Messi i natt: - Min siste

Det har ligget i kortene. Nå bekrefter Lionel Messi det mange har trodd.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

SKJELLER UT: Messi går viralt etter at han kalte nederlandske Wout Weghorst et fjols på TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Argentina - Kroatia 3-0

LUSAIL (Dagbladet): Lionel Messi (35) står med fem scoringer og fire assist i det som sannsynligvis er hans beste VM som fotballspiller. Den lille er i ferd med å sementere ryktet som den aller største gjennom historien.

Etter kampen fortalte 35-åringen til argentinske medier at finalen førstkommende søndag blir hans aller siste kamp i VM.

- Ja, garantert ja. Det er mange år til neste (VM) og jeg tror ikke det vil skje. En slutt som dette er det beste, svarer han til argentinske Olé på spørsmål om finalen blir hans siste kamp i VM.

Messi debuterte i VM i 2006 og har spilt i totalt fem sluttspill.

- Jeg er veldig glad for å oppnå dette. Å avslutte min VM-reise med å spille min siste kamp i en finale. Alt jeg har fått oppleve i dette mesterskapet er veldig ekstatisk, det folk har fått oppleve, hvordan folk i Argentina nyter det, sier Messi.

Da passer det også bra at Messi står alene med rekorden over antall VM-kamper, hvis han ikke pådrar seg skade eller sykdom før søndag. Han tangerte i dag tyske Lothar Matthäus' 25 VM-kamper og vil være alene på tronen med spilletid i finalen.

FOLKEFEST: Slik så det ut i argentinske Buenos Aires tirsdag da Argentina slo Kroatia. Foto: Agustin Marcarian/Reuters/NTB
FOLKEFEST: Slik så det ut i argentinske Buenos Aires tirsdag da Argentina slo Kroatia. Foto: Agustin Marcarian/Reuters/NTB Vis mer

Kampens øyeblikk

Nå var det Julián Álvarez som trolig var kampens spiller mot Kroatia - noe Messi selv også mente, selv om det var han som vant den offisielle kåringen - men måten han tok med seg Josko Gvardiol (20) på en rundtur ute på kanten, for så å servere tomålsscoreren på blank kasse, var noe få andre fotballspillere gjør etter ham.

«En magisk Messi», skriver argentinske La Nacion.

Nok en assist som fikk folk til å applaudere på stadion og hjemme i sofaen, slik mange også gjorde etter Messis «no look»-pasning mot Nederland.

Selv om de fleste ekspertene mener Messi aldri har vært bedre i et VM-sluttspill, er hovedpersonen usikker selv.

- Jeg vet ikke om det er mitt beste VM, sier han til argentinsk presse.

- Nyter det

Messi ble nok en gang kåret til banens beste spiller, slik han også ble mot Nederland. Som vanlig svarte han på tre spørsmål på den offisielle pressekonferansen som kampens spiller må stille på.

- Det jeg kan si er at jeg nyter dette veldig. Jeg føler meg veldig bra. Jeg føler meg sterk. Vi var trøtte i dag, men vi viste styrke og fortjente denne seieren. Vi spilte veldig bra. Vi visste vi måtte spille på denne måten. Vi forberedte oss på en god måte. Personlig kan jeg si at jeg er veldig glad og jeg nyter dette VM, sa Messi på pressekonferansen som Dagbladet var til stede på.

Argentina og Messi har reist seg mesterlig etter tapet i åpningskampen mot Saudi-Arabia.

- Den første kampen var et hardt slag, for vi var ubeseiret i 36 kamper. Å starte slik i et VM var tøft, vi trodde ikke vi skulle tape mot Saudi-Arabia, men så vant vi de andre kampene. Det var veldig vanskelig det vi gjorde, for alle kampene var en finale. Det gjorde det komplisert. Vi har spilt fem finaler og heldigvis har vi vunnet alle fem. Jeg håper det samme skjer i den siste. Vi var trygge på at vi skulle snu det, sa Messi.

Så gikk han ned fra podiet, spaserte noen meter, før han hilste på en eldre journalist fra Argentina som fikk håndhilse og noen ord med superstjerna.

Så var han borte.

Nå er alt fokuset rettet mot søndag. Onsdag kveld avgjøres det hvem av Marokko og Frankrike som blir Argentinas motstander i finalen.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer