Mesteres fall

Nervene bør være på plass blant Fotballeuropas storheter i kveld. Her er status før kveldens kamper.

I verste fall kan all spenningen i fire av Champions League-gruppene utløses i kveld. Teoretisk sett kan de to lagene som kommer til å avansere til neste gruppespill bli klare før neste og siste runde.

Gruppe E:

Gruppelederen Juventus tar i mot nederlandske Feyenoord på Stadio Delle Alpi i Torino, og kan med seier i kveld sikre avansement i gruppa. Da vil Juve ha 10 poeng, Feyenoord fortsatt ha fem, mens Newcastle maks kan få seks poeng om de slår Dinamo Kiev på St. James' Park.

Og trener Marcello Lippi er optimist, til tross for at superspissen David Trezeguet er ute i kveldens kamp. Alessandro Del Piero er tilbake etter å ha stått over helgens oppgjør i den italienske ligaen med en hofteskade.

- De eneste andre spillerne vi mangler er Montero og Pessotto, så vi ser bra ut, sier han til uefas hjemmeside.

For Feyenoord ser det verre ut. Pierre van Hoijdonk spiller ikke i kveld, og Kalou er suspendert. Forrige ukes nederlag i Kiev vitnet ikke om toppform hos nederlenderne, men Feyenoords trener Bert van Marwijk tror laget hans kan slå til i Torino.

- Juventus er selvfølgelig et sterkt lag, men vi slo Inter på San Siro ifjor, og vi tror vi kan gjenta den bedriften, sier han.

Hvis Juventus slår Feyenoord, ligger veien til neste runde like åpen for gutta fra Kiev. Med seier over Newcastle vil de også plukke opp 10 poeng, og dermed er både Juve og Dinamo sikret plass i neste gruppespill. Men hvis Newcastle vinner blir det et rotterace om den siste plassen. Da vil Robsons gutter ha seks poeng, mens Feyenoord, med tap i Torino, vil ha fem, og Dinamo syv. I siste runde møtes Newcastle og Feyenoord i Rotterdam, mens Dinamo tar imot Juventus i Ukraina. Begge disse kampene kan bli avgjørende om både Newcastle og Feyenoord vinner i kveld.

Gruppe F:

I gruppa til Solskjær og co, reiser United til Kypros og bortemøtet med Maccabi Haifa med et tilnærmet b-lag. Beckham, Giggs, Blanc, Veron og Barthez blir igjen hjemme. United er allerede klare for neste gruppespill, og dermed har israelerne en gyllen mulighet til å karre til seg tre viktige poeng.

I den andre kampen i gruppa kan fjorårsfinalist Bayer Leverkusen ta et viktig steg i retning avansement. Hjemme på Bay Arena ligger det an til et realt revansjeoppgjør mot greske Olympiakos. Grekerne nedsablet Leverkusen med 6-2 i åpningskampen i gruppespillet, og tyskerne er nok ute etter å rette opp inntrykket. To seire mot Maccabi har gitt dem en viss fordel i kampen om andreplassen i gruppa, og med tre poeng i kveld er Olympiakos definitivt ute av dansen. Hvis United gjør jobben på Kypros samtidig kan både Leverkusen og United feire avansement en runde før slutt.

Men hvis både Maccabi og Olympiakos vinner i kveld er gruppa vidåpen igjen. Da har de tre seks poeng, og dermed må Leverkusen vinne på Old Trafford i siste runde om de skal ha håp om avansement. Tyskerne har med andre ord ikke råd til å tape i kveld.

Gruppe G:

Gruppe G er kanskje den tøffeste av de åtte gruppene i første runde. Milan har imponert så langt med fire strake seire og er garantert en plass i neste runde. Men til bortemøtet mot Lens i kveld mangler mange av stjernene. Alessandro Nesta, Rui Costa, Rivaldo og Filippo Inzaghi er bare noen av spillerne som blir hjemme. Det gir selvfølgelig fordel Lens, som tapte 2-1 i bortekampen mot Milan. Klarer Lens å få med seg tre poeng er løpet mer eller mindre kjørt for Bayern München som er avhengig av at både Lens og Deportivo La Coruna ikke får med seg poeng i de to siste rundene om de skal gå videre.

Bayern står med ett fattig poeng på fire kamper, men kan altså fortsatt kvalifisere seg for andre runde. Med seier borte mot Deportivo i kveld, og med maksimalt et poeng til Lens, går tyskerne videre med ny seier mot Lens hjemme i siste runde. Forutsatt at Milan slår Deportivo hjemme i siste kamp. Det er mye hvis og om for Bayern, og hvis de ikke vinner mot spanjolene i kveld er gigantene definitivt ute.

Og hvis både Milan og Deportivo vinner kveldens kamper er siste runde kun av akademisk interesse også i gruppe G.

Gruppe H:

Barcelona har allerede vunnet gruppa med fire strake seire. I vakumet bak spanjolene ligger blant annet Trond Sollieds Brügge og vaker. Forrige ukes seier over Galatasaray hjalp belgierne opp på andre plass i gruppa, og med maks uttelling hjemme mot Barcelona i kveld kan også de booke billett i neste runde. Det forutsetter at håpløse Lokomotiv Moskva vinner borte mot hjemmesterke tyrkere.

Likevel kan Sollieds menn gi seg selv en matchball før siste runde spilles. Barcelona hviler Frank de Boer, Roberto Bonano, Philip Cocu, Luis Enrique, Xavi Hernandez, Gaizka Mendieta, Patrick Kluivert og Javier Saviola. I tillegg er Patrik Andersson, Philippe Christanval, Thiago Motta, Marc Overmars og Michael Reiziger skadet. Med tre poeng holder Brügge stand mot Galatasaray, som skal til Barcelona i siste runde, mens belgierne reiser til Moskva.

Dagbladet.no følger alle kampene i Champions League direkte i kveld klokken 20.45.

SMERTELIG MESTERLIGA: Oliver Kahn og Bayern München trenger full pott og hjelp fra Milan for å avansere fra det første gruppespillet i årets Champions League.