- Messi er den største

Skal den evige duellen mellom Ronaldo og Messi endelig avgjøres i dette VM? NRK-ekspert Nils Johan Semb er ikke i tvil: - For meg er Messi tidenes spiller uansett.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

RINGSIDE I QATAR: Nils Johan Semb følger VM for NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE I QATAR: Nils Johan Semb følger VM for NRK. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

  • Argentina - Australia, klokka 20.00

DOHA (Dagbladet): Begge har haugevis med titler og utmerkelser, men ingen VM-trofé. Kan dette bikke den evige duellen mellom Cristiano Ronaldo (37) og Lionel Messi (35) i en av stjernenes favør?

I så fall er siste sjanse nå. Messi har sagt at han ikke skal spille flere VM. Alt tyder også på at dette blir Ronaldos siste VM.

Hva hvis en av dem vinner i Qatar? Får vi en endelig vinner av hvem som er tidenes spiller?

VIDERE I VM: Cristiano Ronaldo og Portugal møter Sveits i åttedelsfinalen 6. desember. Foto: NTB
VIDERE I VM: Cristiano Ronaldo og Portugal møter Sveits i åttedelsfinalen 6. desember. Foto: NTB Vis mer

- Et godt spørsmål, sier Nils Johan Semb, som er ringside for NRK.

VIDERE I VM: Lionel Messi og Argentina møter Australia i åttedelsfinalen i dag. Foto: NTB
VIDERE I VM: Lionel Messi og Argentina møter Australia i åttedelsfinalen i dag. Foto: NTB Vis mer

- Jeg tror mye handler om hvor du har sympatien. For meg er Messi tidenes spiller. Ronaldo har vært en enorm målscorer. Men Messi har noe mer. Han kan gjøre alt. Han kan drible. Han kan gjøre finesser.

Semb vil ikke endre syn, selv om Portugal blir verdensmester. Statistikken viser også at Messi har vunnet Ballon d'Or (Gullballen) sju ganger mot Ronaldos fem. Duellen fascinerer mange i VM-landet Qatar.

Men Semb påpeker:

- Ronaldo er en spiller som er over toppen. Det har vi sett i Premier League. Han kan likevel komme ut av VM med en bra figur. Jeg synes Portugal er blant lagene som har sett bedre ut. De har scoret mye mål til dem å være. Og de hadde en bra oppkjøring.

FORBEREDELSER: Nils Johan Semb gjør sine notater før kampen mellom Portugal og Sør-Korea. Foto: Tore Ulrik Bratland
FORBEREDELSER: Nils Johan Semb gjør sine notater før kampen mellom Portugal og Sør-Korea. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Om Messi - som har to mål - sier han:

- Hvis han fortsetter på det sporet, kan han krone karrieren som verdens beste fotballspiller med et mesterskap til slutt. Kanskje blir han mesterskapets beste spiller.

I 2-1-tapet for Sør-Korea i går var det lett å se at Ronaldo har mistet noe av skarpheten. Etter at han fikk sparken i Manchester United, er han på klubbjakt.

- Hva tror du kommer til å skje?

- Jeg tror ikke han er god nok for de største ligaene, sier Semb.

- Jeg tror han ender opp i en liga hvor det er mye penger. Jeg tror fortsatt han kan prestere på et bra nivå i den rette ligaen. Han er profesjonell og holder kroppen i orden. Men jeg tror ikke det blir Premier League. Jeg tror heller ikke han er aktuell for Real Madrid eller Barcelona. Det kan fort bli USA.

- Hva med Saudi-Arabia?

- Jeg ser det spekuleres i det. Det blir i så fall veldig spesielt. Hvis Ronaldo går dit, begynner verden plutselig å følge med på saudiarabisk fotball. For dem vil det være en vanvittig greie hvis de jakter på VM i 2030 sammen med andre land. Ronaldo vil være en reklameplakat om han leverer. Jeg tror fortsatt han kommer til å levere, men på et lavere nivå.

BLIR LURT: Fansen ble elleville da Neymar dukket opp i Qatar. Eller var det Neymar ..? Vis mer

Messi og Argentina møter Australia i åttedelsfinalen i dag. Ronaldo og Portugal spiller mot Sveits 6. desember.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer