Mesterflygeren

Er Roar Ljøkelsøy din idrettshelt?

• Gi din stemme i Folkets idrettspris nå!-  Jeg har mer å gå på, og gleder meg allerede til Kulm-VM. Der skal jeg fly fra alle, sa Ljøkelsøy til Dagbladet etter tredjeplassen i hoppuka sist vinter.

Helga etter holdt han ord, trass i feber og influensa som nær hadde satt ham utenfor mesterskapet i den østerrikske mammutbakken.

-  Sjukdommen gjorde at jeg måtte ta det rolig med hoppingen i forkant, og spare mest mulig energi til rennene. Fysisk og teknisk sett var det ingen forskjell. Men influensaen hemmet meg litt i forberedelsene, sier Ljøkelsøy i dag.

For ikke å brenne kruttet for tidlig, sto han over prøveomgangen den første renndagen fredag 13.januar. Da han satte utfor, kokte adrenalinet. Ljøkelsøy var klar til å yte sitt beste.

-  I førstehoppet var jeg uheldig. Andrehoppet var nesten helt maks, sa Ljøkelsøy til Dagbladet etter å ha landet på 202,5 og 207,5 meter.

Sistehoppet var utrolige 10,5 meter lenger enn omgangens nest beste hopp, og en skikkelig knock-out på konkurrentene. Ledelsen etter første dag var imponerende 22,8 poeng.

Og triumfferden bare fortsatte.

-  Foran sistehoppet hørte jeg at Thomas Morgenstern hadde hoppet 210,5 meter. Da visste jeg hva jeg hadde å gjøre. Etter seieren følte jeg en ekstrem glede, sa Ljøkelsøy i viraken etter gullet.

FLYR BEST: Roar Ljøkelsøy forsvarte VM-tittelen i skiflyging i Kulm i januar. Her flyr han i Planica to måneder seinere. Foto: Scanpix
FLYR BEST: Roar Ljøkelsøy forsvarte VM-tittelen i skiflyging i Kulm i januar. Her flyr han i Planica to måneder seinere. Foto: Scanpix Vis mer

Selv avsluttet han med 190 og 207,5 meter, og slo den østerrikske sølvvinneren Andreas Widhölzl med 20,5 meter og 25,6 poeng. 35 000 tilskuere hyllet verdens beste skiflyger.

På vei bort fra bakken traff Ljøkelsøy en annen drømmehopper, Bob Beamon som hoppet 8,90 meter i lengde under Mexico-OL i 1968.

-  Han var imponert, sier Ljøkelsøy - som også ledet an da hopp-Norge vant lagkonkurransen i Kulm-VM.

Dermed hadde han tatt fire VM-gull i skihoppingens Formel 1 på to år, en bragd han er alene om i hopphistorien. Sven Hannawald har også to individuelle gull, men da han vant i 2000 og 2002 var det ennå ikke lag-VM i skiflyging.

• Gi din stemme i Folkets idrettspris nå!

Mesterflygeren
JAKTER NYTT VM-GULL: Ljøkelsøy sikter mot toppen av pallen i Sapporo.