Messi og Argentina til VM-finalen

For første gang på 24 år.

BLE HELT: Sergio Romero reddet to i straffesparkkonkurransen mot Nederland.    REUTERS/Michael Dalder
BLE HELT: Sergio Romero reddet to i straffesparkkonkurransen mot Nederland. REUTERS/Michael Dalder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En eneste billett var igjen til søndagens VM-finale mot Tyskland på Maracanã. En billett både Argentina og Nederland så inderlig ville ha.

Det ga 120 tette og ulidelig nervepirrende minutter oss også et tydelig bilde på. For selv om sjansene var få, visste alle at det avgjørende øyeblikket kunne finne sted når som helst.

Det skjedde likevel ikke før i en høydramatisk straffesparkkonkurranse, hvor Argentina til slutt gikk seirende ut. Etter at Argentina-keeper Sergio Romero reddet forsøkene til Ron Vlaar og Wesley Sneijder, sendte Maxi Rodriguez en hel nasjon til himmels. Det betyr at landet er klar for sin første VM-finale siden 1990.

- Straffer handler om hell, men jeg hadde tro på meg selv, og heldigvis gikk det vår vei, sa Romero om hvordan man vinner på straffespark.

- Nyt dette øyeblikket! Vi skal nyte det i kveld, og i morgen begynner vi å forberede oss til finalen, sa han henvendt til sine landsmenn.

Ingen ønskereprise Etter VM-historiens kanskje mest absurde kamp mellom Brasil og Tyskland, ble den andre semifinalen et antiklimaks.

Få kunne bli overrasket over det. At det ikke skulle bli skapt en eneste sjanse før på tampen av den ordinære spilletiden, var derimot mer oppsiktsvekkende.

Første omgang burde vi latt passere i stillhet. Grunnen kan kanskje best eksemplifiseres med at den nederlandske stjernespilleren Arjen Robben ikke hadde flere enn seks (!) balltouch.

TØFFE TAK: Ezequiel Garay og Robin van Persie ga alt. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS
TØFFE TAK: Ezequiel Garay og Robin van Persie ga alt. AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS Vis mer

Selvfølgelig desidert minst på banen. Til og med færre enn Argentina-keeper Sergio Romero, som hadde 14.

Messi vs. Robben Robbens motstykke i den forhåndshypede superduellen mot Lionel Messi, gjorde seg heller ikke særlig bemerket i løpet av de første 90 minuttene. Den argentinske ballvirtuosen sto likevel før den eneste avslutningen på mål i første omgang:

Et frispark fra 20 meter som burvokteren til «Oranje», Ajax-keeper Jasper Cillessen, plukket enkelt.

Til tross for at sjansene uteble, merket Nederland-trener Louis van Gaal (62) seg likevel at Bruno Martins Indi, den venstre midtstopperen i lagets 3-5-2-system, var kraftig på etterskudd så å si hver gang Argentina angrep på sin høyreside.

Da den kraftfulle forsvarsspilleren i tillegg så ut til å pådra seg en liten skade like før den første hvilen, valgte den nyansatte Manchester United-sjefen å la ham bli igjen i garderoben.

Sabella satset Etter at timen var passert, måtte også Nigel de Jong gi seg. Midtbanespilleren har slitt med en strekkskade siden åttendedelsfinalen mot Mexico, men ble noe overraskende klar til kveldens batalje.

Gjennom drøye 60 minutter fungerte AC Milan-krigeren nærmest som et frimerke på Messi, før kroppen ga beskjed om at nok var nok.

Mens Nederland relativt tidlig byttet to mann, ventet Argentina-trener Alejandro Sabella (59) med å gjøre sitt første trekk til det gjensto ti minutter av ordinær tid.

Det var til gjengjeld et offensivt dobbelbytte, hvor Sergio Agüero og Rodrigo Palacio byttet plass med Gonzalo Higuain og Angel Di Maria-erstatter Enzo Perez.

Nær scoring Like før dommer Cuneyt Cakir blåste for 90 spilte minutter, var det likevel Nederland som fikk muligheten til å avgjøre.

JAKTET FINALE: Lionel Messi og Nederlands Ron Vlaar var i flere tøffe dueller i løpet av kampen. Foto: EPA/SRDJAN SUKI
JAKTET FINALE: Lionel Messi og Nederlands Ron Vlaar var i flere tøffe dueller i løpet av kampen. Foto: EPA/SRDJAN SUKI Vis mer

I løpet av et par sekunder, viste Robben seg virkelig fram for første gang.

Lynvingen tok med seg ballen inn i 16-meteren, med ballen perfekt plassert i henhold til venstrefoten. En oppofrende Javier Mascherano fikk imidlertid kastet seg ned og blokkert Robbens skudd.

Dermed var ekstraomganger et uunngåelig faktum, med påfølgende straffesparkkonkuranse som det mest sannsynlige utfallet.

Ingen Krul Etter at spillerne hadde tatt til seg vann og trenerne hadde fått gitt noen korte instrukser, var det klart for kampens to siste kapitler.

Ikke uventet, siktet TV-kameraene seg raskt inn på Tim Krul. Nederlands reservekeeper, som ble den store helten mot Costa Rica.

Etter seks minutter av den første ekstraomgangen, var det likevel klart at det ikke kom til å bli noen reprise. For med sitt tredje og siste bytte, erstattet van Gaal spydspissen Robin van Persie med Klaas Jan Huntelaar.

Byttet fikk imidlertid ingen umiddelbar effekt for noen av lagene.

For det sto «0-0» skrevet over hele oppgjøret. Også etter 120 minutter.

I straffesparkkonkurransen startet Nederlands Vlaar med å bomme, før Messi satte den første iskaldt for Argentina. Da heller ikke Sneijder klarte å omsette sitt forsøk til scoring, tok Rodriguez vare på sjansen til å avgjøre det hele.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer