IKKE SIKRE: Hverken Lionel Messi eller Alexis Sánchez kan føle seg trygg på en plass i Russland neste sommer. Foto: AP Photo/Agustin Marcarian
IKKE SIKRE: Hverken Lionel Messi eller Alexis Sánchez kan føle seg trygg på en plass i Russland neste sommer. Foto: AP Photo/Agustin MarcarianVis mer

Disse stornasjonene sliter i VM-kvalifiseringen

Messi og Sanchez må kjempe for å komme til VM

Flere store nasjoner risikerer å bli værende hjemme neste sommer.

(Dagbladet): De første stornasjonene har allerede begynt å kvalifisere seg til VM i Russland neste sommer. I går ble Belgia klare som første lag fra den europeiske kvalifiseringen og Tyskland kan følge etter i kveld, mens Brasil sikret seg billetten allerede i mars.

Men for noen av de aller største fotballnasjonene går ikke kvalifiseringen like knirkefritt. Den brasilianske fotballfansen kan i tillegg til egen fremgang godte seg over hva naborivalene i sør har fått til så langt.

Superstjerner i trøbbel

FORRIGE VM-TITTEL: Lionel Messi har en stor jobb foran seg om han skal kopiere Diego Maradona i 1986. Foto: AP Photo/Carlo Fumagalli
FORRIGE VM-TITTEL: Lionel Messi har en stor jobb foran seg om han skal kopiere Diego Maradona i 1986. Foto: AP Photo/Carlo Fumagalli Vis mer

Argentina med Messi i spissen har nemlig slitt i kvalifiseringen og står i fare for å miste VM for andre gang i historien og første gang siden 1970. Verdensmesterne fra 1978 og 1986 startet kvalifiseringen svakt og har slitt med ujevne prestasjoner hele veien. De spilte uavgjort mot Uruguay sist og møter Venezuela hjemme natt til onsdag.

Foreløpig er de hele 13 poeng bak Brasil, og ligger på den utsatte femteplassen som kun gir playoffplass fra Sør-Amerika. Slik situasjonen er pr. i dag må argentinerne ut i en ekstra kvalifiseringsrunde i november for å kvalifisere seg til Russland.

I en uhyre jevn kvalifiseringsgruppe bak Brasil skiller det bare fire poeng mellom Colombia på andreplass og Paraguay som foreløpig er nummer sju. Peru er laget som nå er nærmest utenfor kvalifiseringsplassene, og om én måned møter de Argentina i det som blir en avgjørende kamp for om Messi, Agüero og resten av Argentinas stjerner blir å se i Russland neste sommer. De to resterende kampene er hjemme mot bunnplasserte Venezuela og borte mot Ecuador.

Derfor er det kanskje heller Chile med ledestjernene Alexis Sánchez og Arturo Vidal som har mest å bekymre seg over. De befinner seg på plassen over med lik poengsum som Argentina. At Alexis ikke fikk overgangen til City han ønsket seg kan ha vært en av faktorene da de natt til fredag gikk på et horribelt 3-0-tap hjemme mot Paraguay. Nå står de foran en tøff bortekamp i høyden i La Paz mot Bolivia tirsdag. I tillegg avslutter de kvalifiseringen borte mot Brasil.

I verste fall kan det bety at de regjerende sør-amerikanske mesterne ender utenfor det gjeveste selskapet neste sommer.

Oransje eller gulblå skuffelse

Frankrikes sikre marsj mot VM-sluttspill fikk seg en liten snyter da Luxembourg fikk med seg et særdeles overraskende poeng fra Toulouse. Likevel er det trolig Nederland eller Sverige som må følge VM hjemmefra. I øyeblikket er det Sverige som er i lederstolen og har tre poeng mer enn tuliplandet.

Nederland opplevde en voldsom nedtur etter VM-bronsen for tre år siden. I EM-kvalifiseringen endte de på fjerdeplass i sin gruppe og denne kvalifiseringen startet ikke særlig bedre. Dick Advocaat tok over fra Danny Blind i mars og har fått litt bedre skikk på laget, som fortsatt er bygd rundt Wesley Sneijder, Robin van Persie og Arjen Robben. Nederland må nå slå Hviterussland borte for å sette opp et avgjørende oppgjør mot Sverige i den siste gruppekampen.

Sverige har dermed skjebnen i sin egen hånd. Om de slår Luxembourg hjemme neste runde vil det holde med uavgjort i Amsterdam. Om svenskene skulle ende i play-off vil de håpe på et bedre utfall enn da Cristiano Ronaldo sendte de ut på samme vis for fire år siden.

EM-overraskelsene sliter

MÅ VINNE: Gareth Bale gratulerer Liverpool-unggutten Ben Woodburn med scoring mot Østerrike, men Wales må slå Irland for å gå til VM. Foto: Huw Evans/REX/Shutterstock
MÅ VINNE: Gareth Bale gratulerer Liverpool-unggutten Ben Woodburn med scoring mot Østerrike, men Wales må slå Irland for å gå til VM. Foto: Huw Evans/REX/Shutterstock Vis mer

Forrige sommers kjæledegger Wales og Island har ikke klart å følge opp det strålende spillet fra forrige mesterskap og kvalifisering. Semifinalist Wales er nummer tre i sin gruppe D, bak Serbia og Irland.

Wales er fortsatt ubeseiret i kvaliken, men har slitt med å avgjøre kampene sine. Før de slo Østerrike forrige uke hadde waliserne fem strake uavgjorte kamper.

Serbia er nå i førersetet og er favoritter til å vinne gruppa med sitt gjenværende program. Det gjør at den siste gruppekampen kan bli helt avgjørende. Wales må håpe på at Gareth Bale viser frem storspillet når de tar i mot Irland i Cardiff 9. oktober.

For Islands del har de levert nok en god kvalik etter at Lars Lagerbäck trakk seg etter braksuksessen forrige sommer. Tapet mot Finland sist betød imidlertid at de ga fra seg initiativet om playoffplass fra gruppa til Ukraina. Den avgjørende bataljen om playoffplassen kan komme allerede i morgen da islendingene tar i mot Ukraina på Laugardalsvöllur i Reykjavik.

Avskriv heller ikke Tyrkia i Gruppe I. Bronsevinneren fra VM i 2002 er bare tre bak playoffplassen og møter Island neste måned.

Åge Hareide har fått fyr på den danske dynamitten og anført av Christian Eriksen har de danske drenger vunnet sine to siste kvalifiseringskamper, den siste en overbevisende 4-0-seier mot gruppeleder Polen. Danskene ligger á poeng med Montenegro i gruppe E. Montenegrinerne har fordel av hjemmebane i kampen som står igjen de to landene imellom.