Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mesempe (25) fikk vite at hun skulle være med i OL for to måneder siden

Endte desidert sist. Her er noen av utøverne som bare er glade for å delta.

SEN START: Masempe Theko (til venstre) fikk en treg start på sitt løp, og var i vannet først etter at de to andre hadde begynt med svømmetakene. Foto: EPA / PATRICK B. KRAEMER / NTB Scanpix
SEN START: Masempe Theko (til venstre) fikk en treg start på sitt løp, og var i vannet først etter at de to andre hadde begynt med svømmetakene. Foto: EPA / PATRICK B. KRAEMER / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Det er som regel prestasjonene til de aller største vi husker best fra OL, men for noen OL-deltakere handler det ikke om gull, sølv eller bronse.

Bak de aller største stjerne, er det flere som bare er glad for å være en del verdens største idrettsarrangement.

- Selvfølgelig handler det om elitesport, men det handler også om sport for alle. Det skal ikke være en farse, men er det en ting alle elsker med OL er det at vi har alle med. Det ødelegger ikke konkurransene for folk. De jubler jo helt vilt, sier talsmann for IOC, Mark Adams, ifølge Ekstrabladet.

20 sekunder bak de beste 25 år gamle Masempe Theko fra Lesotho fikk vite i juni at hun skulle delta i OL. Hun har svømt litt tidligere, men ga det opp for fem år siden og har siden jobbet som personalansvarlig for et firma i hjemlandet.

Hun ble overraskende bedt om å delta i VM i Shanghai i fjor, og svømte inn som siste dame. Hun trodde det var det, og sluttet med treninga. I juni fikk hun imidlertid ett brev der hun igjen ble bedt om å delte i OL i London.

FØR START: Masempe Tekho gjør seg klar til å svømme 50 meter fri teknikk. Foto: EPA / PATRICK B. KRAEMER / NTB Scanpix
FØR START: Masempe Tekho gjør seg klar til å svømme 50 meter fri teknikk. Foto: EPA / PATRICK B. KRAEMER / NTB Scanpix Vis mer

- Det var et stort sjokk. Jeg tenkte: «Ehm, okay». Det tok en stund før det gikk opp for meg, men da tenkte jeg «Ok, jeg må kanskje trene litt» fordi hele landet jublet over at vi hadde en svømmer med i OL. sier hun ifølge The Guardian.

Hun var først redd for hva sjefen hennes ville si, men han støttet henne. The Lesotho Times skrev en artikkel om henne med tittelen «Lesotoho håper på OL-medalje i svømming», og poengterte at bestetiden hennes var 49 sekunder og 75 «minisekunder». De skrev også at hvis hun vant heatet ville hun møte nederlandske Ranomi Kromowidjojo som har en personlig bestenotering på 24.10 sekunder.

Det gikk ikke så bra med Lesothos medaljehåp, og i sitt heat - der Theko møtte Adzo Kpossi (13) fra Togo og Nafissatoi Moussa Adamou (14) fra Niger - endte hun sist. Hun var godt over 20 sekunder bak de aller beste.

De to andre i heatet er også såkalte «håpløse» utøvere, og Kpossi er OLs yngste utøver. De endte på 73.- 72.- og 71.-plass.

YNGSTE I OL: Adzo Kpossi svømte i samme heat som Masempe Tekho, og kom på 2. plass. Kpossi - som bare er 13 år, og med OLs yngste utøver - ble nummer 72. i konkurransen, nest sist. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix
YNGSTE I OL: Adzo Kpossi svømte i samme heat som Masempe Tekho, og kom på 2. plass. Kpossi - som bare er 13 år, og med OLs yngste utøver - ble nummer 72. i konkurransen, nest sist. Foto: AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON / NTB Scanpix Vis mer

- Det har gått på nervene løs. Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre oppladningen om igjen, men 60 prosent av meg er bare glad for at det er over. Jeg skulle ønske jeg hadde gjort det bedre, men det er over nå og jeg kan ikke gjøre mer med det, sa Theko etter at konkurransen var over for hennes del.

Heatet til Takhi kan du for øvrig se hos NRK.

27 sekunder bak den nest dårligste 21 år gamle Zamzam Mohamed Farah fra krigsherjede Somalia ble hele Olympiastadions hjerteknuser da hun deltok i 400 meteren for damer mandag.

YouTube: Her kan du se video av Zamzams siste meter på 400-meteren.

Hun hadde aldri deltatt i en 400 meter før, og hadde trent til OL i Mogadishus livsfarlige gater.

ALENE: Zamzam Mohamed Farah kom i mål mutters alene, men hadde 80 000 mennesker i ryggen. Foto: EPA/BERND THISSEN
ALENE: Zamzam Mohamed Farah kom i mål mutters alene, men hadde 80 000 mennesker i ryggen. Foto: EPA/BERND THISSEN Vis mer

- Noen ganger tror soldatene at vi er selvmordsbombere. Da må vi stoppe, ellers skyter de oss, sa hun til nyhetsbyrået AFP før OL.

Farah var selvfølgelig sjanseløs i heatet, og da den første utøveren var i mål var hun ikke engang halvveis. Da hun løp over mållinja på tiden 1:20.48 - 30 sekunder etter det innledene heatets vinner, og bare noen få sekunder raskere enn verdensrekorden for kvinner over 75 år - brøt hele stadion ut i voldsom applaus.

- Det er helt fantastisk å være her - og en totalt forskjellig verden fra den jeg er vant til, sa Farah til VG Nett etter sitt løp.

- Håper neste generasjon kvinner er stolte av meg Tahmina Kohistani fra Afghanistan ble, i likhet med Farah, også klappet i mål. Hun deltok i kvinnenes 100 meter, og løp i mål med tiden 14,42 sekunder.

Kohistani har ladet opp til OL i Kabul, og har måttet tåle mye motbør i hjemlandet for treningen. Hun håper at hun kan være med å inspirere kvinner i Afghanistan til å begynne med sport.

JUBLET I MÅL: Da Zamzam krysset mållinja brøt Olympiastadion ut i et høyt jubelbrøl. Foto: NTB Scanpix
JUBLET I MÅL: Da Zamzam krysset mållinja brøt Olympiastadion ut i et høyt jubelbrøl. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg håper neste generasjon kvinner vil være stolte av meg, og at de aldri vil glemme meg, sa hun til BBC etter sitt løp.

YouTube: Her kan du se løpet til Tahmina (løper i bane 8)

God tid til å nyte jubelen Hamadou Djibo Issaka, som kom håpløst sist i Olaf Tuftes forsøksheat, er en annen som bare er i OL for å delta.

- Jeg er imponert over det han fikk til, han har jo bare rodd i tre måneder før han kom til OL. Jeg tror det var vannvittig stort for ham å være med, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

Issaka var Nigers første OL-deltaker i roing, og er ikke lei seg for at han ror sakte. Det gir ham nemlig god tid til å nyte jubelen fra tilskuerne.

ALENE: Hamadou Djibo Issaka er Nigers første roer i OL, og kom i mål langt bak de andre i sitt heat. - Jeg var glad for å kunne fullføre til jubel og applaus. Jeg gjorde mitt beste, sa Issaka etter sitt løp. Foto: REUTERS/Darren Whiteside
ALENE: Hamadou Djibo Issaka er Nigers første roer i OL, og kom i mål langt bak de andre i sitt heat. - Jeg var glad for å kunne fullføre til jubel og applaus. Jeg gjorde mitt beste, sa Issaka etter sitt løp. Foto: REUTERS/Darren Whiteside Vis mer

- Jeg var glad for å kunne fullføre til jubel og applaus. Jeg gjorde mitt beste, sa Issaka etter sitt løp, ifølge NTB.

Tufte fikk med seg jubelen fra tilskuerne da Issaka kjempet seg mot målstreken. Han er glad for at såkalte «håpløse» atleter får være med i OL.

- Det er bra, og noe av sjarmen med OL, at de som ikke har alt også får lov til å være med. Idretten skal være en plass for alle, sier Tufte til Dagbladet.

FRA AFGHANISTAN: Tahmina Kohistani fra Afghanistan deltok i kvinnenes 100 meter. Hun kom på sisteplass. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus
FRA AFGHANISTAN: Tahmina Kohistani fra Afghanistan deltok i kvinnenes 100 meter. Hun kom på sisteplass. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media