Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Mest suveren siden Heiden

HELSINGFORS (Dagbladet): Ordet «overlegen» skrives ulikt på forskjellige språk. På nederlandsk staves det «Ritsma».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag blir Rintje Ritsma (27) den første mannen som tar fire EM-titler på skøyter siden Ivar Ballangrud vant sin fjerde i 1936.

Foran dagens 10 000 meter leder han med 2,587 tidspoeng. Han har 51,74 sekunder tilgode på toeren Roberto Sighel. Ingen har vært mer suveren i et mesterskap siden Eric Heiden kom med fire tidspoengs ledelse til milløpet i Bislett-VM i 1979. Han vant med fem.

Det gjør ikke Ritsma.

Mest fordi han tar EM som trening.

- Jeg tar ikke ut mer enn jeg må for å vinne. Det er litt nostalgisk med et EM ute, men når det tross alt er en konkurranse blir det litt mer enn vanlig trening, sier Ritsma.

Konge light

Hans EM gjør ikke stort fra eller til på statusen i hjemlandet. Der er han allerede så nær en kongetittel som det er mulig, hvis du ikke er gift med dronningen.

Gjennom flere år har en-manns-laget Rintje Ritsma vært Nederlands fremste skøytestolthet, og han har holdt posisjonen (med unntak av en dårlig 1996/97-sesong) ved rett og slett å være litt smartere.

Han er den eneste som har egen trener og egen manager, og da han utvidet staben ved å hente inn en ny løper i teamet, så var det ingen hvem som helst. Han tok med en test-løper for Viking-fabrikken.

- Slik er det ingen ting ved de nye klappskøytene som vil overraske Rintje. Han er den som først får siste nytt, sier en nederlandsk journalist.

Business

Den store gevinsten ligger i de små detaljene.

  •  Frykt for dårlig vær i Inzell, dit de andre nederlenderne dro for å trene, førte til at Ritsma dro til Hamar.
  •  I jula droppet Ritsma istreningen, og dro til Berlin for å trene banesykling i fem dager.

- Du kan alltids trene på is, men da er du ikke sikker på at du vil vinne. Du gjør det samme som de andre. Hvis ikke du tør, så vinner du ikke, sier Ritsma.

EM er ikke så viktig for nederlenderen. Det eneste som betyr noe er OL. Den olympiske 1500 meteren i Nagano torsdag 12. februar, klokka sju om morgenen norsk tid. Det er Rinjte Ritsmas distanse.

- Det ville være gøy om jeg kan ta gull på 5000 eller 10 000, men ikke så viktig. Det er 1500 som teller, sier han.

SUPERFAVORITT: Han trenger ikke ta ut alle kreftene på 10 000 meteren i dag. Rintje Ritsma er like suveren som Eric Heiden var i sin storhetstid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!