringer, noe som hjelper han med motivasjonen. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør. Vis mer
Publisert

Allerede som liten gutt var Jakob Ingebrigtsen (21) et kjent løpenavn nasjonalt og etter hvert globalt. Han ble utnevnt som prinsen av mellomdistanseløping og var et talent av den helt unike sorten.

Som 11-åring løp han så fort at han ble forsket på gjennom målinger ved Fysiologisk Testlaboratorium på Universitetet i Stavanger.

TIDLIG GOD: Jakob Ingebrigtsen under Bislett Games som 14-åring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
TIDLIG GOD: Jakob Ingebrigtsen under Bislett Games som 14-åring. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

10 år seinere er Jakob Ingebrigtsen verdens beste.

Prinsen har blitt kongen.

Og det har satt sine spor i og på kroppen, bokstavelig talt.

Løpsfenomenet har fått mange nye tatoveringer siden han forbløffet idrettsverden med et eventyrlig OL-gull på 1500 meter i Tokyo, på høyrearmen i særdeleshet.

Og på det venstre låret har 21-åringen fått en «kongelig» tatovering som forplikter, hvor det står: «REX».

Rex er det latinske ordet for konge. Dagbladet spurte Jakob Ingebrigtsen derfor som følger:

- Hva betyr denne tatoveringen, Jakob?

- Det får man søke opp, svarer han først.

- Det betyr at du er kongen?

- Det er litt motivasjon til meg selv, fra mange steder på kroppen. «Rex» og «Fast» og litt av hvert som jeg prøver å leve opp til, svarer Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Hvordan gir disse tatoveringene deg motivasjon?

- Det er klart at jeg jobber så godt jeg kan for å bli verdens beste løper i øyeblikket og også gjennom tidene. Det har jeg prøvd på lenge, og det skal jeg fortsette med. Jeg tror det kan bli veldig bra, men det er mye jobb som skal gjøres, svarer han.

«Fast-tatoveringen» skapte problemer under friidretts-VM i Doha. Se hvorfor her:

FORBUD: Å vise mye hud eller vise fram tatoveringer, er ikke populært i Doha. Jakob Ingebrigtsen (18) må tre varsomhet de kommende ti dagene. Programledere: Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Reportere: Ludvig Holmberg og Philipp Gadd (Expressen) Vis mer

Dedikert

Den jobben har 21-åringen gjort.

År etter år. Dag etter dag.

Historien om hvorfor nettopp vidunderbarnet fra Sandnes, som nå har blitt voksen, er blitt verdens beste, er godt dokumentert gjennom TV-dokumentaren som lenge fulgte familien Ingebrigtsen.

Selv sier han:

- Det er en sammensatt greie. Det er mange veier til suksess, men for meg har det handlet om målrettet arbeid og strukturert trening fra tidlig alder. Jeg prøver å være i en evig utvikling. Jeg legger opp hele livet for å bli så god som jeg kan til å løpe. Jeg håper å holde det i gang så lenge som mulig, forteller Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Samtidig som Jakob herjer, sliter storebrødrene Henrik og Filip. Konkurrent Narve Gilje Nordås, som i motsetning til brødrene Ingebrigtsen fremdeles har Gjert Ingebrigtsen som trener, gikk hardt ut i Dagbladet torsdag kveld og kalte prestasjonen til Henrik og Filip for «helt miserabel».

MISERABELT: Narve Gilje Nordås slakter prestasjonen til Ingebrigtsen-brødrene under Bislett Games. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør Vis mer

Forsvarer brødrene

Jakob er imidlertid langt mer positiv i sin omtale av Henrik og Filip.

- Hvordan er det å se at de trøbler mens du bare flyr fra alle?

- Det går opp og ned. Filip var best en periode. Henrik var best i en periode. Jeg har veldig sterk tro på at de kommer sterkt tilbake. De har fått det til å funke bra de siste ukene og månedene, men Bislett Games kom litt for tidlig. Det kan bli spennende neste måneden. Jeg tror det kan bli bra, sier verdenseneren til Dagbladet.

- Blir du best i familien ut livet nå eller finnes det en teoretisk mulighet for at de kan slå deg igjen?

- Vi gjør alle så godt vi kan og prøver å utvikle oss, så får vi se hvordan resultatet blir til slutt.

VONDT: Det ble tungt for hekkeløper Amalie Luel på oppløpet under Bislett Games torsdag kveld. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør Vis mer

Det var storebror Henrik Ingebrigtsen som gikk foran i mange år og banet vei med EM-gull på 1500 meter i 2012, samt en meget sterk prestasjon i OL i London samme år.

Filip Ingebrigtsen overtok stafettpinnen og ble europamester i 2016, etterfulgt av det som da var et banebrytende resultat med VM-bronse på 1500 meter i London året etter.

Filip var også best i 2018, før han ble skadet i EM i Berlin i 2018. Da grep Jakob Ingebrigtsen muligheten og ble best i familien for første gang.

- Ikke gitt opp

Supertalentet ble også best i Europa med to EM-gull som 17-åring i Berlin. Og med OL-gullet på 1500 meter i fjor brøt Jakob den siste barrieren som gjør at han kalle seg best i verden.

VANT: Salum Kashafali vant 100 meter på Bislett Stadion i det som var et helt nytt type løp. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør Vis mer

For øyeblikket virker Jakob Ingebrigtsen å ha både et fysisk og mentalt overtak på samtlige rivaler.

- Har de gitt opp muligheten for å slå deg?

- Jeg tror ikke konkurrentene har gitt opp, nei. De gjør så godt de kan for å bli bedre. Jeg må sørge for å gjøre det samme, svarer Sandnes-gutten, som elsket å vinne på Bislett Games:

- Det er utrolig kult. Det er en drøm å konkurrere under Bislett Games når man er i form.

Jakob og Braut

Jakob og familien Ingebrigtsen har satt Sandnes på kartet. Fra samme fylke har Erling Braut Haaland satt Bryne og Jæren på det berømte kartet.

Både Jakob Ingebrigtsen og Erling Braut Haaland er født i år 2000 og er to verdensstjerner og unike tilfeller i norsk idrettshistorie.

- Hvem er den beste idrettsutøveren fra Rogaland nå, Jakob? Hvem er kongen av idretten i Rogaland?

- Totalt sett kan vi si at Norge er en av verdens desidert beste idrettsnasjoner. Det er kult å være med på en slik bølge i norsk idrett, og det er kult å vise verden at det dessverre må de bare finne seg i at Norge er best, svarer Jakob Ingebrigtsen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer