NOMINERT: Lionel Messi er nominert til Gullballen - prisen til VMs beste spiller, til tross for 4-0 i sekken og fotballeksjon av Tyskland i kvartfinalen. Foto: AFP
NOMINERT: Lionel Messi er nominert til Gullballen - prisen til VMs beste spiller, til tross for 4-0 i sekken og fotballeksjon av Tyskland i kvartfinalen. Foto: AFPVis mer

Messi nominert til Gullballen

Spektakulær og effektiv, mener FIFA om den målløse spissen.

|||(Dagbladet): FIFA annonserte i dag de ti nominerte til Gullballen - prisen for VMs beste spiller.

De nominerte med begrunnelse fra FIFA:

• Diego Forlan (Uruguay): Arkitekten bak lagets angrep. Inflytelsesrik og har stor påvirkningskraft på laget. Slår kvalitetspasninger, målscorer, skyter godt på frispark og fra langt hold.

• Asamoah Gyan (Ghana): Enorm arbeidskapasitet, effektiv og god dribler. Skaper problemer for motstanderens forsvar, bra målscorer.

• Lionel Messi (Argentina): Utilnærmelig når han dribler i høy fart. Kreativ, driblingssterk, skyter og passer - spektakulær og effektiv.

• Bastian Schweinsteiger (Tyskland): Imponerende en touch-pasninger, fantastisk pasningslegger. Intelligent ballvinner med individuelle ferdigheter i toppklasse.

• Mesut Özil (Tyskland): Et strålende talent for framtida som er god også i dag. Rask i føttene, fantastisk overblikk og effektiv pasningslegger.

• Arjen Robben (Nederland): Høy fart og glimrende dribleferdigheter. Er god til å gå innover i banen fra høyrekanten, effektiv for laget.

• Wesley Sneijder (Nederland): Midtbanemaestro. Eksepsjonell arbeidskapasitet. Motoren i Nederlands angrep, ypperlig pasningslegger og målscorer.

• David Villa (Spania): Toppscorer. Rask og bruker begge beina. Veldig bra en mot en. Også flink tilrettelegger, fantastisk avslutter.

• Xavi (Spania): Metronomen og motoren i Spania. Veldig inflytelsesrik pasningslegger. En av de beste midtbanespillerne i turneringen.

• Andres Iniesta (Spania): Strålende offensiv midtbanespiller. En stjerne på laget, imponerende dribleferdigheter.

Fem finalister Finalelagene Spania og Nederland har tilsammen fem nominerte. Noe overraskende er det at ingen forsvarsspillere er nominert, så seint som i 2002 vant den tyske keeperen Oliver Kahn Gullballen, til tross for svak innsats på et av Ronaldos mål i finalen.

De offensive spillerne vinner normalt kåringen, slik blir det også i år.

Tidligere vinnere av kåringen er Paolo Rossi (1982, Italia), Maradona (1986, Argentina), Salvatore Schillaci (1990, Italia), Romaria (1994, Brasil), Ronaldo (1998, Brasil), Oliver Kahn (2002, Tyskland), Zinedine Zidane (2006, Frankrike).

Vinneren stemmes fram av akkrediterte journalister.

Messi nominert? Argentina-stjerna Lionel Messi var god i VMs innledende runder, men som den historiske lista hinter om: Du bør i det minste delta i semifinalen for å vinne.

Messi har heller ikke scoret i mesterskapet, det vil være et stort sjokk om en spiss uten mål vinner - bare at han er nominert forteller hvilken status han har i fotballen.

De fem finalistene må regnes som favoritter, med Diego Forlan som outsider. Vinneren annonseres etter finalen søndag, men avstemmingen blant journalistene er avsluttet før finalen.

Det forklarer hvorfor Zidane kunne vinne Gullballen - til FIFAs irritasjon - etter nedskallingen av Marco Materazzi i forrige VM-finale. Også Oliver Kahn skal være glad for at avstemmingen var over før finalen i 2002.

Hvem mener du har vært VMs beste spiller?

PS! Xavi vant den tilsvarende kåringen i EM for to år siden.