Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Mest av alt fryktet han å mislykkes»

Robert Enkes far forklarer årsakene bak sønnens selvmord.

SLET MED DEPRRESJON: Robert Enke slet over flere år med depresjoner. Tirsdag denne uken valgte keeperen å ta sitt eget liv. Foto: Jens-Ulrich Koch / AFP.
SLET MED DEPRRESJON: Robert Enke slet over flere år med depresjoner. Tirsdag denne uken valgte keeperen å ta sitt eget liv. Foto: Jens-Ulrich Koch / AFP. Vis mer

|||(Dagbladet.no): Etter å ha slitt med depresjoner i mange år, valgte Hannover-keeper Robert Enke å ende sitt eget liv tirsdag.

Enke etterlot seg en kone, Teresa, samt en åtte måneder gammel adoptert datter.

Nå forklarer landslagskeeperens far, Dirk Enke, at det var frykten for å mislykkes som først og fremst plaget sønnen.

Som ung keeper spilte Robert Enke ofte på eldre lag. Faren forklarer at sønnen allerede da var fryktet for å ikke holde nivået.

- Det var alltid små kriser i den tiden, fordi han var redd at han ikke skulle holde nivået til de eldre spillerne, sier Dirk Enke.

- Han hadde aldri tro på seg selv, og var fanget i sin egen ambisjon, sier faren i et intervju med Der Spiegel, gjengitt av Guardian.

Redd ballen
Faren, som selv er sportspsykolog, var en av de få som visste om keeperens depresjon.

Ifølge Robert Enkes nære venn og agent, Jorg Neblung, var det i tiden som Barcelona-spiller at depresjonen begynte å komme.

MINNET: Tusenvis av sørgende minnet Robert Enke i dagene etter dødsfallet. Foto: David Hecker / AFP.
MINNET: Tusenvis av sørgende minnet Robert Enke i dagene etter dødsfallet. Foto: David Hecker / AFP. Vis mer

Tyskeren kom til den spanske klubben i 2002, men forlot allerede året etter.

- Roberts sydom ble diagnotisert, ved hjelp av faren, som en depressiv forstyrrelse. Den kom da det så ut til at han ikke skulle lykkes i Barcelona, sier Neblung til Bild, ifølge Guardian.

Faren Dirk forteller om faser hvor sønnen var redd for å stå i mål.

- Det var perioder hvor han ikke ville gå på trening, og hvor han ikke kunne forestille seg å stå i et mål, sier faren.

- I løpet av de mest kritiske fasene fryktet Robert for at en ball skulle bli skutt mot målet hans.

Ville ikke innlegges
Fra Barcelona dro keeperen til Fenerbache og Benfica på lån, før han returnerte til hjemlandet i 2004.

Som Hannover-keeper så det ut til at Enke hadde lagt det verste bak seg, men etter et kjevebrudd i 2008 kom depresjonen tilbake.

Robert Enke la også denne fasen bak seg, før sykdommen kom tilbake med full styrke før sommeren i år, tross sportslig opptur med landslag og klubb.

ENKES KONE: Teresa Enke holdt en rørende pressekonferanse i etterkant av Robert Enkes død. Hun forklarte at ektemannen fryktet at adoptivdatteren skulle tas fra familien grunnet problemene hans. Foto: Axel Hemken / AP.
ENKES KONE: Teresa Enke holdt en rørende pressekonferanse i etterkant av Robert Enkes død. Hun forklarte at ektemannen fryktet at adoptivdatteren skulle tas fra familien grunnet problemene hans. Foto: Axel Hemken / AP. Vis mer

- Han fikk lignende symptomer på morgenen som han hadde i Barcelona; frykten for å stå opp, frykten for mislykkethet. Han panikk, og alt ble mye verre.

Ifølge faren var sønnen inne på tanken om å legge seg inn, men frykten for å ødelegge fotballkarrieren ble avgjørende for å la være.

Som kjent ble problemene for tøffe for 32-åringen, som etter selvmordet etterlot seg et avskjedsbrev.

Der skal keeperen ha bedt om tilgivelse for å ha forledet sine nærmeste til å tro at han følte seg bedre.

- Robert spilte den perfekte rolle, han overbeviste oss. Og ved å gjøre det, tok han fra oss muligheten til å hjelpe, sier Hannover-manager Jörg Schmadtke til nyhetsbyrået AP.

Venter 45.000
Enkes begravelse holdes i morgen.

Det ventes at 45.000 mennesker vil delta på en seremoni holdt på Hannovers hjemmebane, Niedersachsen Stadion.

SØRGET: Tysklands landslagssjef Joakim Löw og kaptein Michael Ballack var tilstede på minnestunden etter landslagskameraten. Foto: Jochen Luebke / EPA.
SØRGET: Tysklands landslagssjef Joakim Löw og kaptein Michael Ballack var tilstede på minnestunden etter landslagskameraten. Foto: Jochen Luebke / EPA. Vis mer

Begravelsen blir også sendt direkte på Tysklands statseide TV-kanal, ARD.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media