Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball VM 2018, gruppe B: Portugal - Marokko

Messi blir ikke dårligere av at Ronaldo skrytes opp i skyene. Bli fotballbigamist og elsk begge

Cristiano Ronaldo gjør heldigvis Sepp Blatter til en parentes i Russlands forsøk på å pisse på fotballens oppvask. Likevel er det en parentes vi hadde klart oss foruten.

DET ER OVER: Cristiano Ronaldo har gjort det igjen, scoret mål og vunnet en viktig fotballkamp. Her blåser dommer Mark Geiger av kampen mot Marokko. Her feirer Ronaldo en ny triumf. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
DET ER OVER: Cristiano Ronaldo har gjort det igjen, scoret mål og vunnet en viktig fotballkamp. Her blåser dommer Mark Geiger av kampen mot Marokko. Her feirer Ronaldo en ny triumf. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

Portugal-Marokko 1-0 (1-0)

HADDE MAROKKO HATT en målscorer halvparten så god som Cristiano Ronaldo ville Portugal vært i trøbbel før den siste kampen i gruppe B. Slik det er, fordi CR7 scorer sine mål for Portugal – fire så langt i VM, de fire scoringene Portugal har bokført – er Portugal på vei til åttendedelsfinalene mens Marokko skal hjem.

Marokko er sannsynligvis det beste laget som ikke blir med videre, kanskje med tre tap (står igjen med Spania).

Portugal er fort et av de svakeste lagene til å avansere, men de har Cristiano Ronaldo.

OG DER HAR du det. Forskjellen. Den store forskjellen. Forskjellen på seier og tap. Cristiano Ronaldo er vinneren over alle de vinnerne fotballen noen ganger har sett. Ingen avgjør så mange store og viktige fotballkamper som han.

Ingen.

DET ER MANGE som ikke liker Ronaldo, sier han er en posør, en overdriver, at han spiller for seg selv, tenker på seg selv, favoriserer seg selv og alt det der. Og det er greit det – det er mange poenger der. Vi er bare mennesker som elsker og hater, mennesker med følelser, antipatier og sympatier. I tillegg er vi fotballfolk, du kan gange alt med ti. Men i fotballfornuftens navn, hvordan er det mulig å ikke gi mannen kred for det han leverer for lagene han spiller for, være seg klubb eller landslag?

Uavhengig av oppsyn.

Uavhengig av framtoning.

Uavhengig av drama.

Bare basert på det han leverer.

MOT MAROKKO AVGJORDE Cristiano Ronaldo enda en fotballkamp. I sin 152. landskamp, den 36. EM- og VM-kampen, scoret han sitt 85. mål for Portugal. Med andre ord; verdens beste målscorer bare fortsetter å score, han holder stand, også på middels dager, han nekter rett og slett å gi seg.

Jeg sa for noen år siden at han kunne score 120 mål i Champions League, det blir fort 150 pluss før han gir seg.

Verdens mestscorende landslagsspiller, iraneren Ali Daei, scoret 109 mål.

Ronaldo slår den også.

TIL ALLE MESSI-ELSKERE og Ronaldo-hatere som irriterer seg grenseløst når en skribent som jeg skriver ord som disse, ta en pause nå. Lionel Messi blir ikke dårligere selv om Ronaldo fortsetter å være best på det han er best på. Ingenting blir borte.

Messi vil fortsatt være Messi.

En av de to det vakre spillet elsker å elske.

FOR DET ER faktisk plass til begge, forskjellige som de er. Det må ikke handle om mora eller dattera. Den ene må ikke være bedre enn den andre for at planeten Volleywood skal gå rundt. Så la oss for en turnerings skyld bli fotballbigamister og praktisere fotballkjærlighet uten grenser.

Det er jo bare de to der oppe.

Ingen andre er i nærheten.

DET SOM IKKE er bra, og det vi skal bruke fotballtribunen til å rope ut i avsky, er det som nå skjer i VMs kulisser. Tilhengere av internasjonale konvensjoner, menneskerettigheter og politisk transparens, ja, selv mennesker med et minimum av fingerspissfølelse, likte ikke å se tidligere FIFA-diktator Sepp Blatter på tribunen i Putins storstue i Moskva.

Dermed ikke sagt at det kom overraskende.

I min bok ville det vært lang mer overraskende om han ikke hadde dukket opp.

ER MALEN DEN at du annekterer naboers land, hacker og infiltrerer demokratiske valgprosesser verden rundt, dreper journalister i eget land og landsmenn i andre land, vel, da kan det ikke komme som et sjokk at en av fotballens mørkeste menn, korrupsjonsavslørt og utstøtt for godt, blir invitert til mesterskapet han de facto fasiliterte.

Det er jo sånn autokratier opererer.

Er det noe de gir blaffen i så er det hva resten av verden mener.

DERFOR ER DET en unødvendig øvelse å spørre om disse menneskene ikke eier skam i livet. Svaret er jo helt åpenbart. Nei! De gjør ikke det. De gir totalt f … i den globale opinionen. Og det gjør helt åpenbart han som ble invitert også, Sepp Blatter, mannen som styrte det vakre spillet med postkasseselskaper og konvolutter der han fotballkongelig stormannsgal reiste verden rundt på første klasse, alt mens han drømte om Nobels fredspris.

Han skjønner fortsatt ingen verdens ting.

Sannsynligheten er faktisk stor for at han fortsatt lurer på hvorfor han ble lyst i bann.