Messi kan bli sendt hjem fra OL

Her er Beijing-lekenes største fotballstjerner.

(Dagbladet.no) De olympiske gullmedaljene er ikke de som står høyerst i kurs innen herrefotballen. Det er mange andre titler som er større å vinne.

Likevel er det mange store navn som er verdt å følge i Beijing-lekene, som brasilianske Ronaldinho og argentinske Lionel Messi - hvis han ikke blir sendt hjem.

AC Milan-kjøpet Ronaldinho har vært god i OL-oppkjøringen, etter en skuffende sesong i Barcelona, hvor han var skadeplaget og ute av form.

Ingen Brasil-gull

IOC har gjort en rekke tiltak for å få opp interessen rundt OL-fotballen. Fram til 1984 var det ikke lov å ha med profesjonelle fotballspillere, men denne regelen fjernet arrangørene foran Los Angeles-lekene.

FIFA fryktet imidlertid at OL skulle bli en konkurrent til VM, så derfor ble det bestemt at europeiske og søramerikanske spillere bare fikk være med hvis de tidligere ikke hadde spilt i VM. Dermed endte de fleste lagene opp med veldig unge mannskap.

Denne trenden falt i smak både hos FIFA og IOC, og siden 1992 har nasjonene bare hatt lov til å ha med tre spillere som er over 23 år gamle.

OL-historien ser derfor ganske annerledes ut enn VM-historien. En nasjon som Brasil har for eksempel bare to sølvmedaljer å vise til i de olympiske leker.

USIKKERHET: Lionel Messi møter i dag resten av den argentinske troppen, men striden er ikke over ennå. Barcelona håper å vinne gjennom med en anke. Foto: AP
USIKKERHET: Lionel Messi møter i dag resten av den argentinske troppen, men striden er ikke over ennå. Barcelona håper å vinne gjennom med en anke. Foto: AP Vis mer

Stjernetungt

Denne gangen stiller imidlertid brasilianerne med flere store stjerner, som Manchester Uniteds Anderson (20) og AC Milans Alexandre Pato (18) og Ronaldinho (28). Real Madrids Robinho skulle også vært med, men han er skadd.

Argentina - som tok gull i Aten for fire år siden - har også tatt ut flere av sine beste menn, deriblant Barcelonas Lionel Messi (21), Liverpools Javier Mascherano (24) og Boca Juniors\' Juan Roman Riquelme (30).

De siste ukene har det vært en dragkamp om Messis OL-deltakelse. Han er tatt ut i troppen og har hele tida sagt at å spille i OL er en drøm for ham. Barcelona sa først ok, men så ombestemte klubben seg og nå vil de ikke gi slipp på ham. Fifa bestemte i går at klubbene er forpliktet til å frigi spillere som er 23 år eller yngre, og i dag slutter 21-åringen seg til den argentinske troppen.

Men saken er ikke nødvendigvis over ennå. Barcelonas hjemmeside skriver at klubbledelsen ikke har gitt opp, og at de håper å vinne gjennom med en anke til Idretten voldgiftsrett (CAS). I så fall kan det hende Messi må hjem igjen for å spille en Champions League-kvalik.

- Jeg har lyst til å spille i OL, men hvis jeg må reise tilbake, gjør jeg det, sier Messi.

Uaktuelt med tur-retur

For ham vil det da være uaktuelt å reise tilbake til OL igjen, etter å ha spilt Champions League-kvaliken. Da kan han rekke en kvartfinale.

Messi kan bli sendt hjem fra OL

- Det vil ikke skje. Landslaget ønsker ikke det, og det er ikke så rart for de har jo lyst til å ha hele spillergruppa tilgjengelig gjennom hele OL, sier superstjernen til Barca-sida.

Også Schalke og Werder Bremen er i en liknende situasjon. Tyskerne vil ikke slippe Rafinha og Diego, og de mener at OL ikke står på den internasjonale kalenderen.

Det kan bli en skikkelig søramerikansk duell i de olympiske lekene, men det er ikke sikkert det blir en lekestue for dem på veien mot medaljene.

De afrikanske lagene har tradisjonelt sett gjort det veldig bra i OL. Nigeria har ikke med Chelseas John Obi Mikel, men en annen tidligere Lyn-gutt, nå Hoffenheim, Chinedu Ogbuke (22) er med i troppen. Elfenbenskysten har ikke med Didier Drogba, men Chelsea-kompis Salomon Kalou (22) er tatt ut.

CHAMPIONS LEAGUE-KVALIK? Lionel Messi kan bli nødt til å spille Champions League-kvalik med Barcelona, midt under OL.
RONALDINHO: Den brasilianske stjernespilleren er kåret til verdens beste spiller to ganger. Nå skal han trikse for Brasil i OL.
EDU: Den tidligere Lyn-spilleren Chinedu Ogbuke representerer Nigeria i OL.