Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frankrike Argentina VM 2018

Messi på helt feil lag

Verdens beste er like enestående som før. Men det var ikke laget hans.

UTE: Lionel Messi var strålende. Men Argentina ikke gode nok. FOTO: Reuters/Lee Smith.
UTE: Lionel Messi var strålende. Men Argentina ikke gode nok. FOTO: Reuters/Lee Smith. Vis mer

ARGENTINAS VM endte tilsynelatende med noen centimeters for stor klaring mellom ballen og tverrliggeren et par sekunder før full overtid, men sånn var det jo egentlig ikke:

  • Denne argentinske utgaven var langt unna suksess i dette mesterskapet.

Akkurat det kom nok neppe som noen overraskelse på de som har fulgt laget tett gjennom den svake kvalifiseringen til Russland-VM, men det er vemodig likevel.

Ikke at Argentina er ute; selvsagt, men å se Lionel Messi i god form spille på et helt feil lag.

FOR selv en helhjertet, røff innsats mot Frankrike, full av taklinger over grensen og spekket med små, fine detaljer som viste de beskeste kritikerne at det fortsatt er spor av stil i argentinsk landslagsfotball, holdt til slutt ikke.

Helheten ble for gammelmodig, skrittene for tunge og Messi for alene.

I hvert fall i forhold til Frankrike og den nye tid.

EN stund så dette til med ut som rått parti. De første tjue minuttene lignet kampen et oppgjør mellom de alt for gamle og de unge, der treige, ubesluttsomme argentinere var på strake veien ut av turneringen. For Frankrike hadde vågemotet, trykket og den voldsomme farten

- Det er ikke fotball; det er friidrett, sa min unge klubbkompis Carl Erik Torp fra NRK-studioet. Han er på alle vis søramerikansk både av vilter fotballoppvekst og skolegang rett ved den argentinske grensa, men han skjønner når den europeiske motstanderen driver en annen idrett. Som Kylian Mbappe i den makeløse sprinten til straffe og 1 - 0 som blir en VM-klassikeren på Youtube.

Fire argentinere forsvant. Egentlig så det ut som om de hadde startet i heatet før. For de ble ikke bare slått. De ble innløpt og fraløpt som om de drev med to forskjellige idretter.

Og det gjorde de vel der nede på banen for et par sekunder.

Fotball og friidrett.

MEN argentinerne kunne også sin fotball. Det rå partiet ble jevnt. Det snudde sånn midtveis i omgangen med et par strøkne stikkere fra Messi til Pavon på høyrekanten, og deretter var dette en åpen kamp før de yngste franskmennene på stillingen 1 - 2 overgikk seg selv.

Først med 22-åringen Benjamin Pavard utligning på en skrudd volley fra tjue meter som slett ikke lignet på framtid. Derimot på svarthvitt blinkskudd av 50 -og 60-tallets målkonger i lufta; magre, beinete og viljesterke, knipset i det tiendedels sekundet som gjorde dem til fotballhistoriens store angripere.

Pavard er høyreback, og vi vet ingen ting om hvor stor han til slutt blir i fotballhistorien. Men det er materiale for sånt i dette franske mannskapet.

FOR dagens største franske heter Kylian Sanmi Mbappe, er bare 19 år og kan mer enn sin friidrett. 3 - 2 scoringen hans hadde et par avgjørende fotballelementer som hentet fra det Messi-målet som et kvarter før hadde gitt Argentina ledelsen 2 - 1:

  • Den fine balansen og den raske ballbehandlingen før disse scoringene binder denne kampens to store spiller sammen.

Den kombinasjonen er adelsmerket til de fleste av sportens beste avsluttere. Selv om det gjenstår å se om Mbappe blir en av dem. Noe annet er umulig for en spiller som kan ha sine femten beste fotballår foran seg.

MEN et fotball-VM er også en sjekk av virkeligheten. Der stiller denne tenåringen allerede sterkt.

Ryktet om hans fenomenale fart har gått lenge. Sist vinter ble han målt til smått utrolige 36 km/t i en seriekamp for Paris Saint Germains mot Lille. Da gikk det kan hende for fort også for måleinstrumentene. For underveis i denne sprinten hadde Kylian til og med tid til et lite snublesteg. Uansett hører slik fart til i det ypperste av friidretten.

I VM har da også tidene blitt justert ned. Han stod før denne kampen med en høyeste fart på 30.60 km/t. Så kom sprinten til 1 - 0, og en toppfart målt til 32.40 km/t. Om han har enda mer ekstrem hastighet inne, gjenstår å se i kvartfinalen mot Uruguay.

DET som er mulig å se allerede nå, er et bakromsorientert, direkte spillende Frankrike som har både ferdigheter og fart framover til å score mot alle. Selv om det tidsvis sprekker kollektivt i forsvarsrekka, er helheten nær nivået til vinnerkandidater som Brasil, Belgia, Spania og Uruguay.

Messis Argentina var aldri der.

Da hjalp det ingen ting at han selv bidro som forventet. Denne gangen kunne han uansett ikke bli verdensmester.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media