Mestere fra første spark

Frankrike liknet en vinner fra første spark i VM. Slike førsteinntrykk overlever tradisjonelt aldri en måned med tøffe VM-kamper. Men Frankrike har gitt begrepet turneringslag en ny dimensjon: Tidligere handlet det om å starte litt vaklete, og avslutte sterkt. Heretter handler det om å starte sterkt og avslutte sterkt.

Frankrikes solide innledning på VM kunne tolkes på to måter:

  • Den opplagte og litt historieløse:
  • Eller den mer pessimistiske - basert på tidligere VM-sluttspill:

Laget er i bra slag fra første spark - og ingen ting er naturligvis bedre enn det.

Laget har altfor god glid ut fra start til å komme gjennom alle de tøffe kampene fram til en eventuell finale.

Men Frankrike sto fram som mestere fra første spark til siste nikk.

Forbløffende

Vi fastslo det etter semifinalen: Zidane eller Ronaldo kom til å avgjøre finalen. Fordi en av dem er verdens beste fotballspiller. Ronaldo lå hakket foran ved avspark klokka ni i går kveld. Zidane lå to mål og de lekreste dribleserier foran halvannen time seinere.

Det var bare naturlig at Zinedine Zidane skulle ende opp som VM-kongen med to hodestøt. Ingen har slitt mer enn Zidane med å beherske de nye VM-ballene. Han har skutt over og utenfor med de mest utilsiktede skruer. I finalen brukte han hodet til å score med, og beina til å utøve forbløffende ballkunst.

Sølvfottøyet

VM-finalen demonstrerte også det Dagbladet har antydet siden Brasil så vidt slo ut Danmark i kvartfinalen: Brasil fortjente ikke en VM-finale denne gangen.

  • Fordi de har vært altfor avhengi av Ronaldo. Frankrike har framstått som et langt mer komplett mannskap - selv med spisser som knapt har nådd Ronaldo til sølvfottøyet.
  • Jacquet har hele tida hatt en ambisjon om å tilføre landslaget en mental dimensjon. Franske fotballspillere har alltid vært litt vinglete i humøret og ustabile i prestasjonene. Glimtvis praktfulle, men sjelden stabile over tid. VM varte i en måned, og inkluderte sju tøffe kamper og et vanvittig forventningspress på hjemmebane. Bevis godt nok for psykologen Jacquets arbeid.
  • De største romantikerne har beskyldt Jacquet for å være for defensiv. Fotballeksperter flest vet at det er umulig å komme til en VM-finale uten en solid defensiv basis. Brasil har stort sett bare hatt et defensivt fundament - pluss Ronaldo. Frankrike har hatt tryggheten rundt et gjennomarbeidet spillesystem - og to av VMs beste defensive spillere i midtstopperne Desailly og Blanc. Og erstatter Leboeuf var ikke noe dårligere enn Blanc i finalen.
  • Finalen ble spillemesig ganske svak - stort sett som alltid. Men i den grad det er mulig å sette pris på eminente taktiske disposisjoner og enkeltspilleres oppofrende jobb for fellesskapet, så hadde finalen nok av godbiter.
  • Naturligvis først og fremst representert ved Zinedine Zidane. En kunstner med ballen. Men det generelt høye ferdighetsnivået hos Frankrike har vært vel så imponerende. Samtlige spillere - med unntak av diverse spissalternativer - har fart og tekniske kvaliteter til både å løse og skape situasjoner. Og enda viktigere: De viser en disiplin i valgene som skåner laget for de billige og unødvendige balltapene - og i verste fall baklengsmålene.

Eller kanskje nettopp derfor: Selv uten en dyktig avslutter vant Frankrike VM-gull. Det forteller mye om kvaliteter ut over de Brasil var i stand til å framvise.

Landslagssjef Aimé Jacquet er også en helt. Kanskje den største. Han har skapt et vinnerlag av en gjeng individualister med et lynne som ikke er skapt for tid- og kraftkrevende turneringer som dette. Her er de fire viktigste årsakene til at Frankrike vant VM - og det er veldig enkelt å forstå hvor mye av æren Jacquet skal ha:

PSYKOLOGI

ORGANISERING

TAKTIKK

Brasil har først og fremst vært Ronaldo i dette VM. Deretter sidebackene Cafu og Carlos, og i solide glimt midtbanespilleren Rivaldo. I går ble samtlige skjermet eller kjempet ut av finalen - og Brasil ble redusert til en flau gjeng med arbeidsmaur.

Desailly og Leboeuf nøytraliserte Ronaldo og Bebeto med en samhandling som garantert skaper forventninger hos Chelsea-fansen foran sesongstarten.

Og på Brasils venstreflanke ble Carlos skjermet av Carembeu og Thuram. På motsatt flanke gjorde Petit og Lizarazu det samme med Cafu. Og dermed fikk heller ikke Rivaldo noen løpende spillpunkter å sikte etter.

INDIVIDUALISME

<B>VANT FORTJENT:</B> Selv uten en dyktig avslutter vant Frankrike VM-gull. Det forteller mye om kvaliteter ut over de Brasil var i stand til å framvise i går.